Közleményt adott ki a Dunaferr: mutatjuk, mire számít a dunaújvárosi gyár

Portfolio   
  Megosztom
Közleményt adott ki a Dunaferr: mutatjuk, mire számít a dunaújvárosi gyár

Az orosz-ukrán háború, valamint az arra adott nyugati, Oroszország ellen hozott szankciók hatásai több szálon is közvetlenül érintik a dunaújvárosi gyárat. Nem véletlen, hogy ezért a társaság vezetése pénteken közleményt adott ki. A cég elmondása szerint a termelés jelenleg is biztosított, az alapanyag-ellátásban eddig komolyabb fennakadások nem voltak.

Ahogy arról a Portfolio beszámolt, a vasmű a közleményében elismeri, hogy "némi termeléscsökkenésre az elmúlt napokban sor került, de a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy alkalmazkodjon a kialakult körülményekhez".

Az ellátási láncok biztosítása érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a társaság azokat a globális eseményeket, melyeknek hatása lehet a termelés zavartalan fenntartására. A Dunaferr felkészült arra is, hogy átalakítsa logisztikai és beszerzési útvonalait, és szükség esetén más forrásokból oldja meg a termeléshez szükséges anyagok beszerzését

- írták a Portfolio-hoz eljuttatott tájékoztatásukban, ami arra utal, hogy komoly kockázati forgatókönyvek léteznek a társaságnál.

Ez nem is meglepő, hiszen az orosz-ukrán háború egyre súlyosabb, és ezért a térségből érkező alapanyagok beszerzése is egyre nehézkesebb lehet. A társaság arra is kitér, hogy "az acélpiacon az árak jelenleg magasak, és emelkedik a kereslet is az acél termékekre". Szól azonban a piaci körülmények negatív hatásairól is.

A társaság pozitív üzenetet is küld, ebben a helyzetben, a térség legnagyobb foglalkoztatójaként nem is nagyon tehet mást, főleg egy ilyen példa nélküli és kiszolgáltatott helyzetben: "összességében a Dunaferr bizakodó és továbbra is stabilan tud termelni". Arra is kitér a cég, hogy elindítottak egy segélyalap programot, melynek keretében többek között "a vállalat közel 100 főnek tud azonnal munkát biztosítani üzemeiben, különböző munkakörökben". A kezdeményezésben munkát vállalni szándékozó emberek számára bért, lakhatási támogatást, egyszeri rendkívüli munkakezdési segélyt és más juttatásokat is biztosít a cég.

Van hiányzó pont

A társaság nyugtató célzattal adta ki a tájékoztatását, feltehetőleg annyi megkeresés érkezett, hogy ez már elkerülhetetlen volt. A Portfolio-hoz is eljutottak korábban olyan hírek, miszerint a kohó teljesítményét is vissza kellett fogni az alapanyag-ellátási problémák miatt.

Mindezek mellett vannak fájóan hiányzó információk a közleményből. Magyarországon talán a dunaújvárosi vasmű az egyik olyan működő cég, amelyik a leginkább érintett közvetlenül és több csatornán is az orosz-ukrán háborúban.

Az ellátási problémákat érinti a társaság, ugyanakkor nem közölt részleteket azzal kapcsolatban, hogy a harcok mennyiben sújtják az ellátási láncot és a vasúti szállításokat.

Két napja az is ismert, hogy az Európai Unió szankciós listájára tette a Vnyesekonombankot, amely közvetetten tulajdonosa a dunaújvárosi gyárnak. (A Dunaferr tulajdonosa közvetlenül a ciprusi székhelyű Steelhold Limited (99,6%-ban). A Steelhold Limited felett is áll egy tulajdonosi struktúra 25% - 1 szavazata van Szergej Tarutának, 25% - 1 szavazata Oleg Mmkrtchannak, a Vnyesekonombanknak 50% + 2 szavazata van a tulajdonosi döntéshozatalban.) Arról sincs semmilyen információ egyelőre, hogy ezek a szankciók hogyan befolyásolják a cég működését. Az is lehet, hogy ennek a hatásait még nem lehet felmérni, ezért korai lenne beszélni erről, viszont a társaság megemlíthette volna legalább a közleményében.

Azt is hozzá kell tenni a teljes képhez, hogy az orosz, valamint az ukrán gazdaságra várhatóan példátlan mértékű gazdasági szenvedés is vár (sajnos az egyre súlyosabb háború egyre több emberáldozatot is követel) a háború, a szankciók, a rubelárfolyam és például a kritikus infrastruktúrák akadályoztatása miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunaferr

dunaújváros

gyár

dunaújvárosi gyár

orosz-ukrán háború

gazdasági szankciók