Brutális következménye lehet az éghajlatváltozásnak: ha ez így megy tovább, ezektől az ételektől elbúcsúzhatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális következménye lehet az éghajlatváltozásnak: ha ez így megy tovább, ezektől az ételektől elbúcsúzhatunk

Az éghajlatváltozás okozta megemelkedett légköri hőmérséklet befolyásolja a mezőgazdasági termelést és az olyan nagy keresletű élelmiszerek kínálatát, mint a kávé, csokoládé, méz, avokádó, bor és a banán. Jelenleg ezek az élelmiszerek a közeljövőben a kihalás veszélyének vannak kitéve. Ha az éghajlatváltozás tovább folytatódik, akkor valószínűleg ezek élelmiszerek nagyon gyorsan eltűnhetnek a boltok kínálatából.

Az éghajlatváltozás fokozódó hatásai számos, napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszerünk termelését befolyásolják. Az éghajlatváltozás számos módon érinti a környezetünket, kezdve a felcserélődött évszakoktól, az időjárásváltozáson, az óceánok szintjének emelkedésén át egészen a bizonyos állatok és növényfajok kihalásáig.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete ( IPCC ) kiadott egy jelentést, amely szerint a világ szárazföldi és vízkészleteit az éghajlatváltozás miatt kihalás fenyegeti. Más szóval, nem tudnak lépést tartani a jelenlegi termelési ütemekkel. A világ növénytermesztésére használt termőtalaj százszor gyorsabban tűnik el, mint amennyire szüksége van annak feltöltéséhez. Az ilyen talajeróziók növelik a termésveszteséget, tovább befolyásolva bizonyos termények, zöldség és gyümölcsfajták kihalását.

Milyen ételekről mondhatunk le hamarosan?

1. Kávé

A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott ital a világon. A hatalmas koffeinfogyasztás miatt naponta több mint 400 millió elhasznált műanyag pohár keletkezik, amely szemétté válik. A koronavírus-járvány a kávéfogyasztást is megnövelte, jelenleg ez az első számú folyadékfogyasztás a háztartásokban. A fokozódó klímaváltozás más élelmiszerekhez hasonlóan hatással van a kávébabtermesztésre is. Ahogy az éghajlat folyamatosan változik és a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a rovarpopulációk növekedni fognak. Ezek a rovarok pusztítani kezdik a kávébabot, ami tovább veszélyezteti a szemes kávé termelését.

2. Csokoládé

A csokoládé, egy olyan édesség, amelyet világszerte mindenki élvez. Viszont ezt a terméket is közvetlenül érintette az éghajlatváltozás. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint a tudósok úgy vélik, hogy a kakaófák 2050-re kihalhatnak. Ghána és Elefántcsontpart, mint a világ legnagyobb csokoládébeszállítója, amely a teljes globális termelés több mint 70%-át adja, 2030-ra drasztikusan csökkenti a kakaótermesztést. A tudósok úgy vélik, hogy a következő 40 évben Ghánában és Elefántcsontparton a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik majd meg, ami túlságosan meleg és száraz éghajlatot teremt a kakaótermesztéshez. A nagy csokoládéhiány már elkezdődött, a szállítók átlagosan 25%-kal emelik az árakat.

3. Avokado

Az elmúlt évtizedben az avokádó népszerűsége nagyon megnőtt. Bár a kereslet statikusan növekszik, az éghajlatváltozás nehezebbé tette az avokádó termelését. A növekvő hőhullámok és aszályok miatt a tudósok úgy vélik, hogy a gyümölcs 2050-re kihal.

4. Eper

A tápanyagban és vitaminokban gazdag eper szintén kipusztulhat a környezeti változások miatt. Az epernek három különböző virágzási időszaka van: tavasszal, nyáron és ősszel. Az elmúlt évtizedek magas hőmérséklete késleltette a szamóca virágzását – sűrítette a termelést és gyümölcshiányt eredményezett. A tudósok úgy vélik, hogy a kései termések folytatódni fognak, mivel a globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik.

5. Banán

A banán, egy másik ízletes és népszerű gyümölcs, amit a világ 120 trópusi országában termesztenek. A legtöbb Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából származik. Ahogy az éghajlatváltozás miatt a hőmérséklet emelkedik bolygónkon, az olyan országokban, mint Ecuador és Honduras, a növénytermesztés felfutása tapasztalható. A banántermesztésben vezető országokban, például Indiában, Elefántcsontparton és Brazíliában azonban csökkent a terméshozam. Az elmúlt években a banántermést a Panama és a Black Sigatoka betegség fenyegette , amely gomba a növény elpusztulását okozza a kiszáradás miatt. Az éghajlatváltozás felgyorsíthatja az olyan növényi betegségek kockázatát, mint a Sigatoka, mivel ezek meleg hőmérsékleten jól fejlődnek. Bár a betegség nem pusztíthatja el a teljes banánpopulációt, drasztikusan érinti a vele küzdő országokat, és hatással lesz a globális banánkínálatra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszer

éghajlatváltozás

hőmérséklet változás

mezőgazdasági termesztés

mezőgazdasági termelés