Hiába az árstop, kijózanító a helyzet: egyre nő az infláció, emelkednek az árak

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába az árstop, kijózanító a helyzet: egyre nő az infláció, emelkednek az árak

Inflációs adatokat tett ma közzé a KSH: 2022 áprilisában a fogyasztói árak átlagosan 9,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, jóval meghaladva várakozásunkat és a piaci konszenzust (8,9%). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,6%-kal nőttek, közölte Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. Az előző hónaphoz képest minden termékcsoportban gyorsult a drágulás. Legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára emelkedett. Ahogy a márciusi adatok elmaradtak a várakozásoktól, a mostaniak masszívan meghaladták azokat. Emellett az alapfolyamatokat jelző maginflációs mutató 1,8%-kal emelkedett márciushoz képest, így éves alapon 10,3%-kal emelkedett az index értéke, ami az árdinamika tartósságát mutatja. Mind a headline, mind a trend mutató bő 20 éves csúcsait dönti az elmúlt hónapokban.

A belföldi, de főként az importált infláció masszív dinamikát mutat. A munkaerőpiac továbbra is szűkül, ami masszív bérnyomást eredményez. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett expanzív fiskális expanzió (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, stb.) is teret enged a vállalatoknak a további korrekcióra. Emellett kínálati oldalon a tavaly ősszel a jelek szerint tartósan megemelkedett energia- és nyersanyagárak mellé a korábban vártnál is magasabb olajár lépett be extra tényezővé.

A kilátásokat illetően továbbra is jelentős a bizonytalanság: kérdéses az árlimitek sorsa, melyek meghosszabbítása a megemelkedett inflációs periódus elnyújtását eredményezi. A várakozások nem enyhültek az elmúlt időszakban, a felmérések szerint a megkérdezett gazdasági szereplők kétharmada még tervez átárazást az elkövetkezendő hónapokban. Az árdinamika rövidtávú megfékezéséhez elengedhetetlen lenne a forint erősítése, mivel az idei év első harmadában az áremelkedés döntő többsége importáltan érkezett hozzánk és várhatóan előre tekintve is igaz lesz. Jelenlegi tudásunk szerint a headline mutató jövő év végén térhet vissza a tolerancia sávba és az inflációs cél elérése várhatóan csak 2024-ben következhet be.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infláció

áremelkedés

makrogazdaság