Elképesztő bűz terjengett a faluban: hónapokon át szennyezték a nógrádi patakot

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő bűz terjengett a faluban: hónapokon át szennyezték a nógrádi patakot

Helyi lakosok szerint, a több nógrádi településen is áthaladó Dobroda-patakot hónapok óta szennyezi a karancslapujtői szennyvíztisztító üzem. A patakba engedett szennyvíz miatt elviselhetetlen bűz terjeng a faluban, a Dobroda élővilága pedig teljesen kipusztult.

A nool.hu egyik olvasója értesítette a portált az esetről. A hír kapcsán az üzemeltető ÉRV Zrt. illetékeseit is megkeresték, akik néhány nap elteltével közölték: szerdán megoldást találtak a hosszú hónapok óta fennálló problémára, újraindult a tavaly leállított tisztító.

Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere a lap megkeresésére elmondta:

a szennyvízrendszer öt település tulajdonában és az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. üzemeltetésében van. Az öt község polgármesterei a napokban ültek össze és tartottak egyeztetést a kialakult helyzetről.

Királyhegyi Gyula, Karancskeszi első embere a portálnak kifejtette, már tavaly meghibásodott a szennyvíztisztító berendezés, amiről a kezdetek kezdete óta tudnak a faluvezetők, illetve az ÉRV Zrt. munkatársai, akik természetesen foglalkoznak is ezzel a problémával.

Amikor kiderült a hiba, azonnal összeült az öt település – Etes, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi és Karancslapujtő – polgármestere, illetve az ÉRV Zrt. megyei vezetői és a vezérigazgatója, akik tisztában vannak vele, hogy orvosolni kell ezt a problémát. A lakosság védelme érdekében szeretnénk erre minél hamarabb megoldást találni. Az összes szakhatóságot, illetve támogatáskérés céljából az Agrárminisztériumot is megkerestük, továbbá kértük az ÉRV Zrt. illetékes munkatársait, hogy tegyenek meg mindent a probléma megoldása érdekében, hiszen ők az üzemeltetők. Sajnos a Dobrodába bekerült a szennyvíz, ami a kevésbé csapadékos időben még inkább érezteti a hatását.

– emelte ki Királyhegyi Gyula.

Gyorsan kell intézkedni. A napokban közösen megfogalmaztunk egy levelet az ÉRV Zrt. felé, hiszen üzemeletetőként tőlük várjuk a megoldást. Kértük, hogy szakmailag röviden és gyorsan válaszoljanak a feltett kérdésekre, ugyanis nagyon sürgető a probléma. Olyan visszajelzést szeretnénk kapni, ami konkrétan felvázolja, hogy a hiba orvoslása, hogyan és mikor fog megtörténni

- tette hozzá.

Baksa Sándor arról számolt be, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság méréseket végzett a helyszínen, a másodiknál személyesen jelen volt ő is. A megállapításokat közölték a szakemberek, eljárás indult az üzemeltető ellen. Jelenleg azonban azonnali pénzforrásra lenne szüksége az ÉRV Zrt-nek, hogy rendbe tudják hozni a szennyvíztisztító berendezést.

Amennyiben nem sikerül megoldani, hogy a szennyvíz ne kerüljön bele a Dobroda-patakba, akkor továbbra is veszélyben lesz a környezetünk

- hangsúlyozta Baksa Sándor.

Ahogy a portál írja, a faluvezetők mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél hamarabb helyreálljon az üzemeltetés rendje, a szennyezéssel kapcsolatban pedig megkerestük a Nógrád Megyei Kormányhivatalt is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy március végén közérdekű bejelentés érkezett hozzájuk.

Ennek következményeként levegő- és természetvédelmi szakembereink már másnap előre be nem jelentett helyszíni szemlét tartottak. Levegővédelmi szempontból hatósági vizsgálat indult, aminek többek között az a célja, hogy a bűzterhelést redukálni lehessen. Felszíni és felszín alatti vizek szennyezésének a kivizsgálására kormányhivatalunknak nincs hatásköre, így a Dobroda-patak szennyeződésével kapcsolatos észrevételeinket – további intézkedés érdekében – megküldtük az illetékes hivatal részére

- közölte a portállal a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Persze az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is.

A karancslapujtői szennyvíztelepet és a Dobroda-patakot érintő szennyezéssel kapcsolatban március 2-án, lakossági bejelentést követően akkreditált mintavétellel egybekötött helyszíni ellenőrzést hajtott végre a katasztrófavédelem

- mondta el a portálnak Kapás Márton. A megyei igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: március 26-án ismét bejelentés érkezett, így újabb vizsgálat történt a helyszínen, először a jelzés napján, majd március 28-án is.

A színtéren tapasztaltak, továbbá az akkreditált mintavételi eredmények alapján a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon eljárás van folyamatban. A helyszíni ellenőrzések eredményeként az azonnali kárelhárítást az üzemeltető a patak kezelőjével egyeztetett módon végzi, továbbá intézkedik az üzemszerű működés helyreállításáról

- tette hozzá Kapás Márton.

A lap innen is tovább ment és a szennyezéssel kapcsolatban megkeresték az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt-t is.

Április 20-án sikerült újraindítani a havária miatt leállított tisztítósort, miután társaságunk a saját költségére elvégezte a tető bontását, az újraindításhoz szükséges rekonstrukciós feladatokat, valamint a tisztítósor takarítását. A haváriás helyzet észlelését követően az ÉRV Zrt. haladéktalanul megkezdte a szükséges intézkedések megtételét, azonban azok egymásra épülése, valamint egyéb akadályozó tényezők, mint például a téli fagy miatt a munkálatok most fejeződtek csak be. Fontos kiemelni, hogy társaságunk a szolgáltatási területén a jogszabályoknak, a hatósági előírásoknak, valamint a vízbiztonsági követelményeknek megfelelően folyamatos mintavétellel monitorozza a víz minőségét. Az Ipoly vízminősége is folyamatosan ellenőrzött, abban szennyeződés nem tapasztalható, illetve a mihálygergei üzemből kibocsátott ivóvíz is minden paraméter tekintetében megfelel a vonatkozó előírásoknak

- közölték az ÉRV Zrt. illetékes munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szennyezés

patak

nógrád megye

dobroda-patak

szennyvíztisztító

szennyvíztisztító üzem