Lemaradtál az szja-visszatérítésről? Ne ess pánikba, így még igényelheted az adóvisszatérítést

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Lemaradtál az szja-visszatérítésről? Ne ess pánikba, így még igényelheted az adóvisszatérítést

Vannak, akik nagyon várták, mégsem kapták meg az szja-visszatérítést, ők mit tehetnek? Lehet, hogy nem vagyunk jogosultak, honnan tudhatjuk ezt meg? Mit csináljunk, ha járna, de elakadt? A lényeg, nem kell pánikba esni, ugyanis az adóbevalláskor még igényelhető! Szakértők segítségével összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót.

Ahogy arról a HelloVidék is többször írt, a kormány korábbi döntése alapján a 2021-es személyi jövedelemadó idén a 2020. decemberi átlagbér mértékéig visszajár azon gyerekesek számára, akik tavaly legalább egy napig jogosultak voltak családi kedvezményre. Egy adózó legfeljebb 809 ezer forintot igényelhetett vissza, kétkeresős családok esetében így a teljes visszajáró összeg meghaladhatja az 1,6 millió forintot.Csaknem 400-500 ezren azonban még nem kapták kézhez az szja-visszatérítést. Meddig kell várniuk, és mit kell tenniük ahhoz, hogy ők is megkaphassák a pénzt? A HelloVidék most ennek is utána járt. De előbb nézzük az előzményeket.

A személyi jövedelemadó tavaly nyáron bejelentett visszafizetése február 2-án kezdődött el. Elsőként azok kaphatták meg a visszatérítést, akik postai úton kérték a kézbesítést. Varga Mihály pénzügyminiszterök azt közölte, hogy minden jogosult család legkésőbb február 14-éig megkapja a neki járó összeget. Ehhez képest sokan a mai napig is várják a visszatérítést. Tegyük hozzá, többségében azért, mert nem igényelték vissza előre.

Kiderült, hova utalták eddig a legtöbb pénzt

Még február 17-én írta meg a Portfolio, hogy gárdonyi polgármester Facebook-oldalán országos adatokat osztott meg arról, az ország mely megyéibe utalták ki eddig a legtöbb pénzt. A négy rekorder szja-visszatérítést (családi adóvisszatérítést) fogadó megyét és Budapestet is listázta. Budapesten ez alapján több mint 222 ezer fő összesen 113,5 milliárd forintnyi, Pest megyében 223 334 fő 105,4 milliárd forintnyi szja-visszatérítést utalt ki az állam, a harmadik legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol már „csak” 32,6 milliárdra rúgott az összeg (itt 78 ezer fő kapta meg a támogatást) . Utána Győr-Moson-Sopron megye következett, ahol 66 ezer fő 31 milliárdnyi visszatérítést kapott, majd Fejér megye, ahol 65 ezer fő essetében 30,9 milliárd forint volt a visszajáró pénz – derül ki Tóth István gárdonyi polgármester Facebook-posztjából.

Az adatok alapján ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó szja-visszatérítés összege a legmagasabb Budapesten volt, ahol egy főnek 512 ezer forintot utaltak vissza, míg a legalacsonyabb a fővárosból és a négy megyéből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, ahol ez csak 418 ezer forint volt

– írták.

Sokan viszont mind a mai napig nem kapták meg a pénzt

A médiához befutó olvasói levelek és megkeresések, valamint az adóhatóság információs vonalának leterheltsége is arra utal, hogy sokan hiába várták a családi adóvisszatérítést, nem kapták meg a bankszámlájukra a kormány által kommunikált február 14/15-i határidőig. Több megyeszékhely adóhivatala előtt még az elmúlt napokban is kígyózó sorok álltak, az emberek az adóhivatal munkatársaitól próbáltak információhoz jutni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter február 16-án azt közölte, hogy csaknem kétmillió ember jogosult a támogatásra, ebből mintegy 1,5 millió az, aki időben beadta az igénylését. Ők időben meg is kapták a nekik járó összeget. Aki nem adta be a megfelelő dokumentumokat időben, azok számára legkésőbb májusban érkezhet a kifizetés – mondta. A jelenleg elérhető nyilvános információk szerint tehát

Mi lesz azokkal a családosokkal, akik eddig hiába vártak?

A legfontosabb tudnivaló, hogy minden jogosultnak jár a családi adóvisszatérítés, ez a jogot senki sem vesztheti el. Így azok, akik február 15-ig nem kapták meg az adóvisszatérítés összegét, az szja-bevallásukban igényelhetik vissza az adóból visszajáró összeget – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy a pénzt a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki az adóhivatal.

Fontos dátum lehet a május 20-a

Az elmúlt harminc év legfontosabb adózási időszaka lehet a május 20-ig tartó személyi jövedelemadó bevallási időszak is

– tette hozzá Tállai András. A jelentőségét egyrészt az adja, hogy március 1-jével megkezdődik a családi adóvisszatérítés második körös kiutalási szakasza, másrészt az, hogy ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok, a várandós kismamák és a saját jogon családi pótlékra, illetve rokkantsági járadékra jogosultak – részletezte.

