Te jó ég! Meddig emelkedik még a méz ára: mi folyik a méhészetekben?

HelloVidék   
  Megosztom
Te jó ég! Meddig emelkedik még a méz ára: mi folyik a méhészetekben?

2018 óta komolyan visszaesett a repce termésmennyisége Magyarországon. Abban az évben az országos repcetermés rekordot döntött, meghaladta az egymillió tonnát is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése azonban azt mutatja, hogy azóta viszont folyamatosan csökkent a hazai termésmennyiség, és 2021-ben már csak 772 ezer tonnányi repce termett Magyarországon. Érdekes adalék, hogy a 2018-2020 közötti időszakban úgy csökkent a repce termésmennyisége, hogy közben a növény vetésterülete folyamatosan nőtt, 2021-ben azonban a vetésterületben is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy milyen termése volt a repcének, mennyibe kerül a repceméz illetve, hogy miért érdemes fogyasztani.

Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így hozzájárulva az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban a hagyományos és nagyon népszerű fajták mellett olyanok is, amelyeket még nem fedezett fel magának a nagyközönség, csak most ismerkedik velük. Ezekhez tartozik a repceméz is, ami ráadásul számos jótékony hatása mellett még nem is sorolható a legdrágább fajtákhoz - ideje hát felfedezni magunknak.

Mit mutatnak a termésadatok?

Az egész országra jellemző, hogy a repce heterogénen fejlődött, az enyhe, száraz tél sem volt számára kedvező. Emellett az eddig érkezett minimális csapadék, a hirtelen meleg, majd a gyors lehűlés, és az erős szél kedvező körülményeket biztosított a kártevők számára. Már megjelentek a szárormányosok, az ellenük való védekezésre fel kell készülnünk, de vegyünk figyelembe, hogy a védekezést előrejelzésre alapozva végezzük, az integrált növényvédelem alapelveit figyelembe véve.

2021-ben 261 266 ezer hektáron vetettek Magyarországon repcét, a repcemag teljes betakarított termésmennyisége pedig 772 ezer tonna volt – derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából. Ez mintegy 18%-kal maradt el az egy évvel korábbi terméstől. A 2020-as nyár végi, ősz eleji időjárás már a vetéskor komoly kihívások elé állította a gazdákat, és az egyszer túl kevés, majd túl sok csapadékon túl az enyhe tél és a hideg tavasz is megviselte a növényeket, de a nyári aszályos időszak is megtette a magáét. A repcetermesztés tavalyi évéről itt találhatók bővebb információk.

A repce termésmennyisége Magyarországon (2004-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A repce termésmennyisége Magyarországon (2004-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A repcetermés azonban évek óta csökkenő tendenciát mutat. A termesztők 2018-ban kétszeresen is rekordot döntöttek, amikor is a repce magyarországi vetésterülete 330 561 hektárra nőtt, a termésmenyiség meghaladta az egymillió tonnát. Ezt azóta sem tartani, sem pedig megközelíteni nem sikerült, mi több, 2018 egy egyre komolyabb csökkenés figyelhető meg a hazai repcetermésekben, alig négy év alatt több mint 28%-kal esett vissza a hazai repcetermés.

A KSH adatbázisából kiderült, hogy a repce vetésterülete 2015-től 2018-ig folyamatosan nőtt, 220 564 hektárról a korábban már említett 330 561 hektárra. Vagyis elmondható, hogy négy év alatt 50%-kal nőtt a vetésterület. 2019-ben majdnem 10%-kal csökkent a növény vetésterülete, 30601 hektárra, egy évre rá pedig 310016 hektárra nőtt.

2021-ben azonban nemcsak a repce termésmennyisége esett vissza erőteljesen, hanem a növény vetésterülete is, hiszen a fentebb már említett 261266 hektár közel 16%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Vagyis a magyarországi repcetermesztés mérlege 2021-es évre azt mutatja, hogy a vetésterület 16%-kal, a termésmennyiség pedig 18%-kal maradt el az egy évvel azelőtti szinttől. Ezek ismeretében különösen releváns a kérdés:

Pusztító kártevők

A repceszárat károsító ormányosbogarak esetében a lárva a fő kártevő. A lárva a szár belsejének végigrágásával akár az egész növény pusztulását okozhatja. A lárva kártételét, az imágók betelepedésekor tudjuk csak megakadályozni, az ellenük történő védekezéssel.

Miután megtörtént a tömeges tojásrakás, már nincs lehetőségük az ellenük való védekezésre. De mikor kezdjük meg a védekezést? Csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos egyedszám esetén beszélhetünk kártételi küszöbértéről

- írja a NAK.

Mint írták, a kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelésével és a növényállomány napi szemrevételezésével tudjuk meghatározni a védekezés optimális idejét. A szakkönyvek ezt az időpontot március közepe-vége felé határozzák meg, de a mostani, megváltozott időjárási körülmények miatt már nem ragaszkodhatunk az eddig bevált gyakorlathoz, az is elképzelhető, hogy korábbra kell hoznunk a kártevők elleni védekezés időpontját.

Mennyiért adják a repcemézet?

A magyar vásárlók körében nincs divatja a repceméznek, annak ellenére sem, hogy rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha repcemézet vennénk, az interneten kell keresgélnünk vagy a piacokon, mert a boltok polcain nem található meg ez a krémes állagú, fehér színű mézfajta. Pedig talán felfedezhetnénk magunknak akár mindennapi használatra is, hisz amellett, hogy számos pozitív hatása ismert, még nem is annyira drága: ahogy arról tavaly beszámoltunk, 1 kilogramm kerül nagyjából 2000 Ft-ba, attól függően, hol vesszük. Persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk mézhez a szuper- és hipermarketek polcairól, pontosabban sok esetben inkább csak mézszerű, mézet is tartalmazó termékekhez.

A repceméz 7 jótékony hatása

  • A repceméz a legkevésbé savas mézfajta, enyhén lúgos kémhatású, így fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, valamint gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát, sőt: segít a kezelésében.
  • Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.
  • A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.
  • Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő.
  • A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukortartalma miatt kiemelkedik energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.
  • Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma elősegíti a fokozott vérképzést.
  • Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

repce

repceméz

méz

mézfogyasztás

méztermelés

méztermés