Marad a benzinárstop, lesz elég üzemanyag? Kiderült, mire készül a kormány

Pénzcentrum   
  Megosztom
Marad a benzinárstop, lesz elég üzemanyag? Kiderült, mire készül a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató meglehetősen szokatlan időpontban, 2022. március 10-én (csütörtök) 21:30-kor tartottak sajtótájékoztatót.

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon - ezzel a címmel hirdetett csütörtök estére tájékoztatót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér.

A kormány kitart a benzinárstop mellett - mondta Gulyás Gergely az esti tájékoztatón. A háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek, és így a benzinárak is.

Valótlan információ, hogy a benzinellátás veszélybe került

- mondta a miniszter. A benzinturizmus miatt is megnőtt az üzemanyagfogyasztás ezért három döntést hoztak meg.

A 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak, piaci áron. A mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak üzemanyagot.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját

- közölte Gulyás Gergely.

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról

- közölte.

A vonatkozó rendelet este 10 órakor lép hatályba.

Hernádi Zsolt arról beszélt, hogy biztosított az üzemanyagellátás megfelelő, van elegendő finomitói kapacitás. Hozzátette, a megnövekedett forgalom 70 százaléka nagykereskedelmi fogyasztók miatt van, 20 százalék a benzinturizmus miatt, 10 százalék a pánikvásárlás. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor a Covid elején elfogyott a boltokból a WC-papír.

A teljes magyarországi üzemanyagfogyasztást fedezni tudjuk, még akkor is, ha elképesztő mozgás van a forint-euró-árfolyamban

- mondta Hernádi Zsolt. Később hozzátette, ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek.

A töltőállomások nem szolgálhatnak ki normál kútfejeknél 3,5 tonnánál nagyobb külföldi, és 7,5 tonnánál nagyobb hazai járműveket

- tette egyértelművé a Mol-vezér. A napokban majdnem elérte a 15 millió literes értéket a hazai üzemanyagfogyasztás,amit már nem bír a Mol logisztikája Hernádi Zsolt szerint, aki elmondta, a normális fogyasztás 5 millió liter. Ezért vált szükségessé, hogy beavatkozzanak, "visszatereljék a nagy fogyasztókat oda, ahol korábban is kapták az üzemanyagot".

Pontosan annyi üzemanyagot tudunk termelni, amennyire szüksége van a piacnak. De van a visszaélésszerű felvásárlás, azt nem szabad hagyni

- húzta alá a Mol-vezér.

Címlapkép: Illyés Tibor, MTI/MTVA

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzin ára

benzinkutak

infláció

gazdaság