Érik a magyar tejkrízis: mi lesz az árstoppal, újabb törvénymódosítás jöhet?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Érik a magyar tejkrízis: mi lesz az árstoppal, újabb törvénymódosítás jöhet?

Hazánkban egyre komolyabb problémát jelent az infláció, azaz az elszálló árak. Az elmúlt évekre jellemző költségnövekedés nagyon megnehezíti az ágazatban dolgozók helyzetét, viszont nemhogy javulna a folyamat, hanem inkább további romlást jelez előre. Megfigyelhető, hogy az alaptermékek közül a tejtermékek árai drasztikusan emelkedtek az elmúlt hónapokban. A kormány hatósági árstopot vezetett be a 2,8%-os tejre vonatkozóan, azonban úgy tűnik ez sem lesz elegendő megoldás. Hosszabb távon törvénymódosításokra van szükség a súlyosbodás megakadályozására, másképp a tejtermelők nem jutnak elég jövedelemhez, amelyből fenntartsák a gazdaságot és a tej előállításához szükséges fejlesztéseket sem tudják finanszírozni. A tejtermelők helyzetéről, kilátásairól és lehetséges megoldásokról Harcz Zoltánt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját kerestük fel.

HelloVidék: Mi jelenti a tejágazat számára a legnagyobb problémákat?

Harcz Zoltán: A tejtermelők számára mind az erősödő infláció, mind az input költségek - különösen a takarmányozás - drasztikus növekedése igen súlyos kihívást jelent. De nem csak a termelőknek, a feldolgozóiparnak is példa nélküli költségnövekedéssel kellett az elmúlt évben és kell ma is szembenéznie működése fenntartása érdekében. Drasztikusan emelkedtek a gáz, a villamos energia, a logisztika és a disztribúciós költségek, és soha nem látott magasságokba tört a csomagoló anyag az egyéb input anyagok ára.

A járványhelyzet milyen hatással volt az ágazatra?

A koronavírus járvány európai kirobbanása óta a hazai tejpiac végig stabil maradt. Az idényhatások és a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi problémák ellenére a tejtermelés, a tejfeldolgozás és a késztermék értékesítés egyaránt működött. Habár a járvány kirobbanásának legelején kisebb-nagyobb feszültséget tapasztaltunk a nyerstej és tejtermékek exportra történő, valamint a csomagolóanyagok és egyéb inputanyagok Magyarországra történő szállítása kapcsán, az árumozgást végül sikerült biztosítani. Az iskolatej és a vendéglátás számára termelő feldolgozók piacvesztése is okozott zavarokat, azonban nagy eredmény, hogy mindig volt megfelelő mennyiségű és minőségű tej és tejtermék a boltokban, mindez úgy, hogy egy liter tejet sem kellett kiönteni.

Kaptak-e visszajelzést vásárlói szokások változásáról?

A tejiparnak a folyamatosan változó fogyasztói igényeknek nap mint nap meg kell felelnie. A tej és tejtermékek piaca az új termékek számát tekintve világviszonylatban egyike a leginnovatívabb ágazatoknak, és egyre növekszik. Elég arra gondolni, hogy csak a 10-20 évvel korábbiakhoz képest is mára már szinte minden termékkategóriában, legyen az tej, tejföl, vaj, desszert vagy sajt, megtalálhatóak a magas minőségű laktózmentes termékek, amelyeket a laktózérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatnak anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük a termékek ízében, állagában, felhasználhatóságában a „normál” tejtermékekhez képest.

Mennyire befolyásolja a takarmány árának emelkedése a tej árát?

Amikor a takarmányköltség a tej önköltségének átlagosan több mint felét adja, igen kedvezőtlen, hogy a takarmányárak történelmi magasságokban vannak.

Miért ugrott meg a nyerstej ára közel 20 százalékkal a tavalyi évhez képest?

Az áremelkedést általános önköltség növekedés indokolja. Azt is látni kell, hogy ha a környező országokban felmegy a nyerstej ára, akkor idehaza is igazodni kell a nemzetközi árakhoz (ha a hazai tejtermelők nem kapják meg a költségeiket fedező tejárat, akkor a külpiac könnyen felvásárolhatja a tejünket és nem marad itthon megfelelő mennyiségű nyerstej).

Milyen hazai és uniós támogatásban részesülnek a gazdák?

Több jogcímen juthatnak támogatáshoz a tejtermelők. Ezek közül legfontosabb a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatása, valamint a történelmi bázison fizetett átmeneti nemzeti tejtámogatás, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az állatjóléti programot, illetve az állattartó telepekre vonatkozó beruházási támogatásokat sem.

Meddig emelkedhet drasztikus mértékben a tejtermékek ára?

A költségnövekedésből egyértelműen következik az áremelés, főleg akkor, ha a hatékonyság már nem növelhető tovább egy telepen vagy üzemen belül. Amikor egy gazdálkodó nem tud tovább takarékoskodni, akkor a költségnövekedést részben vagy egészben átterheli a tejfeldolgozóra, aki - miután szintén hasonló gondokkal küzd - kénytelen a fogyasztókra terhelni saját költségnövekedését. Természetesen – ha a szabadpiac alapelvei működnek - akkor egy ponton a magas fogyasztói árak hatására csökkenni fog az eladott tejtermékek mennyisége. Magyarország az Unió tejtermelésének csupán 1-1,5%-át adja, így az, hogy például meddig tart egy áremelési periódus, nagyban függ az európai piaci kereslet-kínálati helyzettől is.

Mi jelenthet hosszú távon megoldást a helyzetre?

A háború gyors befejezése esetén abban kell reménykednünk, hogy a politikai/gazdasági következmények is enyhülnek majd, ráadásul belátható időn belül. Legfontosabb az lenne, ha a mostani bizonytalanság helyett kiszámíthatóbbak lennének a gazdasági folyamatok, vagy legalább tervezhető lenne az inputköltségek alakulása.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tejtermelők

tej szakmaközi szervezet és terméktanács

tej termelés