Hivatalos: nagy erőkkel folyik az építkezés az autópályán, erre számíthatnak az autósok

HelloVidék   
  Megosztom
Hivatalos: nagy erőkkel folyik az építkezés az autópályán, erre számíthatnak az autósok

A NIF Zrt. beruházásában már a nagytömegű földmunkák vannak folyamatban az M35-ös és az M3-as autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése kapcsán, a kivitelező - Zemplénkő Kft. - szakembereinek köszönhetően. Az ütemterveknek megfelelően haladnak a munkálatokkal a Hajdú-Bihar megyei M35-ös és az M3-as autópálya görbeházi csomópontját fejlesztő projekt során: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában az M35-ös autópálya Debrecen – Nyíregyháza („D”), és a Nyíregyháza – Debrecen („C”) csomóponti ága jön létre a Zemplénkő Kft. kivitelezésében. A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, nettó 4 milliárd 889 millió forint értékű hazai forrásból valósul meg. A munka befejezése 2023 decemberére várható.

A két új ág megvalósításához szükséges területek átadása január 31-én megtörtént, az ehhez kapcsolódó nyitóeseményt pedig február 15-én tartották meg, azóta folyamatosan zajlanak a munkálatok, írja a magyarepitok.hu.

Közel százezer tonna földet mozgatnak meg

A helyszínen zajló munkálatokról a NIF tájékoztatta a lapot.

A beruházás során 96 000 m3 földet mozgatnak meg, 1 400 m3 hidraulikus kötőanyagú pályaszerkezet, továbbá 2 900 m3 bitumenes kötőanyagú pályaszerkezet és 5,1 km közúti visszatartó rendszer épül meg.

A kivitelezés jelen állapotában megközelítőleg 8%-os előrehaladottságnál tart: jelenleg az M35-ös autópályán létesítendő üzemi forduló tervezési feladatai, illetve az épülő hídhoz kapcsolódó útpálya nagytömegű földmunkái vannak folyamatban.

Az arra közlekedők a Nyíregyháza – Debrecen („C”) csomóponti ág déli részén már láthatják a próbacölöpöt, míg az említett csomóponti ág északi oldalán – a földmű építésének köszönhetően – már ugyancsak látványossá vált a megvalósítandó útpálya kontúrja is. A nagytömegű földmunka elkészítését, illetve konszolidációját követően pedig hamarosan kezdetét veszik a híd alapozási munkálatai, valamint a későbbiekben a hídhoz kapcsolódó pályaszakaszok útépítési feladatai is. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet arra is, hogy tervezetten 2022. június második felében az M3-as autópálya hídépítéssel érintett szakaszán, a jobb és a bal pálya belső sávjának lezárására kell számítani a híd alapozási munkáinak következtében

- derült ki a tájékoztatásból.

A térség közvetlen fejlődésére is hatást gyakorol ez a beruházás

A csomópont fejlesztése több szempontból is kiemelt fontossággal bír. Egyrészt mivel az M4-es, az M35-ös és az M3-as autópályák is egy nemzetközi gyorsforgalmi úthálózat részévé váltak, így jelentős tranzitforgalmat bonyolítanak le, másrészt létrehozzák a térség nagyvárosai közti kapcsolatot és hozzájárulnak majd a közelben létesülő MotoGP pálya megközelítéséhez is.

A „C” ág Nyíregyháza irányából az M3-as autópályán érkezők számára teremt lehetőséget Debrecen irányába tovább haladni, a „D” ág pedig Debrecen felől az M35-ös autópályán, Nyíregyháza irányába az M3-as autópályán történő továbbhaladást fogja biztosítani.

A munka befejezése 2023 decemberére várható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

útépítés

fejlesztés

beruházás

m35-ös autópálya

m3-as autópálya

hídépítés