Meglépte a vidéki gyár: ukrán menekültekkel oldják meg a munkaerőhiányt

Portfolio   
  Megosztom
Meglépte a vidéki gyár: ukrán menekültekkel oldják meg a munkaerőhiányt

Rengetegen menekültek el Ukrajnából, közülük sokan Magyarország felé jönnek. Habár döntő többségük tovább is utazik, vannak, akik maradnak. A székesfehérvári Videoton több tucat, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt kezdett el foglalkoztatni.

A székesfehérvári Videoton Holding Zrt. már korábban is dolgoztatott ukrán munkavállalókkal, az elmúlt 1 hónapban pedig további 35 embert vettek fel. Így sikerült az egyik gyártósoron megszervezni a harmadik műszakot. Nemcsak a magyar fizetésnek megfelelő bért adnak a régi ukrán munkavállalóknak, de gondoskodnak az ő és közvetlen családtagjaik szállásáról is. A kiskorúaknál az óvodai-iskolai elhelyezésben is segíteni próbálnak. Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társvezérigazgatója, aki arról is nyilatkozott a Portfolionak, hogy a háborús helyzet miként változtatta meg a szállítási és termelési viszonyaikat.

50 menekültet szállásoltunk eddig el, néhányan közülük már dolgoznak is. A háborút megelőzően 180 ukrán munkavállaló volt, most több, mint 270-en dolgoznak nálunk. Az egyik gyáregységünkben egy 15 fős, többnyire menekültekből álló csapatot állítottunk össze, egy komplett harmadik műszakot, ezzel az üzem behozta a vevői lemaradásait. Korábban ide a harmadik műszakra nem találtunk magyar munkaerőt

– osztotta meg az első tapasztalatait a Portfolio-val az ukrán munkaerővel kapcsolatban Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója. Aki arról is beszámolt, hogy jobbára betanított munkára tudják alkalmazni a menekülteket, elektronikai szerelésre, anyag-előkészítésre, tesztelésre állították be őket. Sinkó Ottó megjegyezte, hogy mivel a nyelvi korlátok megvannak, ezért ehhez kénytelenek alkalmazkodni. Minden 10 emberre igyekeznek olyan embert biztosítani, aki tud magyarul és ukránul is. Ha valaki elakad, akkor ők segítenek.

Mivel a háború kitörése előtt is alkalmaztunk már ukránokat, ezért már a munkautasítások nálunk rég kétnyelvűek

– mondta Sinkó Ottó. Megjegyezte azt is, hogy az ukrán dolgozókat szorgalmasnak, igyekvőnek ismerte meg, akik gyakran vállalnak túlórát. A régi dolgozók most segítenek új honfitársaik betanításában. Van több olyan ukrán munkavállalójuk, aki már 3 éve Magyarországon dolgozik. A most érkezetteket is igyekeznek minél hosszabb időre megtartani. Érdekességként említette, hogy korábban azért az ukrán munkaerő is gyakran változtatott állást Magyarországon belül, most úgy véli, hogy ez a folyamat megállt, kisebb köztük a fluktuáció. Mint kiderült, szálláshelyek és munkásszálló épül.

A cikk folytatása ITT, a Portfolion olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

portfolio

gazdaság

videoton

székesfehérvár