Tiltakoznak a helyiek: zöldterületre és focipályára építenének parkolókat itt

HelloVidék   
  Megosztom
Tiltakoznak a helyiek: zöldterületre és focipályára építenének parkolókat itt

Murvával szórnák be a zöldterületeket: minden lehetséges helyre parkolóhelyet terveztetett Dézsi Csaba Győr polgármestere, hogy megoldja a város parkolási gondjait. A helyiek egy része sokkot kapott a tervektől, de a polgármester a 24.hu-nak elmondta, hogy csak ott lesz parkoló, ahol a többség kéri.

Több száz parkolóhelyet alakíthatnának ki, főleg zöldterületek rovására Győr egyik legnagyobb lakótelepén, Marcalvárosban. A javaslatot Dézsi Csaba győri polgármester tette közzé a Facebook-oldalán, műholdfelvételeken pontosan bejelölve azokat a helyeket, ahol a szakmai stábja szerint parkolóhely létesíthető, miután első lépésként murvával beszórják az érintett területeket, írja a 24.hu.

Mindez sokkolta a győriek egy részét, mivel féltik a zöldterületet, a pár éve elültetett facsemetéket és a játszótér környékén bicikliző gyerekeiket. Azt is kifogásolták, hogy a környék egyetlen focipályáját is parkolónak alakíthatják át a javaslat szerint. Mások viszont örülnek a javaslatnak, mert hosszasan kell körözniük, míg találnak egy parkolóhelyet a házuk közelében. A polgármester szerint egyelőre csak megfuttatják a terveket a lakosság körében.

- mondta el a 24.hu-nak Dézsi Csaba, aki elsőként a marcalvárosi terveket tette ki az oldalára, és fokozatosan teszi majd ki a többi városrészre vonatkozó parkolási javaslatokat. – Ahol a többség egyetért a parkolóval, ott első körben murvával borítják be a területet, és ha beválik, akkor aszfaltozni is fognak – fűzte hozzá.

A polgármester szerint az elmúlt húsz év városvezetése is felelős az áldatlan parkolási helyzetért, mert engedték, hogy az építési vállalkozók kizsigereljék a várost, és megelégedtek azzal, hogy lakásonként mindössze 0,8 parkolóhelyet létesítsenek.

Ezért azt javasoltam, hogy egy ingatlanhoz legalább két parkolóhelyet kelljen építeni, de a kormányhivatal ezt nem fogadta el, ezért változtatási tilalmat rendeltem el, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy légkondit sem lehet a külső falon elhelyezni jogszerűen

- magyarázta Dézsi Csaba.

Kérdezték arról is, hogy lehet-e a tömegközlekedés alternatívája az autózásnak Győrben, erre a polgármester azt mondta, hogy leginkább a kerékpár válthatná ki a gépjárműveket, a ’70-es években még szinte mindenki azzal közlekedett. De szerinte az autó státuszszimbólummá vált, ami miatt sokan túlságosan ragaszkodnak hozzá.

A helyi ellenzék is egyetért azzal, hogy kevés a parkolóhely, viszont a zöldterületet is sajnálják.

Kellenek parkolók, de fákat ne vágjanak ki és ne a zöldfelület helyén alakítsák ki ezeket

- mondta a 24.hu érdeklődésére Glázer Tímea DK-s képviselő, aki 2019-ben az ellenzék polgármester-jelöltjeként indult az önkormányzati választáson. A politikus szerint jó lenne, ha a tömegközlekedés megfelelő alternatívát kínálna, de buszsávok hiányában a buszok is állnak a dugóban, és le kellene cserélni az állományt modernebbekre, mert néhány új járművet leszámítva régiek pöfögnek az utakon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parkolás

parkolók

győr

zöldterület

közlekedés