Lesújtó adatok láttak napvilágot: minden 4. hazai szálloda bezárt, nem élte túl a sokkot

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó adatok láttak napvilágot: minden 4. hazai szálloda bezárt, nem élte túl a sokkot

A hazai szállodák negyede bizony nem élte túl a járványt. Megyei bontásban még pontosabban látszik, hogy hol zárt be a legtöbb szálloda. Van olyan megye, ahol 23 szálloda közül a járvány után már csak 13 maradt talpon.

A KSH friss adataiból az látszik, hogy 2019 márciusához képest 2022 márciusára eltűnt a hazai szállodák negyede - vette észre a 444.hu. A pontos számok: 2019 márciusában még 945 szálloda szerepelt a KSH statisztikáiban, idén márciusban csak 719, vagyis 226 eltűnt a piacról, ami 24 százalékos lemorzsolódást jelent. Valószínűleg nem voltak ahhoz elég tőkeerősek, hogy a több hónapos, akár éves bezárást túléljék, és a kormánytól sem kaptak annyi támogatást, hogy újra ki tudjanak nyitni.

Megyei bontásban is pontosan látszik, hogy hol zárt be a legtöbb szálloda.

itt 2019 márciusban még 23 szálloda közül választhattak a vendégek, most már csak 13 maradt. A következő vesztes a Balaton és Somogy megye, itt 50 szállodából 31 élte túl a járványt, vagyis 38 százalékos a lemorzsolódás.

Bár elterjedt nézet volt, hogy a válság leginkább Budapestet érintette, ez a bezárt szállodák száma alapján nem így van (árbevétel szempontjából tényleg a fővárosban volt a legnagyobb a mínusz, de itt tőkeerősebb szállodák vannak, tehát a nagyobb kiesést is könnyebben élték túl, mint a kisebb vidéki házak): a 203 budapesti szállodából 157 maradt talpon (46 átmenetileg vagy végleg bezárt), ami 23 százalékos csökkenés, tehát az országos átlagnak felel meg, kicsit még alatta is marad. Budapestnél még Pest megye, Győr, Veszprém, Borsod, Heves és Hajdú-Bihar megye is nagyobb veszteséget szenvedett el.

- írták.

Nem teljesen érthető, hogy miért Tolna volt a leginkább válságálló megye, hívta fel a figyelmet a lap: itt mind a 12 szálloda megmaradt, de a minden egyéb gazdasági/szegénységi mutatóban rosszul szereplő Nógrád is csak egy szállodát vesztett.

A 444.hu szállodaipart jól ismerő forrása szerint számos ok vezethet szállodabezáráshoz: átmeneti felújítás, nincs munkaerő, költségnövekedés, elegendő tőke nélkül nem bírták a pénzügyi terheket. Az is egyértelmű, hogy a kormányzati mentőcsomag lyukas volt.

Mindeközben jócskán megemelkedtek a szálloda-árak

A Szállodaszövetség adatai szerint a 2022. márciusi bruttó átlag szobaár 2019-hez képest Budapesten 31 százalékkal, a Balatonnál 45,6 százalékkal volt magasabb. Ebben az is szerepet játszott, hogy 3 éve még 316 forintba, most márciusban pedig már 376 forintba került egy euró.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

turizmusfejlesztés

nyár

nyaralás