Újabb megyéket ért el a madárinfluenza: több telep is felszámolás alatt van

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb megyéket ért el a madárinfluenza: több telep is felszámolás alatt van

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség.

A Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A fertőzés összesen mintegy 43 ezer baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai mindegyik esetben megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Békés megyében az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 km sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A kitörésről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

A Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

madárinfluenza

telep

állattartó telep

lúdállomány

tenyésztyúk-állomány

csongrád-csanád megye

bács-kiskun megye

hízólúdtelep