Nem lankad a vásárlási kedv: tovább élénkült a lakáspiac februárban

MTI   
  Megosztom
Nem lankad a vásárlási kedv: tovább élénkült a lakáspiac februárban

Tovább élénkült a lakáspiac forgalma februárban, januárhoz képest országosan 27,5 százalékkal több, 13 793 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint.

Az ingatlanközvetítő vállalat szerdán közzétett adatai alapján az adásvételek száma 5 százalékkal kevesebb volt a tavaly februárinál, de a 2020-as adatokhoz viszonyítva 5 százalékkal több. A tájékoztatásban kiemelték: beigazolódott a portál szakértőinek várakozása, hogy erős lesz az évkezdet, márciusban pedig még ennél is aktívabb piaccal számolnak a szakemberek, bár az orosz-ukrán konfliktus lehetséges hatásai miatt a várakozások kevésbé biztosak.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. A cég pénzügyi részlegének becslése szerint 93 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek, ami az eddigi legerősebb február az elmúlt években.

A Duna House a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése alapján közölte: 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig 69,2 milliárd forintos hitelvolumennel zárt a piac, így az idei február 34 százalékkal jobb eredményt hozott a tavalyinál. A vállalat szerint a következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti majd hatását a folyósított jelzáloghitelek volumenében és a beadott igények számában is.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásvásárlás

lakásvásárlók

ingatlanpiac

ingatlanvársárlás