Itt van Gulyás Gergely bejelentése: ezeknek az autósoknak ugrik a benzinárstop

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt van Gulyás Gergely bejelentése: ezeknek az autósoknak ugrik a benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott csütörtökön fél háromtól. A benzinárstop korlátozásán felül a különadókról is bejelentéseket tettek.

Azt látjuk, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. Magyarország mindeddig "fent tudta tartani a rezsicsökkenést". Most azonban van egy háborús veszélyhelyzet, ezért a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre - kezdte a sajtótájékoztató Gulyás Gergely.

Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséért. Meg kell erősíteni a Honvédséget. Akik ebben a nehéz helyzetben profitra tesznek szert, azoktól elvárható a többletvállalás, hogy kivegyék részüket a rezsivédelemből és a honvédelemből - folytatta Gulyás.

A többletnyereség megadóztatása a miniszter szerint méltányos lesz, nem annak egészét vonja el ugyanis a kormányzat. A 4,9 százalékos hiánycélt idén is tartani akarják, a jövő évi költségvetésről június elején tárgyal majd a kormány. Abban 68 ezer milliárdos GDP-vel, 5,2 százalékos inflációval és 3,9 százalékos hiánycéllal, valamint 4,1 százalékos növekedéssel számolnak.

Bevezetjük, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak kedvezményesen idehaza holnaptól - közölte ezután Gulyás. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert nagyon sok "visszaélés" volt a benzinárstoppal kapcsolatban.

A minisztériumok költségvetését csökkenteni fogják, az állami beruházásokat átütemezik. A piaci beruházásokat ezzel párhuzamosan ösztönözni fogják majd - árulta el már Nagy Márton miniszter. Nagy ezután az extrapfrofit adók részleteit is ismertette, amik jelenlegi ágazati különadók mellett kerülnek kivetésre.

Az első olyan ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit és bankadó) jelentette be a miniszter. Ez az éves összeg, és a cél az, hogy az összeget nem csak idén, de jövőre is beszedjék - árulta el.

A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot, az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el - teszi hozzá. A kiskereskedelmi szektort 60 milliárd forinttal vágják meg, a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd lesz, a gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el (ez nem fogja érinteni a kis gyógyszerforgalmazókat),

A légitársaságoktól is elvonnak 30 milliárd forintot és kivetik a reklámadót is, melytől 15 milliárd forintos bevételt várnak. A kormány azt reméli, hogy az intézkedésekkel összesen 800 milliárd forint bevételre tehet szert.

Az árstopokat szeretnénk fenntartani, de mindegyikről külön döntés fog születni június közepén, jelentette be ezután Gulyás, aki szerint az árstop sikeres volt és 5 százalékkal mérsékelte az inflációt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gulyás gergely

kormányinfo

bejelentés