Különleges rendezvénysorozat: ezért fontos a mindennapokban a logisztika

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges rendezvénysorozat: ezért fontos a mindennapokban a logisztika

A Logisztika Napja idén április 21-re, azaz a mai napra esik. Az esemény Németországban már 15 éves hagyománnyal rendelkezik, hazánk pedig 10 éve csatlakozott először a kezdeményezéshez. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a különleges alkalomra többféle rendezvénnyel, köztük az Edutus Egyetemmel és a Magyar Honvédséggel közösen szervezett programmal is készült, továbbá a Logisztika Napja rendezvénysorozat keretében csatlakozik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kezdeményezett, nyílt tudományról szóló állásfoglaláshoz.

10 éve ünnepeljük Magyarországon a Logisztika Napját

Németországban 2007 óta ünneplik a Logisztika Napját. Magyarország a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez 2012-ben csatlakozott először, melynek köszönhetően hazánkban is már egy évtizede ünnepeljük ezt a napot. Az évente megrendezett programok célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a szakmába. Idén sincs ez másként. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) számos programmal készült, melyekre több száz fős az érdeklődés.

Az idei rendezvényeink fő célja, hogy a szakmabeliek mellett az érdeklődők, köztük számos tanuló is megismerje a logisztika kulisszatitkait, és betekintést nyerjen ebbe a világba. Egyesületünk kiemelt célja már 32 éve a logisztika társadalmasítása, ehhez pedig elengedhetetlen a fiatalok informálása is

- mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

Logisztika Napja a felsőoktatásban

A Logisztika Napjához köthető rendezvények már tegnap, a Knoll Imre Logisztikai Szakmai Műhely megalapításával elkezdődtek. Az Edutus Egyetemen, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) támogatásával megalapított Műhely a 2016. szeptember 6-án elhunyt professzornak állít emléket. A rendezvény Vigh László PhD, az Edutus Egyetem rektorhelyettesének beszédével kezdődött, majd a névválasztásról háláját fejezte ki Siklósi Horváth Klára író, zongoraművész, Knoll Imre professzor özvegye.

A professzor munkássága jelentős érték a magyar logisztikai világ számára. Kutatási területe volt többek között a logisztikai támogató módszerek a területfejlesztés vonatkozásában, valamint a logisztikai folyamatok tervezése, modellezése is. Mindemellett jó néhány publikációja is megjelent, melyek értéket képviselnek például a legújabb generációs logisztikusok számára is

- hangzott el Dr. Doór Zoltán rendezvényen tartott beszédében.

Az esemény folytatásában Dr. Lakatos Péter egyetemi docens bemutatta a szakmai műhely célját. Ezt követően pedig a Magyar Honvédség részéről Schmidt Zoltán vezérőrnagy adott elő, aki betekintést nyújtott a haderőfejlesztés aktualitásaiba, és azok katonai logisztikára gyakorolt hatására.

Nyílt tudomány kezdeményezés a logisztikában

Az átláthatóság és az együttműködés elvein alapul a nyílt tudomány (open science), mely a tudományos kommunikáció új nemzetközi megközelítése. Magyarország tavaly csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit. A friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja így a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával valósulhat meg.

Most a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a magyar logisztikai információáramlás is egy új szintre léphet

- jelentette be az Egyesület elnöke.

A csatlakozási oklevelet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) részéről Dr. Szabó István tudományos és nemzetközi elnökhelyettes adja át ünnepélyes keretek között Dr. Doór Zoltán elnök részére.

Vasúti interregionális fejlesztés

A Logisztika Napja rendezvénysorozathoz csatlakoztak a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) Dél-Alföldi Regionális Iroda munkatársai egy „Vasúti interregionális fejlesztés”, konkrétan a Szeged-Szentmihály, Szabadka-Szeged vasútvonal építése beruházás bemutatásával. A rendezvény témája kiterjed a Szentmihályon újonnan létesülő megállóhelyre, a vasútvonal villamosításához szükséges felsővezeték-hálózat kiépítésére, az új parkolók, kerékpártárolók, utastájékoztatók kialakítására, a felüljáró átépítésére, valamint számos más a vasútvonal kiépítését érintő témákra is.

A Magyar Honvédség (MH) és a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) középiskolásokat is megszólító programokkal készül

Az idei Logisztika Napja programsorozat záróeseménye a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán kerül megrendezésre. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Magyar Honvédség (MH) közös rendezvényének témája a katonai logisztika, és a kapcsolódó szakterületek, valamint a technikai eszközök bemutatása.

A Magyar Honvédséggel közösen szervezett záróprogramunk részeként az idősebb érdeklődők mellett, már a középiskolás korúaknak is lehetősége lesz betekintést nyerni a logisztika világába. A reggeltől délutánig tartó programok során különböző előadásoknak és bemutatóknak lehetnek az érdeklődők, köztük középiskolai osztályok is a részesei

- tette hozzá a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A kiállítók között megtalálható lesz a Magyar Honvédség (MH) Anyagellátóbázisa, a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, a Katonai Közlekedési Központ, a Légijármű Javítóüzem, valamint a Geoinformációs Szolgálat is. A résztvevők – a teljesség igénye nélkül – olyan programokon is részt vehetnek, mint a fegyverzeti és a katonai ruházati bemutató, AirSoft lövészet, de megtekinthetnek többek között konténer rakodó-szállító tehergépjárművet, tehergépkocsit konténerrel, valamint targonca bemutatót is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

logisztika

logisztika napja

magyar logosztikai egyesület

rendezvénysorozat