Milliókat érhetnek ezek a könyvek: bármelyik magyar polcán ott lapulhatnak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Milliókat érhetnek ezek a könyvek: bármelyik magyar polcán ott lapulhatnak

Az antikvár könyvek piaca drasztikusan átalakult az online világ betörése és a megváltozott felhasználói szokások miatt. Erről és sok más, e kívülről nézve belterjes világ érdekességeiről beszélt a Pénzcentrumnak a piac más-más területein tevékenykedő három szereplő.

Gaszner Tibor, a Psyché Antikvárium tulajdonosa szerint a piac átalakulásának egyik „természetes” oka, hogy folyamatosan csökken az olvasóközönség. A sikerkönyveken kívül ma egy 2-3 ezres példányszámú könyv kiadása is komoly kockázatot jelent a kiadónak. Ha egy könyvre érdeklődés látszik - akár száz előjegyzéssel - akkor is érdemes elgondolkodni az újranyomáson, mert semmi nem garantálja, hogy néhány ezer példányban vevőre talál, írja a Pénzcentrum.

Az antikváriumokban – a tradicionálisan epicentrumnak tekinthető Múzeum körúti boltok kivételével – a betérő, úgynevezett passzázs forgalom megszűnőben van. Régen egy antikvárium a társasági élet színtere is volt, ma már szinte az összes egység kong az ürességtől. A polcokon nagyon ritkán lehet igazi bibliofil csemegéket fellelni, azokat árverésekre szánják az antikváriusok. Ennek következtében egyre többen szállnak ki a boltokból, csak a honlapon és/vagy a lakásukból üzemelnek. A neten a Bookline a használt könyvek piacán is szinte monopolhelyzetben van.

Az árverési piacon a legjelentősebb szereplők (a teljesség igénye nélkül) a Központi, a Szőnyi, a Múzeum, a Krisztina és a Honterus Antikvárium, de mellettük rendszeresen, változatos kínálattal megjelenik a Laskai, Városfal, Kárpáti és fia, Ex Libris és a Füst Antikvárium is.

E körből Szőnyi Endrét szólaltatták meg, aki 44 éves tapasztalatával és kapcsolatrendszerével nagy névnek tekinthető a szakmában. Az ikonikus Váci utcai antikvár után a Jászai Mari téren nyitott üzletet, de ott is folyamatosan csökkent a forgalom, ezért 2018 februárja óta egy kis boltot bérel, ahol kizárólag az aukcióra szánt könyveket mutatja be. 30-40 komoly beadói körrel és 600 fős személyes adatbázissal rendelkezik. Mint mondja, el lehet felejteni a boltokba betérő vevőket, mindenki az interneten lóg.

A piacon tradicionálisan a Múzeum körúti Központi Antikvár a meghatározó szereplő, mint mondja „ők egy külön világ”, 3-4 árverést tartanak évente, 80-100 milliós bevétellel. Szőnyiék az évi három árverésen kb. 40 milliós bevételt érnek el, ami jelentős összeg a hazai piacon.

A komoly gyűjtők és az antikváriusok között személyes kapcsolat van. Manapság sorra jelennek meg új arcok is. Egy 600 tételes árverésnél 300 körül van a vételi megbízások száma, de ez az óvatosabb kör, általában nem ők viszik el a tételeket.

Az árverési piac két időszakból áll: tavaszi és őszi-téli. A téli árverések bevételei általában erősebbek a karácsony miatt, de alapvetően nincs nagy különbség a két időszak között. A „nagyok” 1-2 hét eltéréssel egy időben tartanak árverést, de előfordul olyan hét, amikor akár 5-6 esemény is lehet. Egy igényes aukció megrendezésének költsége jó helyszínnel, szép kiállítású katalógussal, és annak postaköltségével kb. 1 millió forintnál kezdődik.

