Orbán Viktor megüzente: ez felér Magyarország számára egy atombombával

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orbán Viktor megüzente: ez felér Magyarország számára egy atombombával

A választás óta először szólal meg a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Mint mondta, az olajembargó atombomba lenne a magyar gazdaságra.

A nemzetközi helyzet fokozódik, a háború az energiabiztonságot is veszélyezteti - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Mint kifejtette, az Európai Bizottság olajembargót javasolt. Pár hete még arról egyeztek meg az uniós miniszterelnökökkel, hogy figyelembe veszik a szankciók kialakítása során, hogy melyik országnak milyen az energiaösszetétele, mindenkinek szuverén joga azt vásárolni, amit akar.

Ezt felrúgta most a bizottság, aki a miniszterelnökök megkérdezése nélkül hozta az embargós javaslatot. A tartalma azért vérzik, mert az EU-ban különböző adottságú országok vannak. Akinek van tengere, az hajón tud olajat venni, de Magyarországra csak csövön jöhet az olaj.

Az olajfinomítókat át kell állítani ororsz olajról másra, de ez sokba kerül. Ezek után jön az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az újonnan érkező olaj. Az új olajellátási rendszerhez a magyar energiarendszert korszerűsíteni kell, növelni a napenergiát, meg kell építeni Paksot - sorolta Orbán.

Ehhez kell 5 év, kell pénz arra, hogy átalakítsuk a finomítókat, és kell több ezer milliárd forint a korszerűsítésre. Erre az EU ígért pénzt, de még nem adta ide

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az embargó a rezsicsökkentésre is kihathat

Vannak hangországok, akik néha megszólalnak, de a végén a szavazásnál gyakran egyedül marad a magyar kormány. Én nem konfrontálódni akarok az Európai Unióval

– mondta Orbán, hozzátéve: ő konszenzust keres. Ennél a javaslatnál azonban nem tud mit csinálni, vissza kell dobni. Mint mondta, ha a jelenlegi formájában elfogadja a kormány az Európai Bizottság olajembargós javaslatát, vége a rezsicsökkentésnek.

A miniszerelnök kiemelte, hogy Magyarországnak külön véleménye van a szankciós politikáról. Orbán szerint már 2014-ben is azt az álláspontot képviselte, hogy a szankciók nagyobb bajt okoznak az európai gazdaságnak, mint Oroszországnak. Magyarország mellett azonban még 26 ország van az Európai Unióban.

Franciaország, Németország szerinte alig várja a szankciókat, meg vannak győződve, hogy ez meg tudja állítani az orosz agressziót. Orbán a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, habár nem értett vele egyet, de nem akart autópályán a forgalommal szemben menni. Az energiaembargó azonban az a pont, ahol megálljt kell parancsolni szerinte.

Orbán Viktor közölte, a kormányalakítások esetében úgy tervezték korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani. Mint mondta, a pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború is.

Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni

– tette hozzá a miniszterelnök, aki május 16-án tesz majd esküt a parlamentben, és ezt követően kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait.Legkésőbb május végére lehet új kormány.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orbán vikor

orosz-ukrán háború

olajembargó

gazdaság

választás