Milliókkal fizet rá, aki most építkezik: megállíthatatlan a faanyagok árnövekedése

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Milliókkal fizet rá, aki most építkezik: megállíthatatlan a faanyagok árnövekedése

Aki most építkezik, és sok faanyagra van szüksége, tavalyhoz képest dupla költségekkel számolhat. Ennek az infláció mellett a szomszédban zajló orosz-ukrán háború is az oka. Már most az egekbe szökött a faáru ára, de további emelkedésekre számíthatunk, valamint hiány állhat elő fűrészáruból a piacon.

Az ukrajnai háború egyik járulékos áldozata a fából készült raklapok piacán jelentkezett egyelőre – amelyek létfontosságúak az áruk csomagolásában, kezelésében és tárolásában.

Az Európai Raklap Szövetség szerint. (EPAL) szerint több mint 600 millió raklap és 20 millió dobozos raklap van forgalomban. Az ágazat, amely már hetek óta a Covid és az ebből fakadó ellátási lánc megszakadása által kiváltott kihívásokkal teli piaci körülmények között működik, további terheket tapasztal a fahiány, az emelkedő gyártási költségek és a gyártói kapacitások szűkössége miatt. Néhány hónap alatt egyetlen (új) raklap ára 7 euróról 29 euróra (7,56 dollárról 31,33 dollárra) emelkedett.

Jelenleg 218 ezer forint a fenyő fűrészáru köbmérete áfával, ami jelentős emelkedés a tavaly nyári 170 ezer forintos árhoz képest. Ebből a fajta fából készítik az ácsok a tetőszerkezeteket, zsaluzáshoz is ezt használják. Külföldről érkezik hozzánk a faáru, Oroszországból, Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából, itthon nincs fűrészáru-termelés, mi védjük az erdeinket

- mondta el a HelloVidéknek Dede László, a Debreceni Skandináv Fatelep ügyvezetője.

Gyutai Csaba kormánybiztos a Portfolio 2022 konferencián kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború az építőipar számára főként a fémtermékekből okoz alapanyaghiányt, ezért mielőbb alternatív importlehetőséget kell keresni.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke előadásában elmondta, az építőipar idén is teljesíti a 2021-ben elért durván 5500 milliárd forintos termelési értéket. Az ágazatot az ÉVOSZ várakozásai szerint a magánszektor, az ipar és a logisztikai létesítmények húzzák majd, miközben az állami és az önkormányzati munkák csökkenésével számolnak, miután az állam már mintegy 500 milliárd forintos építési beruházást halasztott későbbre.

A Focus Report, Ukrainian war fallout – disruptions in global trade of forest products (Ukrán háború következményei – zavarok az erdészeti termékek globális kereskedelmében) című jelentés a háború rövid távú és potenciális hosszú távú következményeit, valamint a fűrészáru, panelek/falemezek, fa pellet, rönk, faforgács, cellulóz és papírtermékek globális szállításaira gyakorolt hatását vizsgálja, írják.

A fenyő fűrészáru 2021-ben Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna exportértékének közel felét tette ki. A kereskedelemben bekövetkezett zavar jelentős hatással volt a globális piacokra, mivel ez a három ország tavaly a világ fűrészáru-kereskedelmének közel 25%-át adta. Az Európába és néhány ázsiai országba irányuló fűrészáru-szállítások leállásának a hatása a legjelentősebb.

Ráadásul az orosz fűrészüzemek, amelyek a múltban fűrészárut szállítottak európai vevőknek, rövid távon nem tudnak gyorsan átállni más piacokra. Például a fűrészáru hajóval vagy vasúton történő szállítása az északnyugat-oroszországi fűrészüzemekből Kínába logisztikai kihívásokba ütközik, és a MENA-régió, amely a alacsonyabb minőségű faanyag piaca, jelenleg nincs erőteljes terjeszkedési szakaszban.

Az Európai Unió Tanácsa 2022. március 2-án korlátozó intézkedéseket léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben (a Tanács (EU) 2022/355 Rendelete). E szerint tilos a 44-es KN kód (2022/355 (EU) Rendelet, 13. pont 1o. cikk) szerinti faipari termékek Unióba történő közvetlen vagy közvetett behozatala, vétele, valamint szállítása, amennyiben azok Fehéroroszországból származnak vagy Fehéroroszországból exportálják bármely más országba. A tilalom nem érinti a 2022. március 2-a előtt megkötött szerződések vagy az ilyen szerződések teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések 2022. június 4-ig történő teljesítését.

Az Európai Unió Tanácsa 2022. április 8-án korlátozó intézkedéseket léptetett életbe Oroszországgal szemben (a Tanács (EU) 2022/576 Rendelete). E szerint tilos az 44, 4705, 4804, 9403 KN (2022/576 (EU) Rendelet, 3i cikk) kódú termékek közvetlen vagy közvetett behozatala, amennyiben azok Oroszországból származnak vagy Oroszországból exportálják. Ez az intézkedés szigorúbb tehát, mint a március elején az egyes áruk és nyersanyagok exportjára vonatkozóan Oroszország kormánya által bevezetett kiviteli tilalom. Az uniós import tilalom nem érinti a 2022. április 9-e előtt megkötött szerződések vagy az ilyen szerződések teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések 2022. július 10-ig történő teljesítését.

Az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó és az EUTR hatálya alá tartozó minden olyan fa és fatermék behozatala esetén, amelyekre nem vonatkozik a fenti uniós szankció, továbbra is az importáló kötelezettsége, hogy a faanyag jogszerű eredetéről megbizonyosodjon.

Amennyiben a kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása ellenére sem lehet kimutathatóan elhanyagolható mértékűre csökkenteni az illegális eredetű fa bekerülésének kockázatát az ellátási láncba, akkor a legjobb döntés az, ha a piaci szereplő eláll a fatermék beszerzésétől.

A GKI konjunktúraindexe szerint az építőipari termelők hangulata több hónapos visszafogottság után áprilisban érdemben javult, ugyanakkor a javuló bizalmi adatok ellenére a cégek áremelési törekvése jelentősen fokozódott. Mintegy kétharmaduk, de a kereskedelemben több mint háromnegyedük készül erre.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

faáru

építőanyagok

fa fűrészáru

építkezés

fa

fenyő