Itt vannak a kőkemény számok: egyre nehezebb jó hitelhez jutni itthon

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak a kőkemény számok: egyre nehezebb jó hitelhez jutni itthon

A lakáshitelek piacához hasonlóan áprilisban a legtöbb bank szigorított a személyi kölcsön kondícióin is. A változások eredményeképp az átlagosnak mondható, 5 milliós kölcsön esetében már nincs 100 ezer forint alatti törlesztőrészlet. Ráadásul a top-kamatért az átlagbér kétszeresét kitevő jövedelmet kell igazolni – derült ki a money.hu Kamattükréből.

Nincs százezres törlesztő alatt 5 milliós személyi kölcsön

A top-kamatok ma a személyi hitel piacon a 294 ezer forintos, kedvezmények nélkül számolt nettó átlagbér több, mint kétszeresét felmutatni képes, a legalább 600 ezer forintos jövedelmet felmutatni képest adósoknak érhetőek el – derült ki a money.hu Kamattükréből. Míg 2021. októberében egy 5 milliós 5 évre felvett személyi hitel esetében a legjobb, 6,95 százalékos ajánlathoz elegendő volt 200 ezer forintos jövedelmet igazolni, addig ma a top-kamatok listáján 5. helyre befutó, 9,49 százalékos ajánlathoz is minimum 300 ezer forintos jövedelem elvárás tartozik.

A fenti kondíciók mellett a legjobb ajánlatok piacán eljutottunk oda, hogy a money.hu adatai szerint az adós a példában szereplő hitel törlesztését már nem ússza meg 100 forint alatti törlesztőrészlettel (101 623 forint az aktuális érték), s a 4. legjobb ajánlat esetében a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke már több, mint 10 százalék (10,35%).

Hegymenetben a kamatok

A jegybank felgyorsult kamatemelése áprilisban nem csak a lakáshitelek esetében indított meg kamatemelési hullámot, de komoly hegymenetbe kapcsolta a személyi kölcsönök kamatát is.

  • Az MKB Banknál az egyesüléssel együtt természetesen megújult a személyi kölcsön kínálat. A legjobb ajánlat kamata 6,99 százalékról 7,99 százalékra emelkedett, ráadásul ehhez már nem elég 350 ezer forintos jövedelem igazolása, a bank 600 ezres jövedelmet vár el. Aki csak 350 ezer forintos jövedelem átutalását tudja vállalni, neki 8,99 százalékról szól az ajánlat.
  • Április 1-től a Takarékbank személyi kölcsönök kamatai is emelkedtek, csak a jövedelem átutalást nem vállaló Plusz kategóriában nem volt emelés a 15,99 százalékos ajánlatról. Az emelés mértéke a többi kedvezménykategóriában 0,5-1,5 százalékpont, a prémium kategóriában 600 ezer forintos jövedelemátutalás vállalásával 7,99 százalékos kamaton kaphatunk kölcsönt, ami 100 bázispontos emelést jelent.
  • A CIB Bank előrelépő személyi kölcsönénél az emelés mértéke a kedvezménykategóriák függvényében 46-60 bázispont volt. A legjelentősebb emelés épp a legjobb bonitású, 450 ezres jövedelmet utalással igazoló, vagy Magnifica kedvezménycsomagra jogosult ügyfeleket érintette – más kérdés, hogy esetükben az emelés után is kiváló, 6,9 százalékos kamatról szól az ajánlat.
  • Hosszú idő után a Cetelemnél április 6-tól átalakították a kondíciós listát, kevesebb 6-ból 3 hitelösszegsáv maradt és 5-ből 3 futamidősávról szól az új kondíciós lista. A legmagasabb elkért kamat mértéke a kis összegű, hosszú futamidőre igényelt kölcsönök esetében 16,3 százalékról 21,49 százalékra nőtt. A legjobb kamatot az 5 évre igényelt, 3 millió forintot meghaladó kölcsönökre kaphatunk, ennek mértéke most 8,99 százalék a korábbi 8,56 százalék helyett.
  • Az Erste Banknál is feljebb kerültek a kamatok. Az emelés mértéke 50-100 bázispont volt hitelösszegtől és jövedelemtől függően. A legolcsóbban 8 millió forintot meghaladó kölcsönt igényelhetünk 400 ezer forintos jövedelem mellett, ám a februári 8,99 százalék helyett ehhez most már 9,49 százalékot kell fizetnünk. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök (MFSZ) kamata 0,5-1,77 százalékponttal lett magasabb, itt a 8 millió forint feletti hitelért már 9,99 százalékot kell leszurkolni, igaz, elég 250 ezer forintos jövedelemet igazolni.
  • Április 9-től a kedvezmény nélküli kamat 1 százalékponttal 17,95 százalékra emelkedett a Raiffeisen Banknál, s emiatt a kedvezményes kamatok is emelkednek. Aktív számlahasználat és legalább 400 ezer forintos jövedelemutalás mellett 9,45 százalékon kaphatunk személyi kölcsönt, ám ehhez 1 százalékos egyszeri hitelbírálati díj tartozik. Így a Teljes Hiteldíj Mutató nem marad 10 százalék alatt. Ezt csak az ússza meg, aki a banknál felvett korábbi kölcsönét cseréli le hasonló kondíciókkal rendelkezőre. Ekkor a THM 9,9 százalék.
  • A március végi emelés után a hónap közepétől újra drágultak a személyi hitelek kamatai az UniCredit Banknál. Miközben a Stabil Kamat Személyi Kölcsön kamatkedvezmény nélküli kamata továbbra is 18 százalék maradt, a különböző kamatkedvezmények esetében a legtöbb esetben 19 bázispontos emelés történt. Azonban Prémium Aktív kamatkedvezmény mellett a korábbi 8,8 százalék helyett 11,99 százalékon vehető fel 1,6-3,2 milliós hitel – igaz, a Prémium kedvezménye eléréséhez a korábbi 300 ezer helyett elég csak 250 ezer forintos jövedelmet igazolni. A legkedvezőbb, 7,38 százalékos ajánlat 7,39 százalékra emelkedett, ám ehhez a 6-10 millió forint összegű hitelt igénylő ügyfeleknek a most bevezetett új kedvezménycsomag, a Prémium Aktív Plusz kamatkedvezmény kell, ami minimum 400 ezres jövedelmet igazoló, s hitelfedezeti biztosítás kötését is vállaló ügyfeleknek elérhető.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kamatemelés

személyi kölcsön

hitelek