Őrült sok kézpénzt halmoztak fel a magyarok: ismét mennek mínuszba a számlák

Világgazdaság   
  Megosztom
Őrült sok kézpénzt halmoztak fel a magyarok: ismét mennek mínuszba a számlák

8300 milliárd forintra hízott a készpénzállomány márciusra Magyarországon. A lakosság rekord mennyiségű lakáshitelt vett fel, hiába emelkedtek a kamatok. A betétkamatok is nőnek, de ez alig érdekel valakit, a februári szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj pedig sok helyen elfogyott, ismét mínuszba kerültek a bankszámlák.

Rekordmennyiségű készpénz, dráguló hitelek és nagyon lassan emelkedő betétkamatok - ezt hozta a március a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Március végén 8300 milliárd forintot meghaladó készpénzmennyiséget számolt össze a jegybank az országban, ebből csaknem 8 ezer milliárd forint nem a bankok mérlegében volt, vagyis a cégeknél és a lakosságnál halmozódott fel. A döntő része ennek a rekord mennyiségű bankjegynek a háztartásoknál lehetett, a vállalkozásoknál ugyanis jellemzően kevesebb készpénz van - írta a Napi.hu.

Ebben közrejátszhatott a lap szerint az is, hogy a lakosság februárban jelentősebb pénzinjekcióhoz jutott a személyi-jövedelemadó-visszatérítések és a 13. havi nyugdíj folyósítása miatt. A magas infláció miatt a béreket is elkezdték rendezni a munkáltatók, ennek köszönhetően több pénz volt a lakosságnál.

Februárban megjelentek az állami visszatérítések a betétszámlákon, több mint 806 milliárd forint többlet került a háztartások bankszámláira. Márciusban már negatív volt az egyenleg, 185,5 milliárd forinttal vettek ki több pénzt a számláikról a magyar családok, mint amennyi pénz odakerült. Az árfolyamváltozások sokakat késztettek devizaváltásra, több mint 27 milliárd forintnyi friss pénzért vettek a magyar háztartások valamilyen külföldi pénzt.

A babaváró lett a favorit hitel

A Zöld Otthon Program (ZOP) keretében márciusban 39,5 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelre kötöttek szerződést, ennek zöme vélhetően az MNB-s ZOP-on belül történt. Az ilyen hitelek kamata is alacsony, legfeljebb 2,5 százalékos lehet. A fogyasztási hiteleken belül is a támogatott babaváró lett a favorit, 44,1 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a fiatal családosok a hónapban, ez több mint a friss személyi hitelek mennyisége. A program indulása óta az idén március végéig már 1744,6 milliárd forintnál tart a babaváró támogatásos szerződések volumene, ami azt jelenti, hogy a háztartások mintegy 4000 milliárd forintnyi fogyasztási hitelének már több mint a 40 százaléka ebben a hiteltípusban lehet.

Ismét mennek mínuszba a számlák

A februári átmeneti javulás után márciusban már ismét romlott a lakosság egy részének az anyagi helyzete. A folyószámlahitelek mennyisége nőni kezdett, bő 5,5 milliárd forinttal emelkedett, ami arra utal, hogy több bankszámla nagyobb összeggel állt mínuszban a hónap végén, mint februárban. Akkor a már említett szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj befoltozhatott kisebb-nagyobb lyukakat a családok költségvetésében, ezek márciusban elkezdtek ismét megjelenni.

Az sem jó hír az érintetteknek, hogy a folyószámlahitelek kamata is emelkedett a hónapban, ahogy a többi hitelé is nőtt általában véve. A hitelkártya-kamatok is emelkedtek márciusban, a kamatozó kártyakövetelések volumene viszont szerencsére megtorpant, 69 milliárd forint volt a hónap végén. A nem kamatozó hitelkártyatartozások mennyisége is csökkent kis mértékben 57,6 milliárd forintra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kézpénz

gazdaság

orosz-ukrán háború