Háborognak a balatoni hajósok: elfogytak a kikötőhelyek, mi lesz így?

HelloVidék   
  Megosztom
Háborognak a balatoni hajósok: elfogytak a kikötőhelyek, mi lesz így?

Megteltek a balatoni vitorláskikötők, egyetlen szabad hely sincsen már a vízi parkolókban. Nagyjából 6500 hajónak van helye a tónál, de legalább még ezerre lenne szükség a hajósok szerint. Viszont hihetetlenül sok pénzbe kerül egy ilyen építkezés, ráadásul nem igazán térül meg a beruházás.

A Fenyves Yacht Clubban összesen 244 kikötőhelyet tudnak biztosítani a balatoni vitorlásoknak. Jelenleg mindegyiknek megvan a gazdája és még több mint tízen várnak arra, hogy bekerülhessenek. Deák Gábor szerint nem egyedi a probléma, minden kikötőben hosszú a várólista. Látszik, hogy lenne kereslet a szabad hajóhelyekre - olvasható a Sonline-on.

Hihetetlenül sok pénzbe kerül megépíteni egy kikötőt, ráadásul nem igazán térül meg a beruházás

– mondta el Deák Gábor, aki hozzátette, hogy a munkálatok nagy része, körülbelül kétharmada a vízben zajlik, ami jóval többe kerül, mint a szárazföldi építkezés.

A mederkotrás és a főgátépítés nem olcsó, ezért új kikötőt csak az igazán megszállottak építenek. A Fenyves Yacht Club tulajdonosa hozzátette, a rendszerváltozás után csak néhány olyan kikötő épült a Balatonnál, ahol legalább kétszáz hajó elfér, pedig nagy szükség lenne a helyekre, mert a Balaton nem létezhet hajózás nélkül.

Az üzletember szerint az osztrák síparadicsomi mintára kellene kikötőket létrehozni. A móló köré több szállodát és borozót lehetne építeni, illetve ellátni olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel gazdaságosan lehet üzemeltetni a helyet. Deák Gábor szerint akár bójamezőt is lehetne építeni a Balatonnál, hogy a kisebb testű hajókat ki lehessen kötni. A jelenlegi szabályok viszont ezt nem teszik lehetővé.

Zsiga Csaba, fonyódi hajótulajdonos szerint, még ha sokan ellenzik is, akkor is nagy szükség lenne újabb kikötőkre a Balatonnál. Hozzátette, a nagy testű hajók miatt a kisebb vízíjárművek kiszorultak a magyar tengerről, ezért például régi, nagy múltú vitorlásdinasztiák sem tudnak helyet váltani jelenleg a mólók mellett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

kikötő

kikötőfejlesztés

hajózás