Súlyos a helyzet: kiadta a figyelmeztetést a legendás magyar gyümölcslé gyártó

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos a helyzet: kiadta a figyelmeztetést a legendás magyar gyümölcslé gyártó

A méhek május 20-i világnapja alkalmából a SIÓ bejelentette, hogy a hazai méhek megóvása érdekében együttműködési megállapodást ír alá az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME). Az ország legnagyobb gyümölcslégyártója többek között átfogó kommunikációs kampánnyal, edukációs eseményekkel és dolgozói aktivitásokkal támogatja a szervezet munkáját.

A SIÓ számára nemcsak az alapanyagok kiváló minősége fontos, hanem az ökoszisztéma fenntartására is legalább ugyanakkora figyelmet fordít. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától.

Egyszóval a méhek nélkül nem léteznének zamatos gyümölcsök. A Föld méhpopulációjának nagysága az 1970-es évek óta mintegy 60 százalékkal csökkent. Ráadásul az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5 százalékkal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. A hazai méhállományokat sújtó, hátrányos környezeti hatások, a klímaváltozás, a növekvő méhegészségügyi feladatok nem várt kihívások elé állítják a szakembereket Magyarországon is.

A legfontosabb szakmai szervezettel kötött együttműködésünk révén közös erővel védhetjük meg a gyümölcstermesztés legfontosabb természetes háttérmunkásait, a méheket. A következő időszakban fogyasztóink számára felhívjuk a figyelmet a beporzók fennmaradásának veszélyeire és megmutatjuk, hogyan támogathatjuk velük közösen a pótolhatatlan munkájukat. Emellett méhlegelőket is telepítünk siófoki központunk területén és annak közvetlen környezetében

- hangsúlyozta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

A méhek és más beporzók eltűnése sajnos világszerte megfigyelhető jelenség. Fontos hangsúlyozni: ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiség számára. Tegyünk közösen a méhek védelméért, óvjuk a méheket azzal, hogy méhbarát környezetet hozunk létre, és ebben örömmel fogadjuk a SIÓ által felajánlott jelentős segítséget

- tette hozzá Bross Péter, az OMME elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

omme

méhek világnapja

sió

gyümölcslégyártó

méhek

méhészek