Megjelent a rendelet: itt van minden, amit a nyugdíjemelésről tudni érdemes

infostart.hu   
  Megosztom
Megjelent a rendelet: itt van minden, amit a nyugdíjemelésről tudni érdemes

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon egy videóval jelentette be, hogy csütörtök este aláírta a Kormányinfón aznap bejelentett újabb nyugdíjemelésről szóló rendeletet - az emelésre azért kellett sort keríteni, mert az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés.

Ahogy arról az infostart.hu beszámolt, az infláció - nagy bizonytalanság mellett - a kormány várakozása szerint 8,9 százalék lehet idén. A korábbi várakozáshoz képest eltérés jelentős, ezért 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak július elejétől. Az év első hat hónapjára vonatkozó juttatást egyszerre kapják meg a nyugdíjasok - derült ki a Kormányinfón.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet értelmében

  • a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét
  • a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.

További részletek a rendeletben.

A Portfolio kiszámolta, hogy a mostani emelés a 135 ezer forintos medián nyugdíj esetében 31 600 forintos, a 161 ezer forintos átlag nyugdíj esetében 37 674 forintos egy összegű juttatást jelent. Az év hátrelévő részében a medián nyugdíj havonta 5265 forinttal, az átlag nyugdíj havonta 6279 forinttal nő már biztosan. Ha az infláció továbbra is emelkedik, akkor ősszel további kompenzációra számíthatnak a nyugdíjasok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfó

nyugdíjemelés

rendelet

részletek