Nincs minden veszve, így szól a rendelet

Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelőleget

– mutatott rá Tállai András államtitkár, hozzátéve, hogy sokaknak még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül, az szja-bevallás benyújtását követően is járhat vissza adó; például azoknak, akik tavaly a munkabér mellett ingatlan- bérbeadásból vagy őstermelői tevékenységből is szereztek jövedelmet.

Érdemes erre is odafigyelni: ezen is elcsúszhatott sok magyar adóvisszatérítése

Aki nem kapott szja-visszatérítést, az ne a NAV-ot hívja, hanem nézze meg az M30-as munkáltatói igazolását, hogy abban szerepel-e levont adóelőleg. Pont ennyit kellett ugyanis most visszakapniuk

– hangsúlyozta a Pénzcentrumnak Angyal József okleveles adószakértő.

Aki nem kapott, az az szja- bevallásában a családi adóalapkedvezmény házaspárok, élettársak közötti átcsoportosításával juthat még hozzá jelentős összeghez. Ehhez viszont a NAV bevallástervezete semmilyen segítséget nem fog nyújtani

– tette hozzá a szakember.

NAV-kisokos készült a legfőbb tudnivalókról

Tömegesen vannak még olyanok, akik arra kíváncsiak, hogy a februári kifizetés elmaradása után mit tehetnek, hogy ne essenek el végleg a tavaly befizetett személyi jövedelemadójuk visszafizetésétől. Számukra nyújt segítséget a NAV, az adóhatóság szja-visszatérítés tematikus oldalán megjelent új menüpont, amely ITT is elérhető.

Az adóhatóság itt hét kérdés-válaszban tisztázza, hogy mi jár vissza, milyen jövedelem adójára érvényesíthető ez a támogatás, mennyi lehet az szja-visszatérítés összege, milyen jövedelmek után nem jár adó-visszatérítés, és honnan lehet megtudni, hogy valakinek mennyi szja-visszatérítés jár.

Az, akinek a jövedelméről a NAV-nak nem volt információja, és ezért nem kapott szja-visszatérítést februárban, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan elkészített 21SZJA-bevallás benyújtásával igényelheti a visszatérítést. Ide tartozik például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülő és az, aki az összevont adóalapba tartozó jövedelme után saját maga fizeti az szja-t (például magánszemélynek ingatlant ad bérbe), és nincs mellette munkaviszonya vagy nincs kifizetőtől származó jövedelme

– közölte a NAV.

Szintén az szja-bevallási tervezet kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásban igényelheti az szja-visszatérítést az, aki 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerzett, a családi kedvezményt év közben érvényesítette, de a kiutaláshoz szükséges adatokról nem nyilatkozott 2021. december 31-ig (elmulasztotta a VISSZADO nyilatkozatot leadni), és ezekről a családi pótlékot folyósító szerv sem szolgáltatott adatot a NAV-nak

- folytatja a NAV.

Ez a teendő akkor is, ha a magánszemély a családi kedvezményt év közben nem vette igénybe, és azt a bevallásában kívánja érvényesíteni. A bevallásban fel kell tüntetni:

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosító adatait,
  • azt, ha a magánszemély a családi kedvezményre magzat után jogosult,
  • a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat (belföldi fizetési számlaszámot vagy a postacímet),
  • annak a magánszemélynek az azonosító adatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvezményre.

Mi tehetünk akkor, ha kevésnek tartjuk a visszakapott összeget?

Ha valaki a februárban kiutalt szja-visszatérítést összegével nem ért egyet, akkor a NAV szerint az adóbevallási tervezete kiegészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásában módosíthatja a visszatérítés összegét. A NAV a kiutalt összeget a tervezetben feltünteti. Aki a tervezet felhasználása nélkül készít bevallást, annak a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegét szerepeltetni kell a bevallás 101. sorában.

Vagyis összességében: aki február 14-ig nem jutott hozzá az szja-visszatérítés összegéhez, de jogosult lett volna, az már automatikusan nem is fogja megkapni – neki ezt kell tennie:

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője korábban azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy van lehetőség ennél korábban is pénzhez jutni, mivel a bevallás NAV általi kiajánlása előtt már benyújtható a 21SZJA nyomtatványon az szja bevallás. Ily módon előbbre hozható a 30 napos kiutalási határidő napja. Ez esetben nem árt tudni, hogy a kiutalás legkorábbi időpontja 2022. március 1.

A NAV azt is hangsúlyozza, hogy visszatérítésként az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege jár vissza. Vagyis a levont adóelőlegből még le kell vonni a gyerekek után járó családi adókedvezmény összegét is.

Összességében:

attól függően, hogy az érintettek mikor nyújtják be a kiegészített adóbevallásukat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szja-visszatérítés

adózás

gazdaság

nav

adóvisszatérítés

szjavisszaterites2022mindentudnivalo