Dübörög a felújítás Veszprémben: a 2,3 milliárd forintból most ez épül + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Dübörög a felújítás Veszprémben: a 2,3 milliárd forintból most ez épül + Videó

A meglehetősen leromlott állapotú, beázott színházi épületek felújítása nagy kihívás elé állítja a kivitelezőket. A veszprémi önkormányzat és a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. közös fejlesztésére mintegy 2,34 milliárd forintot biztosít az állam. A Petőfi Színház komplex felújításának első ütemét a VEMÉV-SZER Építő Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. konzorciuma valósítja meg a Modern Városok Program keretében.

Az elmúlt több mint másfél évben látványosan haladtak a munkákkal: megtörténtek a bontási munkák, a szerkezetépítések, az utólagos injektált szigetelések, belső vakolatok és aljzatok, valamint az eltakart épületgépészeti és elektromos alapvezetékek jelentős része. Elkészült a belső vakolatok, aljzatok nagyobb hányada is

– tájékoztatta a Magyar Építőket Móninger László projektmérnök, aki elmondta a lapnak, hogy 2021. június 23-a óta a veszprémi Óvári Ferenc út 1., valamint a Szeglethy György utca 2. szám alatt található, két jelenleg nem használt épületén dolgoznak. A szecessziós stílusú főépület felújítására a második ütemben kerülhet sor.

A szakember közölte még, hogy nemrég az Óvári Ferenc utcai épület tetőterébe beemelték a légkezelő gépeket és berendezéseket, valamint a tetőtérbe kerülő szigetelő anyagokat. Ezt a látványos munkafázist videón is megörökítették:

Leromlott, az idők során megsüllyedt és megdőlt az épület

A meglehetősen leromlott állapotú, beázott épületek felújítása nagy kihívás elé állítja a kivitelezőket. A munkálatok során több, előre nem látható helyzet adódott, de a konzorcium csapata az ütemterv többszöri módosításával egyelőre csúszás nélkül tudja megvalósítani a feladatokat. A helyivédelem alatt álló Óvári Ferenc utcai épület érdekessége, hogy az idők során megsüllyedt és megdőlt. Az építész kiviteli tervek alapján a padló lejtését részben sikerült korrigálniuk a szakembereknek. A homlokzaton a már elvégzett fal- és levéltári kutatások alapján a következő hónapokban kőszobrász restaurátor bevonásával újítják fel a korabeli címert és a főbejárati kapu díszeit.

Hamarosan a külső terek is megújulnak

A homlokzati állványok bontása után fejeződik be a külső közművek kiépítése. A térburkolatok, felszíni parkoló építése az elektromos töltőállomásokkal és a kertészeti munkákkal párhuzamosan valósulnak meg szeptemberig a belső szakipari, a belsőépítészeti munkák a színpadtechnológiával és stúdióval egyetemben.

A későbbiekben az Óvári Ferenc utcai épületben kaphat helyet a jegypénztár és a marketing irodák. Az udvari szinten egy stúdió épül hangrögzítő helyiséggel, míg az emeleten próbatermet alakítanak ki. Ennek érdekessége, hogy a korábbi középfőfal részleges kiváltásával a színház színpadához hasonló méretű próbateret alkothat.

Az eddig kihasználatlan Szeglethy utcai épületben pedig díszletraktár, műhelyek, irodák és gépészeti helyiség lesz. A tervek szerint a jövőben innen fűtik a Veszprémi Petőfi Színház épületét, így a hőtávvezetéket is részlegesen kiépítik még ebben az ütemben - derült ki a Magyar építők cikkéből.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felújítás

veszprém

színház

építőipar

kultúra