Ez most Magyarország legboldogabb megyéje: mi a titkuk, tényleg olyan jó ott élni?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ez most Magyarország legboldogabb megyéje: mi a titkuk, tényleg olyan jó ott élni?

Egy nemrégiben, a Pénzcentrum által készített felmérés szerint ma Magyarországon a boldogság receptje: tanulj, ameddig csak lehet, lehetőség szerint menetelj egészen a PhD fokozatig, legyél vállalkozó, házasodj meg és vállalj pontosan 3 gyermeket, de ami a legfontosabb: költözz Veszprém megyébe! Ennyit a boldogságról, de lássuk, mit is tud ez a megye, amié a fél Balaton, milyen gazdasági, demográfiai változások történtek az elmúlt egy évben!

A rendszerváltás előtt Veszprém megye a hazai vegyipar fellegvára volt, ami 1989 után darabjaira hullott szét. A megyét a kutatóintézetekből kivált mérnöki csapatok mentették meg, amelyek az autóipar fontos beszállítói lettek. Évtizedes szenvedés után magára talált a megyei építőipar is, a Balaton északi partjára épülő turizmust pedig még a koronavírus-járvány sem tudta teljesen bedönteni, de azért komoly kieséseket okozott. De lássuk csak, mit is tud ez a megye, milyen gazdasági, demográfiai változások történtek itt az elmúlt egy évben!

A megye, amié a fél Balaton

Páratlan földrajzi adottságairól csak annyit, hogy - Balatonedericstől Balatonkeneséig - a Balaton partszakaszának majdnem fele érinti a megyét. A Bakony és a Balaton-felvidék miatt erdősültség tekintetében a harmadik legjobb az országban. De ne feledkezzünk meg a Balaton-felvidék szőlőiről sem, és az azokra épülő borászatról sem!

Településhálózatát kis- és közepes városok, valamint zömében aprófalvak alkotják. Összesen 217 teleülése, 15 városa van, községei 47%-ának lakosságszáma pedig nem éri el az 500 főt. A községek átlagos népessége 773 fő, ez a legalacsonyabb közép-dunántúli régióban, ami részben abból következik, hogy Veszprém megyében van a legtöbb község.

A megye ritkábban lakott térségei a Bakony, a Tapolcai-medence és a Káli-medence. A Bakonytól északra eső területek egyetlen városa Pápa. A megye Balaton-partján és a Bakonytól délre eső területein ellenben sűrű városhálózat található. Közigazgatási központja Veszprém, amely megyei jogú város, népessége a KSH adata szerint 2019-ben 55963 volt. Tapolca és Sümeg elsősorban idegenforgalmi központok. Pápa a megye északi felének kulturális és ipari központja, míg – a Btv. területi hatálya alá tartozó – Balatonalmádi, Balatonfüred és Badacsonytomaj, valamint az ország legmagasabb fekvésű városa Zirc földrajzi helyzetéből adódóan is jelentős idegenforgalommal bír. Herend világhírű porcelángyártásáról vált ismertté.

Tavaly áprilisban Veszprém megyében is tarolt a Covid-19

A páratlan természeti adottságai ellenére a megye lakossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, 2001-ben még több mint 375 ezren lakták a megyét. 2021. január 1-jén 341,1 ezren éltek Veszprém megyében, a népesség száma pedig alig változott az előző évhez képest. A megyében 2021-ben 2257 gyermek született, és 3956 fő hunyt el. Az élveszületések száma 5,4, a halálozásoké 15%-kal volt magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

Az elhunytak száma az időszakon belül a koronavírus-járvány harmadik hulláma során, áprilisban haladta meg a legnagyobb mértékben - 60%-kal - a 2020. azonos havi értéket. Egyedül júniusban hunytak el kevesebben (2,1%-kal) az egy évvel korábbinál.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1699 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 32%-kal haladta meg az előző évit. A természetes fogyás év eleji népességre vetített értéke (5,0 ezrelék) alapján a megyék közötti összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedett el.

