Segítség a kocatartóknak: jövő héttől igényelhető a 4 milliárd forint, ezt kell tudni róla

HelloVidék   
  Megosztom
Segítség a kocatartóknak: jövő héttől igényelhető a 4 milliárd forint, ezt kell tudni róla

A hazai sertéskoca-tartók az új, jövedelempótló támogatási kérelmüket 2022. március 28. és április 1. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A sertéspiaci válságcsomag keretösszege 4 milliárd forint, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosít a kormány - közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatási döntést a hiánytalan kérelmeknél a Magyar Államkincstár április 14-ig hozza meg

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Közlöny 2022. március 25-i számában jelent meg a tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló rendelet, amely a már korábban bejelentett 20.000 forint/koca mértékű, jövedelempótló támogatás szabályait tartalmazza.

Kifejtette, az új, vissza nem térítendő támogatással az Agrárminisztérium célja a sertéságazat különösen érzékeny szegmensét képező kocatartók - a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése által okozott és a sertéságazat szokásos ciklikus piaci nehézségein túlmutató - rendkívüli gazdasági problémáinak kezelése. Az intézkedés hozzájárul a sertéságazati termelési alapok megőrzéséhez, az érintett vállalkozások túléléséhez.

A segítség a hazai sertés termékpálya minden szintjére kihat, és a magyar fogyasztók által töretlenül kedvelt sertéshús termékek ellátásbiztonsága is fennmaradhat

- tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy az Európai Unió számos nagy sertéstartó államainak zömében az elmúlt egy évben a hazainál lényegesen nagyobb mértékű koca-állománycsökkenés következett be. Németországban például 9,4%, Lengyelországban pedig 12,7%, így látható, hogy a már eddig megtett intézkedések hasznosak és a most induló támogatási program is megfelelő időben és célzottan segít a termelőkön.

A támogatás alapja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) igazolása vagy a kocatartó részére a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok vonatkozásában meghozott leölési határozat szerinti állatállományi létszám

- hívta fel a figyelmet a miniszter. Hangsúlyozta, a támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás vagy leölési határozat adatai a Magyar Államkincstár rendelkezésére állnak, így ezzel kapcsolatosan a kocatartóknak további teendője nincs – sorolta a miniszter.

A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasoljuk a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

támogatás

sertés ágazat

kocatámogatás

nagy istván