Kiderült, mitől szálltak el az árak: ezek a fürdővárosok hajtják a dunántúli ingatlanpiacot

MTI   
  Megosztom
Kiderült, mitől szálltak el az árak: ezek  a fürdővárosok hajtják a dunántúli ingatlanpiacot

A fürdővárosok: Hévíz- Zalakaros- Kehidakustány körzetében pörgött leginkább 2021-ben az ingatlanpiac a Nyugat-Dunántúlon - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum.

Az ingatlanközvetítő hálózat a tavalyi ingatlanpiaci folyamatok elemzésénél elsőként a Győr-Moson Sopron, Vas és Zala megye által lefedett nyugat-dunántúli régiót emelte ki.

Közölték, az Otthon Centrum becslése szerint tavaly országosan 154 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ezen belül az adásvételek nagyjából 10 százaléka történt ebben a régióban, ami a hat országos régió közül a legalacsonyabb érték. Ez azonban nem meglepő, hiszen ez a terület népességszámát tekintve a Dél-Dunántúl után az ország második legkisebb lélekszámú régiója.

A Nyugat-Dunántúlon a legtöbb adásvétel a térség legnagyobb városaiban történt. Több mint 2000 tranzakcióval a lista élén Győr áll, amit Szombathely 1500, Sopron 1000, Nagykanizsa és Zalaegerszeg pedig 750 ingatlan adásvétellel követett.

Népességarányosan ezekben a városokban ezer emberre vetítve 13-20 ingatlan cserélt tulajdonost, ez megfelel az országos átlagnak.

Ugyanakkor jelezték, a régió településszerkezete elaprózott, sok kis település alkotja, ezért népességarányosan csak a több mint ezer lakossal rendelkező településeket vizsgálták.

A közleményben Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője kifejtette, hogy ebben a szegmensben a kedvelt fürdő- és üdülőhelyek voltak a legerősebbek, amelyek az országos átlagból is kiemelkedtek. A forgalom Kehidakustányban volt a legerősebb, népességarányosan 6,3 százalékkal, de Zalakaroson és Hévízen is kiemelkedő értéknek mondható a 4 százalék körüli adásvétel, míg Keszthely népességarányosan 2 százalékot ezreléket ért el 2021-ben az Otthon Centrum becslése alapján.

Az árakat tekintve Győr és Sopron osztozik az első két helyen, ez a két város országos viszonylatban is rendre a top öt legdrágább megyei jogú város között végez. Téglalakásoknál Győrben a négyzetméterár majdnem 500 ezer forint, míg a paneleknél és a használt házaknál Sopron emelkedik ki négyzetméterenként 468 és 372 ezer forinttal.

Szombathely és Zalaegerszeg rendszerint 100 ezer forinttal olcsóbb ennél, míg Nagykanizsán a négyzetméterárak akár 40-50 százalékkal is kedvezőbbek. A városban jellemzően 250 ezer forint körül alakult mindhárom használt lakástípus négyzetméterára 2021-ben, ezáltal az egyik legolcsóbb megyei jogú város Nagykanizsa - olvasható az Otthon Centrum közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

ingatlanpiaci körkép