Hamarosan látogatható a legnagyobb magyar kastélya: megújult a monumentális épület

HelloVidék   
  Megosztom
Hamarosan látogatható a legnagyobb magyar kastélya: megújult a monumentális épület

Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza − tájékoztatott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló beruházást a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma kivitelezi. A fejlesztés több mint 2 milliárd 844 millió forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból idén őszig valósul meg.

A ZÁÉV és a FÉSZ konzorciumának munkájával megvalósult, ilyen mértékű fejlesztésekre Széchenyi-kora óta nem volt példa a kastély-együttesben. A beruházás alapkövét 2021 januárjában tették le. A kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként egy méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre. A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg, írja a magyarepitok.hu.

A ZÁÉV és a FÉSZ konzorciumának munkájával megvalósult, ilyen mértékű fejlesztésekre Széchenyi-kora óta nem volt példa a kastély-együttesben.

Interaktív kiállítással várják a látogatókat

A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást nyitnak meg a közeljövőben. Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak meg és tűzvédelmi rendszert építettek ki.

A kastélyt nemzeti emlékhellyé nyilvánították

A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket. A földszinten egy gyerekfoglalkoztató kapott helyet, a déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségét alakították ki.

A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt, amely rendezvények, kiállítások lebonyolítására alkalmas.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti kastélyprogram

nagycenk

széchenyi-kastély