Az országos tendenciához hasonlóan Veszprém megyében is tovább emelkedett a házasodási kedv: 2021 első kilenc hónapjában 2192 pár lépett frigyre, 13%-kal több, mint 2020 azonos időszakában.

Egykor a vegyipar fellegvára volt

A rendszerváltozást követő néhány évben Veszprém megsínylette a gazdaság szerkezeti átalakulásának hatásait. A megye legtöbb nehézipari üzemének bezárásával a városban kiépült tudományos–kutatási infrastruktúra jelentős része is válságba került. A munkanélküliségi ráta akkor átlépte a 20%-os küszöböt.

Gazdaságát az elmúlt néhány évtizedben két másik megyeszékhely Győr és Székesfehérvár elszívó ereje és a rendszerváltás is befolyásolta. Utóbbi komplett ágazatokat söpört el, így csökkent le drasztikusan a vegyipar jelentősége vagy szenvedett évtizedekig az építőipar, majd tört előre az autóipar, azon belül is az egykori kutatóintézetek mérnökeivel felálló csapatok, akik a legnagyobb autógyártók beszállítói lettek.

Veszprém megye legfontosabb vállalkozásai

Íme a lista, a top 10 Veszprém megyei vállalkozás - árbevétel alapján (2020-ból):

  • Continental Automotive Hungary Kft.
  • Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.
  • Nitrogénművek Vegyipari Zrt.
  • Vöröskő Kft.
  • Adient Mezőlak Kft.
  • Valeo Siemens e Automotive Hungary Kft.
  • Napcsillag Kft.Poppe + Potthoff Kft.
  • Yanfeng Hungary Kft.Mtd Hungária Kft.
  • Le Bélier Zrt.Inotal Zrt.
  • GALLUS Baromfitenyésztő és Keltető Kft.,

Ipar változásai 2021-ben

A KSH legfrissebb adatai szerint Veszprém megyében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások telephelyein 5 éven át tartó emelkedés után 2019-ben mérséklődött, majd 2020-ban többek között a járvány hatására 7,8%-kal visszaesett. 2021-ben az alacsony bázishoz képest 21%-kal, az országost (+13%) meghaladó mértékben bővült a teljesítmény, amivel sikerült 11%-kal felülmúlni a 2019. évi szintet. A termelési érték 1,1 ezer milliárd forintot tett ki.

Január és április között fokozatosan nőtt a kibocsátás egy év alatti növekedési üteme, a negyedik hónapban már 88%-kal felülmúlta a gazdasági korlátozások bevezetése miatti alacsony 2020. áprilisi bázist. Májustól augusztusig a növekedés dinamikája többnyire lassult, szeptemberben a termelés volumene csökkenésbe fordult.

A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások tavalyi termelési értéke (folyó áron 1,1 ezer milliárd forint) összehasonlító áron 23%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ez alapvetően a megyei ipar teljesítményének 58%-át létrehozó járműipar eredményének köszönhető, de az ipari szegmensek többsége ugyancsak hozzájárult a növekedéshez.

Az ipari értékesítés volumene 20%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a forgalom közel nyolctizedét kitevő export növekedése (25%) majdnem ötször nagyobb volt, mint a hazai eladásoké (5,1%). A kivitel alakulását a járműgyártás, a belföldi eladásokét ezen kívül a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar határozta meg, de a hazai piacok mérsékeltebb növekedését leginkább a vegyi anyag termék gyártásának 19%-os visszaesése okozta.

A Veszprém megyei, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2021-es termelési értéke 42,3 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 10%-os növekedésnél nagyobb mértékben – 13%-kal meghaladta az előző év azonos időszakét, de 3,8%-kal elmaradt a Covid19-járvány előtti 2019-es teljesítményétől. A kibocsátás az országos 1,7%-át adta, az egy lakosra jutó 124 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlag 49%-át érte el.

