Nagyot kaszálhatnak ezzel az ősi szakmával a magyarok: mutatjuk, hogyan

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagyot kaszálhatnak ezzel az ősi szakmával a magyarok: mutatjuk, hogyan

Akadnak olyan patkolókovácsok, akik szerint két-három munkával eltöltött évtized után is lehet újat tanulni a szakmában. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint később sem tűnik majd el a régi mesterség, hiszen több fiatal is kitanulta azt. Tisztes megélhetést kínál a pálya, ugyanakkor időbe telik, mire rutinos patkolókovács válhat az emberből.

Nincs statisztika arra vonatkozóan, hogy pontosan hány patkolókovács tevékenykedik hazánkban, ám Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke szerint körülbelül 120-130 főállású, s mintegy 60-70 mellékállású szakember lehet Magyarországon. A szakmai szervezetnek mintegy 70 patkolókovács tagja van, akik valamennyien főállásban űzik a tevékenységet. Az egyesületi elnök elmondta: tudomása szerint mintegy 50 ezer ló lehet hazánkban, melyek közül egyre több a sport, illetve hobbi célra tartott jószág, tenyésztésre és mezőgazdasági hasznosításra ma már kevesebb állatot tartanak.

Ugyanakkor az egész szakma nagyot változott az elmúlt évtizedekben. A második világháború alatt a lovas szakaszokban patkoló mesterek is dolgoztak, ám a háborút követően a mezőgazdasági kovácsok végezték el a patkolást is – idézte fel Ormándi Zsolt. A szakember szerint a háborút követő évtizedekben kicsit felhígult a szakma, nem volt olyan magas szintű képzés és tudás, mint korábban a hadsereg kötelékében. Voltak persze jó mezőgazdasági kovács mesterek akkor is, de ők nem specializálódtak patkolásra.

A rendszerváltást követően azonban újra visszatért az igény a patkolókovácsokra. Több szakember kifejezetten a patkolásra specializálódott, a képzés újraszerveződött, s a mesterség részben már összemosódott az állatorvoslással is – magasabb színvonal irányába mozdult el a pálya. Ma a patkolókovácsnak egy kis állatorvosi tudásra is szüksége van: ismernie kell az anatómiát, az állatok betegségeit.

Egyszóval érteni kell a lovat. Azokból lesz jó kovács, akik szeretik a lovat, lovagolnak vagy esetleg fogatot hajtanak. Persze emellett ismerni kell a fémipart, meg kell tanulni például hegeszteni is. Ugyanakkor sokrétű anyagismeretre van szükség, hiszen nem csak acélból készülnek patkók, hanem alumíniumból is, s a munka során különböző ragasztókat, patakitöltő műanyag anyagokat is használunk. Nem árt egy kis művészi készség sem, mert bár élőlénnyel dolgozunk, a szaru formázása, kialakítása egy kicsit szobrászmunka is

- mondta Ormándi Zsolt, aki maga is patkolókovács mesterként dolgozik.

A mesterség évtizedeken át tartó formálódása révén a munkakörnyezet is megváltozott – tudtuk meg. A rendszerváltás előtt a kovácsok helyben, gazdasági szervezetekben, állami lovardában vagy termelőszövetkezetben dolgoztak, ám a lovas társadalom szerkezetének átalakulása, az állami fenntartású tenyészetek, ménesek bezárása révén a patkoló szakembereknek is változtatniuk kellett a munkamódszeren. Megjelentek a magán lótartók, akik a saját telephelyükön, kisebb létszámban tartották az állatokat, s mivel oda már nem kellett főállású kovács, arra lett igény, hogy ő menjen a lóhoz és nem a lovat vitték a kovácshoz.

Amikor a szakmát tanultam, akkor még minden lovat a kovácsműhelybe hoztak, majd a '90-es évek elején autóba pakoltuk a szerszámokat és mi mentünk a lovakhoz. Azt gondolom, hogy az egyórás szabály működhet jól, azaz legfeljebb ennyire érdemes elutazni a lakóhelytől a patkolás miatt. Vannak persze extrém esetek, amikor speciális patkolásra van szükség, és emiatt távolabbra is elmegy az ember

- emelte ki Ormándi Zsolt, aki elsősorban ortopéd patkolással és sportlovak patkolásával foglalkozik.

Dudás Ferenc 25 éve dolgozik patkolókovácsként. Jelenleg Pest megye északi részén, illetve Vác környékén elsősorban hobbi- és munkalovak, mezőgazdasági, erdészeti célra tartott állatok patkolásával foglalkozik. Ő maga is úgy látja: nagyon erős változáson ment keresztül a szakma. Mint mondta, első mestere amolyan „helység kalapácsaként” működött, úgy vitték hozzá a lovakat. Ehhez képest ma a kovácsok mennek a lovakhoz több százezer forint értékű berendezéssel felszerelt járműveikkel.

Sokat tanultunk az elmúlt évtizedekben, nagyon igaz a szakmára az életen át tartó tanulás igénye. Most már közel egyenrangú kapcsolatban élünk állatorvos kollégáinkkal. Nem telik el hét, hogy ne kapnék e-mailt valamilyen röntgenről vagy orvosi szakvéleményről, sőt nem ritkán közösen dolgozzuk ki a gyógyítási stratégiát egy adott ló esetében. Ezzel kapcsolatban is rengeteget kellett fejlődnünk, hogy elő tudjuk állítani például a megfelelő gyógyászati segédeszközt

- tudatta az Agrárszektorral Dudás Ferenc.

Dudás Ferenc szerint jó piaca van most a patkolókovácsoknak Magyarországon, tisztes megélhetést biztosít annak, aki ezzel foglalkozik. Emiatt vonzó a fiatalok számára is, mert a stabil kereseti lehetőség mellett viszonylag korrekt elismerést hordoz a pálya. Sokat javult a szakma megítélése és renoméja az elmúlt években és a fizetőképes ügyfélkör is bővült. Kevesebben vannak már ugyanakkor olyan fiatalok, akik családi tradíció révén válnak kovácsokká, sokkal gyakoribb ehelyett az, hogy az állatok szeretete, a lovas világ terel valakit erre a pályára. Dudás Ferenc szerint egy hivatásos, főállású patkolókovács nagyjából 200-300 lovat elláthat, azaz körülbelül ez a szám jelenti a klientúrát egy-egy szakember esetében. A lovak egyedszámát alapul véve kiszámítható, hogy nagyjából 200 patkolókovács lefedi a hazai állatállományt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

patkolókovács

kovács

patkolás