Ennyiért gályázhatnak idén a diákmunkások: csúcsfizetés várja őket az élelmiszerláncoknál

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ennyiért gályázhatnak idén a diákmunkások: csúcsfizetés várja őket az élelmiszerláncoknál

A nyár közeledtével egyre több tanuló érdeklődik nyári munka iránt, melynek kedvez, hogy a kormány 2022. januártól eltörölte a személyi jövedelemadó (SZJA) fizetési kötelezettséget, így a diákok megkereshető órabére több száz forinttal lehet több, mint az előző években. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a kedvezmény milyen hatással van a diákok motivációjára és foglalkoztatására, ezért felkerestünk több, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezetet, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat.

A Pannon-Work részéről Beleznay Kitti kirendeltségvezető-helyettestől megtudtuk, hogy az idei év elejéhez képest mintegy 35%-kal nőtt a budapesti taglétszám március végéig, de vidéken is emelkedést tapasztalnak. Ez mindenképpen köthető a járványügyi intézkedések végéhez, valamint, hogy a nyár közeledtével a dolgozni vágyó diákok száma is többszörösére növekszik. A Pannon-Work 2022-es, országos motivációs felméréséből kiderül, hogy a válaszadó diákok több, mint 28%-a külföldi utazásra gyűjt. Ez az időszak jó lehetőséget biztosít ezeknek a céloknak az eléréséhez. Ilyenkor a 18 év alatti szegmens nagyobb volumenű megjelenése jellemző, illetve a nyári szünet alatt dolgozni tudnak a 15. életévüket betöltött diákok is. Összességében a 25 év alattiak SZJA fizetési kötelezettségének eltörlése és a taglétszám alakulása között eddig nem lát meredek ugrást. A diákok lojalitásának elérésében, a megtartásban, és a minőségi munkaerő megtalálásában pozitív hatása van ennek a kedvezménynek. A Covid utáni időszakban ez frissítő és lelkesítő hatással volt a partnerekre, akik a nyári időszakban egyébként is szívesen alkalmaznak diákmunkaerőt például a szabadságok miatti pótlásokra.

Cégcsoportuk diákszövetkezeti üzletágában a nagyobb létszámú könnyű fizikai, bolti kisegítői pozícióktól elkezdve, az adminisztratív, irodai, és telefonos munkákon keresztül, egészen a speciális szaktudást, nyelvet igénylő gyakornoki munkákig széles spektrumban tudnak választani a diákok. Partnereik szellemi pozíciókban alapvetően szívesen várják hosszútávon is a gyakornokként dolgozó diákokat. Előfordul, hogy a cégek akár már diákmunkásként átvesznek saját állományba egy-egy diákot.

A WHC Student Work Service-nél Margitics Ákos Business unit manager/ Diákmunka-szolgáltatás üzletágvezetője elmondta, hogy a nyár mindig kiemelt időszaknak számít a diákszövetkezetek életében. Nem csak a diákok részéről lesz nagyobb az érdeklődés, de a partnercégek is előszeretettel alkalmaznak diákokat a nyári időszakban a szabadságoltatás megsegítésére, valamint a szezonális munkákra. A Covid miatti visszaesésből mára már szinte semmi nem tapasztalható, így mondhatni minden a maga medrében megy tovább, ugyanakkor a nyári foglalkoztatás a szorgalmi időszakhoz képest a duplájára nő a diákok körében. A 25 év alattiak SZJA fizetési kötelezettségével kapcsolatban tapasztalataik azt mutatják, hogy akik eddig is dolgoztak, ők most nagyon örülnek ennek a kedvezménynek, viszont mérhető emelkedést egyelőre nem hozott a diákok számában. A diákok foglalkoztatásának legnagyobb felvevőpiaca még mindig az ipar és a gyártó területek, ezek közül is kiemelkedőek az autóipari beszállítók, ahol nem csak fizikai munkakörökben, hanem a szellemi állományukat erősítve gyakornoki programokban is gondolkodnak a haladó szellemiségű cégek. A nyári időszakban megugrik a szezonális, valamint mezőgazdasági munkák, kiemelkedő ebben az időszakban a kereskedelmi és a vendéglátási szektorban alkalmazott diákmunkások száma. Mára már egyre több cég elkötelezett a hosszútávú utánpótlás nevelés mellett, így örömmel tapasztalják, hogy a gyakornokaik közül magas számban köszönthetnek a diploma megszerzése után céges dolgozókat. Ha valaki a tanulmányainak megfelelően talál gyakornoki pozíciót és abban jól teljesít, számíthat arra, hogy ajánlatot fog kapni a partnercégüktől. Minél hosszabb gyakorlati időt tölt el valaki, annál nagyobb az esély erre, így azt mondhatják, hogy fél- egy éves gyakorlati idő után 40-60% hogy maradásra bírják a diákot.