A termelés növekedéséhez leginkább a kibocsátás 71%-át adó épületépítések volumenének 18%-os bővülése járult hozzá. Az egyéb építmények építéséé 3,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Vonzó a Balaton- a családi házas építkezés fellegvára lett a megye

Az országos tendenciával ellentétben élénkült a lakásépítési kedv. Veszprém megyében 2021-ben 43%-kal nőtt (országosan 1,7%-kal mérséklődött) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz képest. Összesen 310 lakást vettek használatba, 46%-ukat kisebb városokban, 38%-ukat községekben, fennmaradó részüket a megyeszékhelyen. Elsősorban a kisvárosokban kivitelezett lakásoknál regisztrált növekedés élénkítette a megyei lakásépítési piacot.

Építési forma szerint a lakások 64%-át családi házas formában, 20%-át többszintes, többlakásos, 15%-át lakóparki épületben adták át. Érdekesség, hogy a családi házas formában, illetve lakóparki épületben átadott lakásoknál tapasztalt növekedés volt a megyei szintű bővülés fő motorja. Az új lakások átlagos alapterülete (103 m²) meghaladta az országos átlagot (87 m²), 46%-uk épült 4 vagy annál több szobával.

Ebben a megyében a legjobb a munkanélküliségi ráta

Veszprém megyében tavaly a 15–74 éves népesség 64,4%-a, 166 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,5%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 1,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól. A munkaerőpiacon 164 ezer fő foglalkoztatottként, 2 ezer fő munkanélküliként jelent meg.

A foglalkoztatottak száma a hazai növekedéssel szemben csökkent,

a munkanélkülieké az országosnál jelentősebb mértékben fogyott 2020 III. negyedévéhez képest.

  • A foglalkoztatási ráta 63,5%-ot tett ki, ami 0,2 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit. Az arány közel azonos az országos átlaggal (63,4%).
  • A munkanélküliségi ráta 1,4%-ot ért el, ami 0,7 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az arány elmaradt az országos átlagtól (3,9%), egyben a megyék és a főváros körében a legkedvezőbb volt.
  • Az inaktívak száma 92 ezer főt tett ki, 0,5%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A változás iránya megegyezett az országossal.
Munkanélküliségi ráta alakulása 2021-ben  (Forrás: KSH)
Munkanélküliségi ráta alakulása 2021-ben (Forrás: KSH)

A Nyugat-Dunántúlhoz képest rosszabbak a fizetések

2021-ben Veszprém megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 390 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 259 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 394 ezer, a nettó átlagkereset 262 ezer forintra emelkedett.

  • A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 10%-kal múlta felül a 2020 évit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legmagasabb volt.
  • A bruttó keresetek a versenyszférában 10%-kal, 395 ezer forintra, a költségvetési szférában 11%-kal, 378 ezer forintra emelkedtek.
  • Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 10, a szellemieknél 11%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 312, az utóbbiak 496 ezer forintot kerestek.
Havi nettó átlagkereset (Forrás: KSH)
Havi nettó átlagkereset (Forrás: KSH)

Viszonylag kevés az aktív álláskereső

Veszprém megyében az álláskeresők száma 2021 áprilisa óta csökken, szeptember végén 6 ezer főt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál nagyobb mértékben, 29%-kal fogyott a járvány első évére jellemző, egy évvel korábbi magas bázishoz képest, ugyanakkor 2,7%-kal meghaladta a 2019. szeptemberi értéket.

