Fontos hírt közölt a NAV: sorban állás helyett inkább ezt csináld!

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos hírt közölt a NAV: sorban állás helyett inkább ezt csináld!

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása. Míg a gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus út, addig a magánszemélyek szabadon dönthetnek, hogy élnek-e a digitalizáció adta lehetőségekkel.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az használja a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Azok a gyermeket nevelő szülők, akik jogosultak a gyermeket nevelők adó-visszatérítésére és december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta ki számukra automatikusan a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat, a tervezet módosításával vagy a 21SZJA bevallás önálló benyújtásával juthatnak hozzá a visszajáró összeghez.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik.

A KAÜ azonosítóval (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos vagy arcképes azonosítás) rendelkezők letölthetik a korábbi években, valamint az idén már benyújtott 21SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-áig.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

nav

sorban állás

adóbevallás