A Meló-Diák Iskolaszövetkezetnél elmondták, hogy a diákok a járványügyi szigorítások alatt is szép számban dolgoztak rajtuk keresztül; természetesen az előírásokat betartva, a megfelelő egészségvédelmi intézkedések mellett. Sokéves tapasztalatuk szerint a nyár közeledtével viszont közel háromszor annyi diák válik iskolaszövetkezeti taggá, mint az iskolai szezonban. Természetesen ez nem egyik napról a másikra történik, májustól kezdődően hétről hétre nő a beiratkozó diákok száma, és július közepére éri el a csúcspontot. Összességében a tagi létszámuk a nyári időszak végéig közel háromszorosára duzzad. A 25 év alattiak SZJA fizetési kötelezettségének eltörlésének hatása érezhető, mert 2022. január óta nőtt a foglalkoztatott diákok létszáma a tavalyi évhez mérten: például 2021 januárjához képest idén januárra 45%-kal többen dolgoztak rajtuk keresztül. A Meló-Diák idei kutatásai alapján a diákok üdvözlik az SZJA-mentességet, és ez újabb ösztönző a számunkra, hogy munkát vállaljanak. Diákok foglalkoztatására a kereskedelemben és vendéglátásban van a legnagyobb igény, főként pénztáros, árufeltöltő és gyorséttermi kisegítő pozícióban. Emellett érdemes kiemelni még a szakmai munkákat is, többek között mérnök-, informatikus-, 3D tervező-, minőségirányítási gyakornoki pozíciókra is - évről-évre 10-15%-kal növekszik az ilyen pozíciók száma is a kínálatukban, ami a munkaerőpiac nyitását is mutatja a diákok irányába.

A diákok gyakornokként való továbbfoglalkoztatása leginkább attól függ, hogy milyen munkát végez. Szakmai munkák esetében a diákmunkás, gyakornoki évek múltával (tapasztalataik szerint) nagyjából 80% körül van a továbbfoglalkoztatás mértéke, míg az egyszerűbb, szezonálisabb, vagy nem szakmai pozíciók esetében, jellegükből adódóan, ez az arány alacsonyabb.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél Bosnyák Péter, a Közép-Magyarországi Régió Szolgáltatásvezetője elmondta, hogy a nyár közeledtével 3-4-szeresére ugrik a diákszövetkezetükbe a regisztrációk száma, az éves tagsági megállapodások nagyjából fele ilyenkor köttetik. Az SZJA fizetési kötelezettség eltörlésével járó adókedvezmény érdemben nem befolyásolja tapasztalataik szerint a munkavállalási hajlandóságot, sokkal inkább meghatározó az egyéni élethelyzet, a saját jövedelem megszerzésének igénye, szándéka, a szakmai tapasztalat megszerzése. Jelenleg gyakorlatilag a nemzetgazdaság minden területén nagy az igény diákmunkára a betanított fizikai pozícióktól a szakmai pozíciókig, gyakornoki helyekig. A nyári időszakban megugrik a mezőgazdasági ágazat, illetve a turizmus-vendéglátás (beleértve a fesztiválokat, rendezvényeket is) diákmunkaerő igénye.

Partnereinknél a diákok gyakornokként való továbbfoglalkoztatása egyre inkább elterjed, hogy akinek nem volt, az indít, akinek volt, az bővíti az utánpótlás nevelő (gyakornoki) programjait, úgyhogy egyértelműen kijelenthető, hogy jellemző a gyakornokok továbbfoglalkoztatása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diákmunka

diákmunkások

diákmunka közvetítés

tanulók

nyári munka