Hajmeresztő hírt közölt a szakértő a hazai élelmiszerárakról: ez nem hiányzott nekünk

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Hajmeresztő hírt közölt a szakértő a hazai élelmiszerárakról: ez nem hiányzott nekünk

A hazai szakértő szerint a következő időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem fog megállni, ugyanis minden összetevőnek emelkedik az ára, ami az előállításhoz szükséges, ez pedig "egy nehéz szituáció".

Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrár üzletágának vezetője az ATV Start című műsorában arról beszélt: Magyarország gazdasága nyitott, az alap élelmiszeripari termékeket - mint az étolaj, a baromfihús vagy a liszt - jó minőségben elő tudjuk állítani, de a jelentős részét exportáljuk. Ezek ára nagy mértékben függ attól, mennyi van a világpiacon belőle, és milyen termelési költséggel lehet azokat előállítani.

Az étolaj jelenleg kiemelkedően magas értéket mutat, az étolaj kereskedelmének 70 százaléka ugyanis Ukrajnából és Oroszországból származik a világban, ez jelenleg a háború miatt nem működik, egy hiányos állapot alakult ki

- tette hozzá.

A szakember szerint ezeknek a termékeknek az előállítási költsége megugrott, hiszen nagyot drágult például a műtrágya, ami megjelenik az étolaj vagy éppen az állattenyésztési termékek árában is.

A termelőknek az a céljuk, hogy kicsit magasabb áron tudják eladni a termékeket, mint annak az előállítási költsége. Az, hogy milyen árakat tudnak érvényesíteni, a hatékonyságon múlik - jelenleg úgy látszik, hogy az állattenyésztési ágazatok közül Magyarországon a sertéstartás a legkevésbé hatékonyabb, de Kína például egy óriási szereplő.

- hangsúlyozta Hollósi Dávid, aki úgy látja, a következő időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem fog megállni, ugyanis minden összetevőnek emelkedik az ára, ami az előállításhoz szükséges, ez pedig egy nehéz szituáció. Szerinte arra kell törekedni, hogy monitorozzuk, mi folyik a világban, és a nálunk megtermelt, jó minőségű alapanyagokat próbáljuk itthon tartani.

Felidézte, hogy a korábbi években például az itthon megtermelt búza felét exportáltuk, a maradék pedig bőven elég volt a hazai igények kielégítésére, ebből a szempontból tehát bőven önellátóak vagyunk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerárak

infláció

gazdaság