Milliós csúcsbírságot kaphat a nyakába, aki nem irtja: 2 millió ember szenved tőle

Világgazdaság   
  Megosztom
Milliós csúcsbírságot kaphat a nyakába, aki nem irtja: 2 millió ember szenved tőle

Az összes kiszabott növényvédelmi bírság ugyanakkor a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon azonban így is minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, és a számuk folyamatosan nő.

Tavaly összesen 108 millió forint bírságot szabtak ki kül- és belterületen az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt – közölte a VG-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 127,5 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt, míg egy évvel korábban még 136 millióra bírságolták a szabálysértőket.

Azt tapasztalják a Nébihnél, hogy a gazdák tudatosabbak, jobban odafigyelnek arra, hogy a területükön lehetőség szerint ne érje el a parlagfű a virágbimbós állapotot, hiszen a hatályos jogszabályok szerint ekkor már növényvédelmi bírságot kell kiszabni. Kérdésre válaszolva azt írták, a bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg. A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén 15 ezertől 5 millió forintig büntetnek.

Ez egyébként magasnak számít, hiszen 2020-ban a gyomnövény miatt kiszabott csúcsbírság összege mindössze 150 ezer forint volt. Tavaly összesen 1,5 millió forintra büntették a szabályszegőket, egy évvel korábban pedig 8,5 millió forintra. Esetszámok tekintetében is történt változás: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban félezerrel több.

Drónt nem vetnek be

A tavaly elindított Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2816 észrevételt tettek, a legtöbb bejelentés Pest megyéből érkezett tavaly és tavalyelőtt is. A Nébih tájékoztatása szerint a súlyos allergiás tüneteket okozó gyom felderítéséhez nem használnak drónt, ez egyébként is a kormányhivatalok feladata. Korábban voltak a drónok bevetésére irányuló kezdeményezések, de a légi jármű üzemeltetési költsége relatíve magas, ezért elvetették a használatát.

Kétmillió allergiás

Magyarországon minden ötödik ember allergiás, és a számuk folyamatosan nő. Allergiagyógyszerekre, antihisztaminra, orrsprayre évente 40-50 milliárd forintot költenek a pollenérzékenyek, de legalább ennyit kifizetnek allergológusra is – mondta a VG-nek Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke. A civilszervezet vezetője szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint 1 százalékát találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy beindul a közérdekű védekezés.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parlagfű

parlagfű allergia

parlagfű irtás

parlagfű elleni védekezés

parlagfű szezon