  • A pályakezdő álláskeresők száma (290 fő) 40%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 4,6%-ot tett ki.
  • Az álláskeresők 35%-a legfeljebb 3 hónapja, ugyancsak 35%-a tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 26%-kal meghaladta a 2020. szeptemberit. Ezen belül a 13—24 hónapja állást keresők száma nőtt jelentősebben, 32%-kal, amiben a járvány hatása is tükröződik.
  • Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (33%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 32%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 26%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 9,1%-uk pedig diplomás volt.
  • Az ellátottak aránya összességében 9,2 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 18–18%-uk álláskeresési járadékban, illetve szociális ellátásban, 20%-uk álláskeresési segélyben részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 43%-a ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.
  • Szeptember végén 2,6 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 27%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Tíz üres álláshelyre 25 álláskereső jutott, 19-cel kevesebb, mint 2020 szeptemberében.
Nyilvántartott álláskeresők aránya (Forrás: KSH)
Nyilvántartott álláskeresők aránya (Forrás: KSH)

A növekedés mértéke ebben a megyében volt a legnagyobb

A járvány 2020-ban visszavetette a Veszprém megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét. A beruházások volumene 2021 elején élénkült először, a bővülés a II. negyedévben az alacsony bázis hatására fokozódott, a III. negyedévben a növekedési ütem mérséklődött. A szervezetek 2021-ben 169 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 43%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit. A növekedés mértéke ebben a megyében volt a legnagyobb. A teljesítmény felfutását elsősorban feldolgozóipari fejlesztések indukálták. A beruházások 65%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítették.

A fejlesztési források 59%-át a feldolgozóiparban, 5,5%-át a közigazgatásban, 5,4%-át a kereskedelemben használták fel. A kereskedelem fejlesztéseinek volumene 78, a feldolgozóiparé 56, a közigazgatásé 41%-kal nőtt. A feldolgozóiparon belül a járműiparban történtek a legnagyobb értékű beruházások.

Anyagi-műszaki összetétel alapján a fejlesztési források egyharmad‒kétharmad arányban épületek és egyéb építmények építésére, illetve gépek, berendezések és járművek beszerzésére irányult. Az épületek és egyéb építmények beruházási volumene 14%-kal nőtt. A külföldi gyártású gépek, berendezések és járművek teljesítményértéke összehasonlító áron 68, a belföldieké 61%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az értékadatok alapján a gépek, berendezések és járművek 68%-a importból származott.

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére 2,6 milliárd forintot költöttek, reálértéken 7,6%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál.

36%-kal kevesebb volt a turista, mint Covid-19 előtt

Veszprém szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 1 millió 330 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 36%-kal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában, de a 2020. évinél 1,0%-kal többet.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 16%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 12%-kal meghaladta a 2020. évit.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 201 ezer éjszakára maradtak, 55%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 10%-kal többre. A belföldi vendégek 895 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéket 4,1%-kal, a 2020. évit 12%-kal haladta meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 21 milliárd forint, július–szeptemberben 17 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron nem csak a 2020, hanem a 2019 azonos időszakit is meghaladta.

Itt történt az országban a legtöbb közúti baleset

A tavalyi év első hónapjait érintő járványügyi korlátozások mellett – 462 baleset történt Veszprém megye útjain, ami az országosnak 4,3%-a volt. Számuk a járvány által sújtott előző év I–III. negyedévéhez képest 2,4, a Covid19-járvány nélküli 2019 I. félévéhez képest pedig 2,9%-kal lett magasabb.

  • Kimenetelét tekintve 2021-ben 137 baleset végződött súlyos, 308 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 12%-kal csökkent, az utóbbiaké tizedével nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (17) 1-gyel több lett, arányuk az összes balesetből 3,7% volt, magasabb, mint az országos átlag (3,2%).
  • 2021-ben 39 balesetnél, az összes baleset 8,4%-ánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.
  • A közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál valamivel kevesebb (-0,8%), összesen 607-en sérültek meg. A halálos áldozatok száma 5-tel, 18 főre mérséklődött, a súlyosan sérülteké (163 fő) 13%-kal csökkent, a könnyebben sérülteké (426 fő) 6,0%-kal nőtt.
  • A balesetek túlnyomó része, 96%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 34%-a) és az elsőbbség meg nem adása (19%) miatt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megyei körkép

veszprém megye

gazdaság

munkanélküliség

munkanélküli ráta