Egekbe száll a jeges kedvenc ára: 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért

HelloVidék   
  Megosztom
Egekbe száll a jeges kedvenc ára: 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért

A fagylaltgyártásban is megjelent már az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott egy év alatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs szerint átlagosan 350-400 forintba kerül idén már egy gombóc fagylalt, de az ország frekventáltabb régióiban ennél is többet, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gömbért.

Erdélyi Balázs elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból „játszanak” a cukrászok azért, hogy minél szebb legyen a fagylalt, írja az infostart.hu.

Ehhez viszont komoly szaktudás, illetve olyan szakember kell, aki jól ismeri az összetevőket és képes megfelelően kimérni azokat, betartva minden előírást

- tette hozzá a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Ami az alapanyagokat illeti, sajnos már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő

- folytatta a szakember. Mint mondta, már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így aztán az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

- fogalmazott

A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek az idén, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva – tette hozzá Erdélyi Balázs.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a tavalyi szolidabb áremelkedés után idén markánsabb drágulás látható a fagylaltok esetében, még ha országosan, illetve üzletenként nagy az eltérés.

Erdélyi Balázs szerint ha minőségi fagylaltot árulnak, akkor rentábilis esetben indokolt a 350 és 450 forint közötti ár, máskülönben nem éri meg a cukrászdáknak, miután annyira drága lett minden: az alapanyagok mellett az energia és az élő munka isl, aminek az igénye cseppet sem elhanyagolható egy kézműves fagylalt esetében.

Ahhoz, hogy életben maradjanak, működőképesek legyenek a vállalkozások, a 350 és 450 forint közötti gombócár indokolt

- imételte meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

magyar cukrász ipartestület

erdélyi balázs

fagylalt

gombóc