Itt a lista: ezek a villamossági termékek jelenthetnek veszélyt otthonunkra

MTI   
  Megosztom
Itt a lista: ezek a villamossági termékek jelenthetnek veszélyt otthonunkra

A rossz minőségű villamossági cikkek túlmelegedhetnek, lángra kaphatnak. Az áramütést kockáztatja, aki gyenge szigetelésűt, elégtelen csatlakozókkal szereltet vesz a kezébe - figyelmeztetett közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A többféle veszélyforrás miatt a fogyasztóvédelem minden évben, így idén is fokozottan figyel a hálózatról működő és tölthető termékekre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma tavaly kevesebb, mint felüket találta biztonságos használatra alkalmasnak.

A labor 2021-ben összesen 665 villamossági terméket vizsgált meg, egyebek mellett díszvilágítási füzéreket, elektromos rollereket, légnedvesítő készülékeket. Kiemelten ellenőrizték a többi között az akkumulátortöltőket, a robotporszívókat és -fűnyírókat, a főzőlapokat is. A termékbiztonsági követelményeknek 328 árucikk nem felelt meg.

Egy hajszállal tehát még annál is rosszabb a helyzet, mintha "csak" minden második bizonyult volna veszélyesnek

- közölte az ITM.

A legtöbb probléma a fényfüzérekkel volt, négyből három megbukott az ellenőrzésen. Az egyéb kategóriákba be nem sorolható villamossági termékek - pl. merülőszivattyúk és kempinglámpák - több mint kétharmada nem felelt meg. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján közel 48 ezer terméket már a vámhatáron feltartóztattak. Így több mint 35 ezer égősor és mintegy 11 ezer vezetékhosszabbító készlet behozatalát is sikerült megakadályozni.

A selejt okozta bosszúságoktól elsőként a vásárlás helyének körültekintő megválasztásával kímélhetjük meg magunkat

- hívta fel a figyelmet az ITM.

A mintavételezést végző szakemberek jellemzően filléres vegyeskereskedésekben, piaci vagy alkalmi árusítóhelyeken akadnak veszélyes termékekre. Számos árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta: "A magyar fogyasztóvédelem állandó jelenléttel védi a magyar családok biztonságát. A szakhatóság tavaly 162 jelzést küldött az uniós termékriasztási rendszerbe, ezek több mint felével villamossági termékek hiányosságaira hívtuk fel a társszervezetek figyelmét. Már javában zajlanak a 2022-es ellenőrzések is, idén egyebek mellett a hajszárítók, vízforralók, párologtatók, kenyérpirítók és hosszabbítók közül szűrjük ki a veszedelmeseket.

Az elsődleges cél, hogy a kockázatos portékákat eltüntessük a boltokból, webáruházakból, a vásárlók kizárólag biztonságos termékek közül válogathassanak

- mondta a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

villamossági termék

villamossági cikk

elektronikai eszközök

innovációs technológiai minisztérium

ellenőrzés

vizsgálat