Egyre jobb a helyzet itthon: így keresnek a bolti eladók a vidéki Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre jobb a helyzet itthon: így keresnek a bolti eladók a vidéki Magyarországon

Szépen megugrott a könyvesbolti és a cipőboltos eladók bére 2021 eleje és vége között. De az élelmiszerboltos eladók pénze is jócskán gyarapodott. Az évközi bérolló 2021-ben 130 ezer forint volt, az illatszerboltos és a ruhapiacos eladók között a széleken. De hát a boltos átlag kisebb a nemzetgazdaságénál.

A boltos eladók december havi juttatásai alapján év végén előretört a könyvesbolt, dobogós lett. Feljebb kapaszkodott a cibőbolti eladó is, ott van az élbolyban. Az illatszerboltban, drogériákban 382 ezer forint ütötte a havi bruttó keresetek alapján az eladók markát decemberben, őket az élelmiszerboltok követték 365 ezer forinttal, majd jöttek a könyvesboltiak 363 ezerrel. A sor végén a pékárus, a zöldséges és a ruhapiac, számol be a blokk.com.

Az évközi béremelések nagyja novemberre és decemberre esett. A második félévben javult a boltos világ piaci helyzete, és novemberben, majd karácsony előtt szépen vásárolgattak a boltokban, volt is miből bért emelni. Visszaköszönt a munkaerőhiány is, ez is nyilván serkentette a béremeléseket.

A könyvesboltokban 92 ezer forint, az illatszerboltokban, drogériákban 74 ezer forint, de az élelmiszerbotokban is 72 ezer forint volt 2021-ben az évközi emelés. A cipőbolti eladó borítékja 64 ezerrel lett vastagabb év végére. Valahol bajban lehetnek az az élelmiszerpiacok, ott ugyanis három ezressel csökkentek a bérek decemberre az év elejihez képest.

A bér nyilván összefügg a piaci menettel és egyes vállalkozáscsoportok sajátosságaival. A webáruházaknál például kisebb a fizikai dolgozók aránya, a kiszállításokat az élelmiszeráruházakat nem számítva jobbára külső futárszoláglat végzi. A szállításban már jóval vaskosabbak a hó végi borítékok.

Az éves bérolló 2021-ben 130 ezer forint volt, 2020-ban ugyanannyi, 2019-ben viszont csak 104 ezer. decemberben viszont nagyot nyílt az olló, 171 ezer forintra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bolti eladók

bérezés

boltok

béremelés