Ezekben a megyékben most a legveszélyesebb élni: íme a magyar vidék bűntérképe

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezekben a megyékben most a legveszélyesebb élni: íme a magyar vidék bűntérképe

A HelloVidék most annak járt utána, hogy az elmúlt egy évben melyik megyékben történt a legtöbb bűncselekmény, de hozzuk a legbiztonságosabb régiókat is. Külön figyelmet szentelünk a Balaton térségének, ott hogyan alakult tavaly a bűnözés, melyek a "legbűnösebb" nyaralóhelyek.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben, 2021-ben a bűncselekmények számát tekintve számos területen javulás tapasztalható: Magyarországon kevesebb garázdaság történt és kevesebb az ittas járművezető az utakon. Hamis iratokkal is kevesebb embert csíptek fülön, viszont közokirathamisítást (gyaníthatóan az oltási igazolványok bevezetésének is köszönhetően) többen követtek el, és nőtt a rongálások és a csalások száma is. Az elkövetett bűncselekmények a statisztikai osztályozás szerint a szerint a következők lehetnek:

A részletesebb adatok azonban azért árnyalják ezt a képet.

Fertőzöttségi térképen a magyarországi bűnözés

Naprakész, friss statisztikai adatokat nyerhetünk a police.hu tematikus fertőzöttségi térképéről is, ahol külön, megyei bontásban, a bűncselekmények fajtáira is rákereshetünk. A HelloVidék által vizsgált időszak az elmúlt egy év volt: a 2021. 02. 28 - 2022. 02. 28-ig tartó időszak.

Ahogy látszik, a bűnügyi statisztikák szerint toronymagasan Budapest a legbűnösebb város. 100 ezer főre itt jutott a legtöbb bűncselekmény, számszerűen az elmúlt egy évben összesen 1781. A dobogó második fokán, ahogy korábbi cikkünkben is –az első vidéki megye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol 100 ezer lakosra vetítve a vizsgált időszakban összesen 1424 bűnesetet rögzítettek. A harmadik-negyedik helyen, holtversenyben szintén az északi-magyarországi régió két megyéje: Heves és Nógrád osztozik. Míg tavaly a dobogó harmadik fokára a Dunától nyugatra fekvő Tolna megye került, a mostani adatsort nézve még a szomszédos Somogy megyében is több bűncselekmény történt, mint a szekszárdi dombvidék térségében.

Fertőzöttségi térkép (Forrás: Police.hu)
Fertőzöttségi térkép (Forrás: Police.hu)

A sorrend innentől kezdve elég szoros, ami viszont még érdekes, hogy a lista legalján, „alacsony fertőzöttséggel” Hajdú-Bihar (731) vezet, majd Csongrád-Csanád (809) következik, de Békés megye is elég békésnek mutatkozik (885 bűnesettel). Az adatokból az is kiolvasható, hogy az elmúlt egy évben Hajdú-Bihar megyéhez képest például Nógrádban, vagy Borsod-Abaúj-Zemplénben több mint kétszer annyi bűneset történt (100 000 lakosra vetítve). Budapesten pedig

A nyugati határszélhez – Zala, Vas és Győr-Moson Sopron megyéhez képest Hajdú-Biharban a regisztrált bűncselekmények száma szintén közel harmadával alacsonyabb.

Ha a járásokra keresünk rá, még érdekesebb adatokat találunk

Ha a police.hu tematikus térképén járási bontásban is rákeresünk arra, hogy melyek azok a vidékek, amelyek a legfertőzöttebbek, színesebb – még beszédesebb adatokat nyerhetünk. A HelloVidék által vizsgált időszak maradt az elmúlt egy év: a 2021. 02. 28 - 2022. 02. 28-ig, és továbbra is az összes bűncselekményt vizsgáltuk.

Eszerint a „legbűnösebb” vidékek - 100 ezer lakosra vetítve:

  1. Ózdi járás (BAZ megye): 2161
  2. Jászapáti járás (Jász-Nagykun-Szolnok megye): 2070
  3. Nyírbátori járás (Szabolcs-Szatmár Bereg megyében: 2034

A legbiztonságosabb vidékek- 100 ezer lakosra vetítve:

  1. Pécsváradi járás (Baranya): 484
  2. Tét járás (Győr-Moson Sopron megye): 538
  3. Pannonhalmi járás (Győr-Moson Sopron megye): 562
  4. Szentgotthárdi járás (Vas megye): 571
  5. Körmendi járás (Vas megye): 571

Talán meglepő lehet, hogy bár a bűncselekmények számát tekintve Hajdú-Bihar és Békés áll az élen, az első öt legbiztonságosabb járás közé csak dunántúli jutott be. A Duna másik partján található Szeghalom járás (594) szó szerit a legbékésebb.

