Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

HelloVidék   
  Megosztom
Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

A kontinensen is páratlan kiállítást rendezett be a Magyar Természettudományi Múzeumban a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, hogy felhívja a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására, és annak szinte felbecsülhetetlen következményeire. A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését. A piterápiás ház, méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzó-preparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt cégcsoportja az iskolás korosztály, akik akár egy interaktív biológia óra keretében, modern környezetben ismerhetik meg a beporzók világát.

Egy olyan kiállítás létrehozására törekedtünk, amely a legmodernebb vizuális eszközök és valódi preparátumok, interaktív állomások segítségével a fiatalok érdeklődését is felkelti, de ugyanolyan tanulságos minden korosztály számára. A koncepcióról és a látványvilágról egyeztettünk a kanadai Ontario Science Centerrel is, amely külföldön élen jár a hasonló nagyszabású kiállítások kiépítésében

- közölte Bernert Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

Az agrárgazdaság számára és mindennapi életünkben is beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók, hiszen pótolhatatlan a szerepük az élelmiszer-termelésben. A Tehetsz méh többet! programmal az elmúlt két évben mintegy ötmillió emberhez jutott el az üzenet, hogy tennünk kell a beporzók világméretű pusztulása ellen. A most nyílt kiállítással még több emberben tudatosíthatjuk, hogy saját érdekünk együtt élni a beporzókkal

- tette hozzá Vida József, a program alapítója.

Nincs alternatívája a méhek munkájának

A kiállítás első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál. Központi eleme egy személyautó nagyságú 3D-nyomtatással is készült virágport szállító és egy számítógép-vezérelte méh. A tárlat második része pedig átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, valamint a mézkészítés folyamatáról.

Számítások szerint világszinten több mint 30 billió dollárra tehető évente a beporzók munkájának értéke. Az egyesült nemzetek szervezete és az élelmezésügyi és mezőgazdasági világszervezet szerint a beporzók főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát fenyegeti kihalás.

A beporzók ökológiai fontosságával és a méhészeti ágazat jelentősségével a 2021-es „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállítás keretében a World Conservation Forumon belül is foglalkoztunk. A Tehetsz méh többet! programban bemutatkozott a világkiállítás "A "pavilonjában, a Takarékbank standján is. Az interaktív és edukatív tárlat segítségével a Fátyol Iskolaprogram keretében több mint 60 ezer gyermek ismerkedhetett meg a beporzók világával

- mondta dr Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Kiemelet kép: MTI/Koszticsák Szilárd

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tehetsz méh többet

vida józsef

magyart természettudományi múzeum

országos magyar méhészeti egyesület