Itt a körkép: mutatjuk, hol vásárolhatsz a legolcsóbban zöldséget, gyümölcsöt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a körkép: mutatjuk, hol vásárolhatsz a legolcsóbban zöldséget, gyümölcsöt

A 15 éve nem látott magyarországi drágulás bizony a zöldségek és gyümölcsök árát is keményen feltornázta. Olyannyira, hogy egy kiló paradicsomot vagy paprikát gyakorlatilag lehetetlen 1 000 forint alatt megvásárolni. A Pénzcentrum utánajárásóból viszont egyértelműen kiderült, súlyos ezer forintokban mérhető a különböző boltok közötti árképzés. 6 népszerű zöldség és 6 gyümölcs kilós egységárát vizsgálták összesen 6+1 boltban azért, hogy kiderítsék, melyikben a legolcsóbb és melyikben lenne most a legdrágább ezek bevásárlása.

Bár Magyarországon február elsejétől 6 termékre árstopot vezettek be, ezek között egyetlen zöldség vagy gyümölcs sem szerepelt. Pedig a magyarok legkedveltebb élelmiszerei ezekből a termékkategóriákból jócskán drágultak az utóbbi években. Nem is akárhogy!

A KSH legfrissebb statisztikái szerint, ha két éves távlatba visszatekintünk akkor 2020 és 2022 februárja között a gomba és az uborka kilós átlagára több mint 20, a narancsé és a paradicsomé pedig több mint 15 százalékkal emelkedett. Ezeken felül az alma, a körte, a fejes káposzta és a sárgarépa átlagára is több mint 10 százalékkal emelkedett.

Az infláció ráadásul most éppen a csúcsra jár Magyarországon, és egyelőre nem látni azt, hogy rövid időn belül az árak átlagos emelkedésének üteme csökkenő pályára álljon. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a KSH legfrissebb statisztikája szerint februárban 8,3 százalékos volt az átlagos áremelkedés. Ekkora inflációt pedig utoljára 2007 augusztusában mértek hazánkban, aminek már 15 éve. És ha mindez nem lenne elég, jelenleg a legnagyobb ütemben az élelmiszerek ára növekszik. 2022 februárjában ugyanis 11,3 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek átlagos ára, mint 2021 februárjában.

És ahogy látjuk, az élelmiszerdrágulás alól a zöldségek és gyümölcsök sem húzhatják ki magukat. Sőt, ha ideveszük azt, hogy a szakemberek szerint egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számíthatunk majd idén a tavalyi évhez képest, illetve hogy egy esetleges országos aszály még tovább növelheti az árakat, akkor nem nehéz belátni, ott kell megfogni a pénzt zöldség-, és gyümölcsvásárláskor, ahol csak lehet.

Zöldség-, gyümölcsárak a magyar boltokban

Azért hogy kiderítsük, mely boltban tudnánk most a legolcsóbban zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, a Pénzcentrumon összehasonlítottuk a Tesco, az Auchan, a Spar, az Aldi, a Príma, a Kifli és a Lidl legfrissebb ajánlatait. Ezek közül a boltok közül a Lidl kivételével mindegyiket online vizsgáltuk, de mivel a Lidl-nek nincsen webshopja, ezért az ottani árakat élő vásárlás során teszteltük egy Budapest, harmadik kerületi üzletükben. Érdemes tehát az összehasonlításnál szem előtt tartani, hogy 6 bolt árai online felületről származnak, míg a Lidl-é offline.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az összehasonlításban 6 zöldség és 6 gyümölcs vett részt. Ezeket a listákat a termékek elérhetősége, illetve a magyarok fogyasztási szokásai alapján állítottuk össze. Az egyes termékeknél törekedtünk arra, hogy típusra, kiszerelésre ugyanazok legyenek, helyettesítő termékek esetén pedig igyekeztünk hasonló árkategóriából választani. Ennek következtében kijelenthető, hogy 1-2 termék kivételével a Pénzcentrum kalkulációiban szereplő termékek szinte azonos módon lelhetők föl a különböző boltokban. Ahol fel volt tüntetve, ott még az egyes termékek osztályozására is tekintettel voltunk, akciós árakat nem használtunk.

Mennyibe kerül a zöldség a magyar boltokban?

Először tehát hat zöldség aktuális árát vizsgáltuk meg a magyar boltokban. Elsőre például feltűnt, hogy bár akciós árakkal amúgy sem számoltunk volna, a 42 árból mindössze 3 esetben bukkantunk akcióra. Egyszóval, a boltok most nem igazán akciózgatták ezeket a zöldségeiket, de melyek is voltak ezek:

  • burgonya, piros, kg, lédig
  • vöröshagyma, kg, lédig
  • várgarépa, kg, lédig
  • petrezselyemgyökér, kg
  • paradicsom, kg, fürtös, lédig
  • paprika, kg, lédig

Hogy mennyibe kerülnek? A Pénzcentrum cikkének folytatásában itt kiderül!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

zöldség

gyümölcs

zöldség-gyümölcs

drádulás

árak