Kiderült, mi lesz a benzinárstoppal: ez a szabályozás él mától a magyar kutakon

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mi lesz a benzinárstoppal: ez a szabályozás él mától a magyar kutakon

Csütörtök éjjel, nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen szabályokat kell majd betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági áraknál. Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, mától csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a hazai benzinkutakon.

Csütörtök éjjel, nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen szabályokat kell majd betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági áraknál. Ismert: péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

A Magyar Közlöny friss számában megjelent részletszabályok egyebek mellett a következőket írják elő:

  • a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan kell kommunikálniuk a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat. Ez utóbbit nagy méretű számokkal kell feltüntetni.
  • Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén, tehát ott, ahol a tankolást végezzük, nem ez fog megjelenni, hanem a piaci ár.
  • A rendelet arra is kitér, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál”. A tájékoztatást angol és magyar nyelven kell kiírni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.
  • Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.
  • A rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor annak nem kell kitalálnia, hogy valóban magyar vevővel van-e dolga.

Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk, és hogy esetükben mi alapján dönt majd a kútkezelő.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozva úgy értékelte a szabályt, hogy az megoldhatatlan és kivitelezhetetlen. Szerinte tankolás után már nincs sok értelme ellenőrizni a forgalmit, az egy kútfejre számolt kétfajta ár pedig fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tankolás

benzinár

benzinárstop

tankolás-szabályozás

magyar közlöny