Rétegek szerinti vizsgálat is izgalmas eredményeket mutat

  • Közterületen bűncselekményt: a legtöbbet Budapesten (853), majd Heves megyében (513) aztán holtversenyben Nógrád és Bács-Kiskun megyében követtek el (484), de Borsod-Abaúj-Zemplén megye (474) is élen jár.

A legkevesebb regisztrált közterületi bűncselekmény - 100 ezer lakosra vetítve - Hajdú-Biharban történt (260), ha a számokat nézzük, közel fele annyi, mint a legfertőzőbb megyékben.

  • A legtöbb személy elleni erőszak: talán meglepő módon - nem Budapesten (252), hanem Szabolcs-Szatmárban (371), aztán Nógrád megyében (342), majd Tolna megye (339) történt.

A legkevesebb személy elleni erőszak helyszíne - 100 ezer lakosra vetítve Hajdú-Bihar megye (146).

  • Lopás: nem meglepő módon Budapest áll az élen (298), utána Heves (206), majd Szolnok megye (202) következik.

Legkevesebbet - 100 ezer lakosra vetítve - Veszprém, Békés aztán Vas megyében lopnak.

  • Rablások: az elmúlt egy évben, 100 ezer lakosra nézve, rablások tekintetében Budapest áll az élen (30), majd megosztozva a második helyen Borsod-Abaúj-Zemplén (16) és Heves megye (16), aztán Bács-Kiskun (13) következik.

Ez elmúlt egy évben Vas megyében viszont mindössze 2 rablást, Szeged megyéjében 3-at, Fejér megyében 4-et rögzítettek.

  • Garázdaság: első helyen Budapest (163), majd a második helyen Borsod-Abaúj-Zemplén (150) aztán Nógrád és Baranya megye következik.

A legkevesebb garázdaság a vizsgált időszakban Komárom-Esztergom megyében történt (34).

  • Tulajdon elleni szabálysértés: első helyen meglepő módon nem Budapest (411), hanem Borsod-Abaúj-Zemplén (451), a következő helyen Somogy megye (410) majd Jász-Nagykun-Szolnok megye végzett.

A legtisztább megyék, tulajdon elleni szabálysértés tekintetében: Szeged környéke (203) és Vas megye (213).

Összességében, nézzük hát, melyek a legbiztonságosabb és a legbűnösebb régióink

A KSH is rendszeresen közli a regisztrált bűncselekmények, elkövetők, elkövetések, sértettek, sértetté válások negyedévenkénti, megye és régió szerint számait. A tavalyi adatokat (III. negyedévet) vizsgálva toronymagasan Budapest és Pest megye viszi a prímet. Utána a bűncselekmények számát tekintve, megyei bontásban: 1. helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg (3 247), utána Borsod-Abaúj-Zemplém (2 397), majd 3. helyen Bács-Kiskun (2 198) következik.

A 2021-es (III. negyedéves adatok alapján) a legbiztonságosabbtól haladunk a legveszélyesebb régiók felé:

  1. Budapest: 7 662
  2. Észak-Alföld: 5 825
  3. Észak-Magyarország: 4 160
  4. Közép-Dunántúl: 3 565
  5. Nyugat-Dunántúl: 3 548
  6. Dél-Alföld: 4 356
  7. Dél-Dunántúl: 3 281
  8. Pest: 2 980

A KSH adataiból az is kiolvasható, hogy az az elmúlt egy év adatait összehasonlítva egyetlen régió (Észak Magyarország - 5 513) kivételével

Viszont a pár éves (2017-es és 2018-as adatokhoz viszonyítva) még mindig jellemzően alacsonyabbak a mutatók, a bűnelkövetési számokban összességében csökkenő tendenciákat látni.

Külön is érdemes egy pillantást vetnünk a Balaton térségére

Ha az összes bűncselekmény számát nézzük, akkor a Balaton déli partja jellemzően „fertőzöttebb”, mint az északi. Kimagaslóan magas például Siófok járásban a bűncselekmények száma (1914).

Emellett a szemközti oldalon, északi parton a balatonfüredi járásban történt a legtöbb bűncselekmény (1577). Balatonfüreden és környékén az elmúlt egy évben szintén magas a lopások (272), a környező járásokhoz képest a gépkocsifeltörések – gépkocsilopások, valamint rablások száma is kiemelkedő.

A legbiztonságosabbnak tűnő balatoni térség a keszthelyi valamint a tapolcai járás, és úgy általában is, a Balaton északi partja (Balatonfüred környékét leszámítva).

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bűncselekmény

ksh

bűntérkép

ksh

balaton-pat

megyei körkép

lopás

rablás

garázdaság

rendőrség

police