Jöhetnek a méregdrága bogyós gyümölcsök a boltokba: mi történt a magyar málnával, szamócával?

HelloVidék   
  Megosztom
Jöhetnek a méregdrága bogyós gyümölcsök a boltokba: mi történt a magyar málnával, szamócával?

A bogyós gyümölcsök iránti kereslet az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésével folyamatosan nő. A legtöbb nagy fogyasztó ország azonban nem önellátó, más európai, illetve Európán kívüli országokból származó importra szorul. Különösen a málna és a szeder népszerűsége nőtt az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan bővül. Cikkünkben most annak jártunk utána, mennyiért vásárolhatunk most bogyós gyümölcsöket a vidéki piacokon, illetve a nagyobb áruházakban. De annak is utánajártunk, milyen gyümölcsöket és miért érdemes fogyasztani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy korábbi közleménye szerint, a nagy szállítási távolságok áthidalása már az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök esetében is lehetővé vált, így a távoli országokból származó importnak köszönhetően az európai piac bogyósgyümölcsökkel történő ellátása gyakorlatilag folyamatos. Mint írták, Magyarországon 2020-ban 1170 hektáron termesztettek ribizlit, 253 hektáron málnát és 846 hektáron szamócát a KSH adatbázisa szerint.

Zsebbenyúlós ára van a bogyós gyümölcsöknek

Mivel itthon még nincs szezonja ezeknek a gyümölcsöknek, aki mégis vásárolna belőlük az most csak importot tud beszerezni. A vidéki fogyasztói- és nagybani piacokon már elérhető néhány bogyós gyümölcs, ám áruk rettentően borsos. Hogy pontosabb képet tudjunk mutatni, megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének adatait. Lássuk, mint mutatnak a legfrissebb árak!

Vidéki fogyasztói piacok legutóbbi adatait nézve az import bogyós gyümölcsök fogyasztói ára a következőképp alakul:

  • a szamóca 2500-2600 Ft/kg
  • a málna 10 000 Ft/kg

A vidéki nagybani piacok legutóbbi adatait tekintve az import bogyós gyümölcsök közül csak szamócát látunk feltüntetve, ennek nagykereskedelmi ára a következő:

  • a szamóca 1700 Ft/kg

Persze körbenéztünk a nagyobb üzletláncok kínálatában is, ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • A Tesco online kínálatában áfonyát 599-1499 Ft/csomag áron vehetünk, málnát 799 Ft/csomag áron, szedret 1199 Ft/csomag áron, földiepret pedig 999 Ft/csomag vagy pedig 2199 Ft/kg áron vehetünk.
  • Az Auchan webshopjából áfonyát 599-2690 Ft/csomag áron vehetünk, földiepret 699 Ft/csomag áron, málnát pedig 849 Ft/csomagért.
  • A Spar online kínálatában áfonyát találtunk csak, ennek ára 499 Ft/csomag volt.

Ha megnézzük az árakat világosan látszik, hogy szezonon kívül, az import gyümölcs elég drága mulatság. Mind a piacokon, mint a boltokban elég magas árat kérnek értük. Persze fogyasztásuk ajánlott, hiszen rengeteg jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. Ennek mentén érdemes mérlegelni, hogy belefér-e olykor a bevásárlásba az, hogy vegyünk néhány csomagot ezekből a gyümölcsökből.

Mit és miért érdemes fogyasztani?

  • málna: Javítja az emésztést, segít a lázas és gyulladásos betegségeknél, enyhíti az ínyvérzést, jót tesz a szemnek, a bőrnek, a körmöknek és a veséknek. Emellett a málna nagyon jó rostforrás, de tartalmaz C-vitamint, K-vitamint és mangánt is. A málna antioxidáns polifenolokat, úgynevezett ellagitanninokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt. Egy korábbi tanulmány szerint - melyben azt vizsgálták, hogy a versenykerékpárosokra miképp hat, ha málnát és más bogyókat tartalmazó italt fogyasztanak – az derült ki, hogy a testmozgás okozta oxidatív stressz jelentősen csökkent ilyen italok fogyasztása után.
  • eper: Semlegesíti a testben lévő nehézfémeket, élénkíti az anyagcserét, tisztítja a húgyutakat, belsőleg és külsőleg is tisztítja a bőrt, fehéríti a fogakat és erősíti a csontokat. Rendkívül sok benne a szabad gyökök ellen ható antioxidáns.
  • vörös áfonya: Leginkább a húgyutakra kifejtett gyógyító hatásáról ismert. Pedig sok más jótékony hatása is van. Az áfonya népszerű bogyós gyümölcs, amely kiváló K-vitamin forrásként szolgál, ezen felül C-vitamint, mangánt is tartalmaz. Az áfonya antioxidáns polifenolokat is tartalmaz, úgynevezett antocianinokat. Az áfonyából származó antocianinok csökkenthetik az oxidatív stresszt, csökkentve a szívbetegségek kockázatát mind az egészséges embereknél, mind azoknál, akiknél magas a betegség kockázata. Az áfonya csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Kutatások kimutatták, hogy az áfonya vagy a bioaktív áfonyavegyületek javíthatják az inzulinérzékenységet és akár 26%-kal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
  • szeder: Csökkenti a koleszterinszintet, magas folsavtartalma miatt a várandós nőknek ajánlott, gyulladásgátló hatással rendelkezik, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást.
  • ribizli: A piros és a fekete ribizli is nagyon sok rostot tartalmaz, ezért jótékonyan hat az emésztésre és sokáig biztosítja a telítettség érzését. Szabályozza vércukorszintet, erősíti a csontokat, az ízületeket, segíti a vérképződést és a sebek gyógyulását is. Az érzékeny gyomrúak és refluxban szenvedők mértékletesen fogyasszák.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bogyós gyümölcsök

gyümölcsök

bogyós gyümölcsök fogyasztása

ribizli

málna

szamóca

szeder

fogyasztási adatok

termelési adatok

egészséges táplálkozás

egészséges életmód

nemzeti agrárgazdasági kamara

nak