Újabb elbocsátási hullám: az ukrajnai háború miatt válik meg dolgozóitól a Dunakeszi Járműjavító

hvg.hu   
  Megosztom
Újabb elbocsátási hullám: az ukrajnai háború miatt válik meg dolgozóitól a Dunakeszi Járműjavító

Több dolgozójának is felmondott a napokban a közvetve orosz tulajdonosi hátterű Dunakeszi Járműjavító Kft. az ukrajnai háborúval összefüggő, „az alapanyag-ellátási láncban fellépő nehézségek” miatt. A cég tulajdonosi körében ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet, üzletember, a kormányszóvivő férje, akit legújabban az ötödik Orbán-kormány lehetséges új honvédelmi minisztereként is emlegetnek.

A "gyártásban lévő projektek" átütemezése miatt 11 munkavállalójától kellett megválnia a Dunakeszi Járműjavító Kft.-nek – közölte a társaság vezetése azután, hogy a kiderült: több alkalmazottnak felmondtak, az ukrajnai háborúval összefüggő, „az alapanyag-ellátási láncban fellépő nehézségek” miatt. A részben orosz érdekeltségű cég tulajdonosi körében ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet, üzletember, a kormányszóvivő férje is, akit lehetséges új honvédelmi minisztereként is emlegetnek, írja a hvg.hu.

A Dunakeszi Járműjavító Kft. valóban kénytelen volt megválni tizenegy munkavállalójától

- tudatta közleményében a cég, melynek ügyvezető igazgatója, Wein András arra is felhívta a figyelmet: "nem felel meg a valóságnak azon állítás, amely szerint tömeges elbocsátásokat tervez vagy kíván végrehajtani".

A vállalat előzőleg nem kívánt reagálni a hvg.hu kérdéseire, így konkrét számot sem közöltek a leépítés mértékéről, cikkünkben pedig jeleztük: legalább 9 dolgozót érintő elbocsátásról szólnak a hírek, de információink szerint az érintett létszám biztosan nem éri el a csoportos létszámleépítés törvényi mértékét, ami a cég esetében legalább 30 fő.

A végül 11 dolgozót érintő lépés okát a közleményben "a gyártásban lévő projektek átütemezésével" indokolták, megjegyezve: "a társaságnál működő érdekképviseletekkel és az üzemi tanáccsal az elmúlt időszakban az egyeztetés folyamatos volt, a megállapodás a munkavállalók hosszú távú foglalkoztatása érdekében megszületett".

Az ügyvezető tudatta azt is:

az olyan gyártó és termelő vállalatoknak mint ők, "egy folyamatosan változó gazdasági környezetben dinamikusan szükséges alkalmazkodniuk mind a piaci kihívásokhoz, mind a keresleti és kínálati változásokhoz annak érdekében, hogy fenntartható üzleti modellt legyenek képesek hosszú távon működtetni.

Az említett gyártásban lévő projektek egyike lehet az az egyiptomi megrendelés, aminek a teljesítését az ukrajnai háború miatti alapanyaghiány most lassíthatja. Az egyiptomi állami vasúttársaság számára részben Dunakeszin, részben az oroszországi Tver városában készülő összesen 1300 vasúti kocsiból még több százat kellene leszállítani.

A részben orosz érdekeltségű Dunakeszi Járműjavító Kft. tulajdonosi körében ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet, üzletember, a kormányszóvivő férje is, akiről a hvg.hu nemrég azt írta: legújabban az ötödik Orbán-kormány lehetséges új honvédelmi minisztereként is emlegetik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunakeszi

dunakeszi járműjavító

elbocsátás

dolgozók