Ennek sokan nem örülnek majd: luxussá válhat az olvasás is?

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek sokan nem örülnek majd: luxussá válhat az olvasás is?

A hazai gyerekkönyvkiadás él és virul, egyre növekvő eladásokat produkál. Mi van a számok mögött? És vajon lesz akkora sikersztori még egy mostanában, mint a Harry Potter volt? A kérdésekre a piac három fajsúlyos szereplője válaszolt a Pénzcentrumnak.

A gyerekkönyvkiadás ez egyik legvirulensebben fejlődő ágazata a kiadói világnak -mondta a Pénzcentrumnak Dr. Gál Katalin. Mint azt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke kifejtette, az évi 50-55 milliárd árbevételű hazai könyvkiadás átlagosan 30%-át teszik ki a gyermek és ifjúsági könyvek. A piac két leghangsúlyosabb szereplője a Móra és a Pagony, de a kisebbek is jelentősek, mint például a Naphegy, a Katica Könyvműhely, vagy a Könyvmolyképző. Emellett a nagy kiadói csoportoknak is van külön gyerekrészlegük: a Librinek a Kolibri, a Lírának a Manó könyvek. Van ifjúsági kidója a HVG-nek, a Scolarnak, és a Centrálnak is.

A kicsiknél a legnépszerűbbek a népmesék és ezek feldolgozásai, és a hétköznapi tevékenységeket, praktikus dolgokat bemutató kiadványok, mint az iskolába készülés, vagy épp a fogmosás. Ezek általában didaktikus, de nagyon fontos szerepet betöltő történetek, sok illusztrációval. Állandó örökzöld műfaj a klasszikus (Grimm, Andersen) mesék új feldolgozásai. A 14-16 éves korosztály és ettől felfelé (az úgynevezett young adult csoport) számára a scifi, a szórakoztató irodalom, a fantasy, a krimi a legnépszerűbbek.

Sok gyerekkönyvnek van „átjárása” más műfajokba is: film, társasjáték, plüssjáték készül belőlük. Ez már a marketing területe, ahol a szülők mellett a gyerekeket is célozzák a kiadók. A gyerekkönyvek fontosságát jelzi, hogy az Ünnepi könyvhétnek hagyományosan erős a gyerekszekciója, sok programmal, foglalkoztató tevékenységekkel.

A gyerekeket körbevevő valóság sokszor megjelenik a kiadványokban. Ez régen is így volt, de ma nagyobb figyelmet kap. Ilyen a kisebbségi gondolat, ami nem csak a szexuális orientáltságról szól, hanem a szülők válásáról, a fogyatékosággal élőkről, beteg gyerekekről. Szintén új fejlemény a zöld irányvonal megjelenése. Az ültess fát, figyelj a vízhasználatra, rajzold le a természetet- típusú könyvek is nagyon hasznosak. Ezt a tendenciát Gál Katalin pozitív fejleménynek tartja, hiszen

Több tényező is sújtja a könyvkiadást

A Móra Könyvkiadó a hazai gyerekkönyv-világ megkerülhetetlen, 72 éve működő szereplője. Mint azt a Pénzcentrumnak Vas Katalin, kiadói és üzemeltetési vezető elmondta, árbevételük évi 1,5 milliárd forint. A Móra legfontosabb alapelve – mint a régi céhes világban – a jó tartalom, a szövegminőség és a kivitel. Ez náluk nem egy jól hangzó marketingszöveg: ők még alkalmaznak belsős korrektort. Házon belül van művészeti vezetőjük is, aki neves illusztrátorokkal dolgozik együtt. A mindennapi műhelymunkához tartozik, hogy a szerkesztők a klasszikus szöveggondozás mellett sok esetben szövegfejlesztést is végeznek, főként kezdő szerzők esetén, a pályán való elindulásukat is segítve.

A tradicionális, klasszikusok mellett kortársakkal is kiemelten foglalkoznak. Az előbbi kategória zömét sokszor évtizedek óta népszerű mesék, versek, kötelező olvasmányok, népmesék, válogatások alkotják, a kortárs vonalon pedig ismert, tehetséges, kezdő szerzőket is találunk. A Móra számára elsőrendű fontosságú az olvasás megszerettetése a gyerekekkel. Ezt támasztja alá például a „Már tudok olvasni” sorozat kortárs szerzőkkel és illusztrátorokkal megújított kiadása is.

A Covid–19 járványban erősítették az online kereskedelmet, a webshop forgalmuk kb. 20%-al ugrott meg, és folyamatosan növekedett 2020 és 2021 folyamán. Facebook-oldalukon negyedórás programokat (pl. felolvasás) közvetítettek, amivel az otthon dolgozó szülőknek nyújtottak segítséget. A virtuális programok más formában és rendszerességgel, de megmaradtak: szülőknek, pedagógusoknak adnak tanácsokat szakemberek, például az olvasással vagy a játékos oktatással kapcsolatban.

Vas Katalin elmondása szerint több tényező is sújtja a könyvkiadást, erősen megdrágult a papír – bizonyos esetekben duplájukra is emelkedtek az árak –, és az árfolyamok változása mellett a szállítási költségek is jelentősen megnövekedtek. Szerinte a trendek jönnek-mennek, változnak – a legfontosabb, hogy a gyerekek igényeire fókuszáljanak. Mint mondja, a képlet egyszerű:

nyitottnak kell lenni a körülöttünk élő kicsikre és kamaszokra, figyelni kell rá, hogy mi kelti fel az érdeklődésüket, mi mozgatja meg a fantáziájukat.

2022 nagyon kritikus lesz az egész könyvkiadás számára

A Pagony Kiadó könyvei elsősorban a 12 év alatti korosztályt célozza meg, de a 2013-ban létrehozott ifjúsági kiadó, a Tilos az Á a kamaszok és fiatalok kezébe való könyveket ad ki. Ürögdi András, a Pagony ügyvezetője szerint a gyerekkönyvkiadás – fent említett 30%-os könyvpiaci részesedése – elképesztő ütemű növekedést takar, 2010-ben ez az arány még 3-5% volt. De mielőtt örömtüzeket gyújtanánk, hozzáteszi:

A Pagony indulásakor egy piaci résbe tört be Marék Veronika Boribon könyvsorozatával (amely könyvek azóta is virágkorukat élik), majd Bartos Erika, Berg Judit és sok más sikerszerző műveivel. Évente átlagosan 90 új könyvcímet adnak ki. Alapvető filozófiájuk, hogy kortárs magyar szerzőkkel és illusztrátorokkal dolgoznak. A hazai-külföldi arány náluk körülbelül 80-20%. Szerintük hosszú távon nagyobb potenciál van a hazai szerzőkkel való közös építkezésben, azzal együtt is, hogy ez egy bonyolultabb és időigényesebb út, mint külföldi sikerkönyvek megjelentetése.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

könyvkiadás

könyvkiadó

olvasás