Érdemes kiemelni a katalógust, amely általában szakmailag magas színvonalú, pontos leírásokat tartalmaz, igényes nyomdai kivitelű, leggyakrabban A4-es színes kiadvány. (A régi árverési katalógusoknak is kialakult a piaca, hiszen a gyűjtők számára ezek is igazi kincsek.) Természetesen ma már ennek is van digitális változata, ami a papírformátumnál jóval korábban megjelenik az axioart.com oldalon, amely az összes érdemi árverés portálja. Az antikváriusnak féltett kincse a „címlista”, amely a potenciális vásárlok - gyűjtők és az előző árveréseken résztvevők, intézmények - címjegyzéke. Az itt szereplők azok, akik a papíralapú katalógust is kézhez kapják.

Az árverési tételek több típusa különböztethető meg a gyűjtői körök alapján. A régiségek általában a 16-17-i századi kiadványok, amelyek már önmagukban értéket képviselnek. A következő korszakokból elsősorban a tematika a döntő tényező (pl. történelmi, orvosi, vadászati, utazással kapcsolatos könyvek, első kiadások), a bibliofilek izgalmas kiállítású, speciális kötésű könyvek. Vannak a „komoly” könyvkötőktől származó kézműves sorozatok is.

Az első kiadások sokszor nem a kivitelük miatt, hanem mint elsők értékesek

Külön világ a dedikált könyvek piaca. E téren alapvetően a nagy nevek mellett az számít, hogy ki dedikált sokat, vagy keveset, kinek milyen hosszú volt a pályafutása. Például Krúdy ritkán dedikált, vagy Tóth Árpád korán meghalt, kevesebb dedikáció maradt fent tőle, ezért ők magasan jegyzettek. A nyugatos szerzők dedikált művei általában keresettek, és az is sokat nyom a latba, ha jelentős alkotó, jelentős alkotónak dedikált. A jóval ritkább, 19. századi nagy nevektől származó dedikációk, autográf szövegek kiemelten értékesek.

Kiemelt piaca van a kéziratoknak

Írok levelezései, meg nem jelent versek, vagy megjelent, fajsúlyos, irodalmi kánonban szereplő művek, nagy történelmi alakok autográf szövegei (pl. Széchenyi, Kossuth), művészek kéziratos hagyatékai egyaránt jelentős értéket képviselnek. A térképek árai is gyakran a csillagos égig mennek. A másik oldalon viszont eltűnőben a klasszika filológia, ami sajnos kulturálisan is kiveszni látszik a mai világból.

Szőnyi Endre elmondja, hogy az aukciókon négyféle módon lehet licitálni:

A személyesen jelenlévők létszáma folyamatosan csökken: náluk a csúcs 127 fő volt, ma már 30-40 fő ül a teremben. Ennek egyik oka a Covid. Szőnyiék a járvány alatt tartottak kizárólag online és telefonos árverést is, aminek a bevétele nagyságrendileg hasonló volt, mint a személyesé. Személyesen általában 40-80 résztvevő van jelen egy-egy árverésen. Viszonylag sok a „lesipuskás” ők néha a bolti árnál alacsonyabban elviszik a tételt, mert az árak alacsonyan indulnak, és ha nincs licit, alapáron is elvihető a könyv. Sokan megbízottakon keresztül vannak jelen, mások az antikváriumnak adnak vételi megbízást. Jó páran telefonon licitálnak, ezáltal sokszor lelassítva az árverés menetét, amely egyébként sem röpke program, hiszen 400-600 tétel kerül általában a kalapács alá.

Szőnyi nagyon büszke rá, hogy ők kezelik a közelmúltban elhunyt Alexander Bródy gyűjteményét, ami egy 600 tételes anyag. Ő lovas témájú könyveket, erotikát, sportot és a századforduló első kiadású irodalmát (Heltai Szép Ernő, Bródy család, Hunyady Sándor, Kosztolányi, Karinthy, Arany, Márai) gyűjtötte.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

könyvek

első kiadás

könyvespolc

rejtett kincs