Tömegeket keresnek Nyugat-Magyarországon: akár milliós fizetés, diplomát sem kérnek

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegeket keresnek Nyugat-Magyarországon: akár milliós fizetés, diplomát sem kérnek

Forgalmas szezon elé néznek a turizmusban és vendéglátóiparban vidéken, a gond az, hogy kevés dolgozóval kell valahogy boldogulniuk, ami egyre több helyen égető probléma. Hiába emelkedett a bér, nyugatabbra többet kapnak nyáron, így inkább ott vállalnak szezonális munkát a dolgozók.

Nem jellemző, hogy munkaerő-toborzókon keresztül recepcióst, szobalányt, szakácsot vagy pincért keresnek, de közvetíteni sem tudnánk szakembereket az adatbázisunkból

- mondta el a szon.hu kérdére Oláh Csongor, az egyik legnagyobb hazai munkaerő-közvetítő cég régióvezetője. Hozzátette, évek óta probléma a munkaerő elvándorlása.

Persze nagy lutri ez, hiszen a szolgáltatói szektorban nem mindegy, milyen színvonalon végzik el a munkát, a szakma felhígult, sokan munkatapasztalat nélkül, a borsos fizetés reményében próbálnak szerencsét Nyugat-Magyarországon vagy a Balaton környékén, ám alábbhagy a kedv, mihelyst kiderül: a jó pénzért dolgozni is kell.

A megbízható, rutinos szakemberekre már-már licitálnak a munkaadók. S úgy nehéz tartani a versenyt, hogy a keleti országrészben ajánlott 15-20 ezer forintos napi tarifát jócskán megfejelik a turisztikailag frekventált térségekben. Tovább rontja a helyzetet, hogy a járvány miatti lezárások idején sokan állást váltottak, nem tértek vissza a vendéglátásba, ezért beszélnek ágazati szinten több tízezer fős munkaerőhiányról

- utalt a vendéglátásban és az idegenforgalomban állandósulni látszó nehézségekre Oláh Csongor. A témában kiemelte, a diákmunka mentsvár ebben a szektorban is.

Az időszakos foglalkoztatással mindkét fél jól jár, főként a 25 év alattiak, akik bérét nem terheli szja-fizetés. A diákmunkások szívesen dolgoznak fagyisstandoknál. Az átlag órabérük 1100 forint körüli, a fiatalok úgy számolnak, 20-25 nap alatt megkeresik a nyári zsebpénznekvalót, s ha jól érzik magukat a munkahelyen, a szezon után is maradnak beugrósként

- mondta a toborzó cég régióvezetője.

Néhány ezer forintért is váltanak

Ugyanakkor az ágazatban nem építhetnek az idénymunkára, hisz egy szálloda vagy egy étterem működtetéséhez stabil dolgozói létszámra, adott esetben utánpótlásra lenne szükség.

Utánpótlás? Sajnos az utóbbi időben már nem alapozhattunk a pályakezdőkre, ugyanis a frissen végzett szakácsok, cukrászok, pincérek jelentős része el sem helyezkedik a szakmájában

- mondta Kiss Péterné, a vásárosnaményi Hunor Hotel és Étterem vezetője. A 44 férőhelyes szállodát jelenleg bővítik 66 szobásra. A beregi térség népszerű komplexuma nem panaszkodik, mert foglalások szép számban érkeznek hozzájuk, a nyár telített lesz, s mint megtudtuk, hamarosan berobban az esküvői szezon is, ami azt jelenti a hétvégéken minden hadra fogható dolgozóra szükségük lesz. Sőt, maga az üzletvezető sem rest beállni dolgozni.

Nincs más lehetőségünk, külsősökkel kell megoldanunk a munkaerőhiányt. Ha konferenciákat tartanak nálunk, vagy mi szállítjuk ki a cateringet, ugyanez a helyzet, teljes kapacitással dolgozunk. A színvonalas munkát végző szakembereinket igyekszünk pénzben is motiválni, megtartani, mert ahogyan halljuk, a nagyobb városokban, ha ráígérnek egy jó szakács bérére, gondolkodás nélkül álláshelyet vált

- tette hozzá Kiss Péterné.

A lap információi szerint bár a szakképzésben évről évre van jelentkező, és szép számban tanulnak pincérnek, szakácsnak, az iskola befejezése után csak kevesen állnak munkába.

Nő a belföldi vendégszám

Azt gondolnánk, hogy az átlagostól egy picit árnyaltabb a kép egy nagyobb városban, de sajnos ugyanaz a helyzet: a növekvő bérek ellenére a munkaerő-gazdálkodás jelenti a legnagyobb kihívást a megyeszékhelyen működő szállodáknál is.

A nyíregyházi Hotel Íriszben 14-15 fő dolgozik. Lénárd András, a szálloda vezetője megerősítette, hogy mindenhol nagy a fluktuáció, ha megindul a balatoni szezon, ők sem találnak új munkaerőt. Pedig ebben az évben már egy kisebb vagy közepes vállalkozás is nyereséggel zárhatná a szezont.

A járvány után a külföldi turisták egy kisebb része lassan visszatér, a belföldi forgalom növekszik, a foglalások alapján az idén is szívesen költik el itthon a pénzüket a magyarok

- jegyezte meg Lénárd András.

A foglalkoztatáshoz visszatérve elmondta, próbálnak minden olyan támogatást igénybe venni, amivel a megemelkedett alapanyagárak, az infláció okozta drágulást és a megnövekedett bérköltségeket fedezni tudják.

Nagyon örülnénk, ha a jelenlegi személyzettel kipipálhatnánk a nyarat, és el tudnánk érni egy hasonló bruttó adózás előtti nyereséget, mint tavaly. Egyébiránt a munkavállalók is tisztában vannak az emberhiánnyal, ezért „bátrak” a bértárgyaláson, azonban ebbe a „versenybe” nem minden cég tud beszállni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

horeca szektor

turizmus

vendéglátóipar