Kiderült, mi lesz a benzinárstoppal: ez a szabályozás él mától a magyar kutakon

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mi lesz a benzinárstoppal: ez a szabályozás él mától a magyar kutakon

Csütörtök éjjel, nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen szabályokat kell majd betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági áraknál. Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, mától csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a hazai benzinkutakon.

Csütörtök éjjel, nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen szabályokat kell majd betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági áraknál. Ismert: péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

A Magyar Közlöny friss számában megjelent részletszabályok egyebek mellett a következőket írják elő:

  • a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan kell kommunikálniuk a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat. Ez utóbbit nagy méretű számokkal kell feltüntetni.
  • Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén, tehát ott, ahol a tankolást végezzük, nem ez fog megjelenni, hanem a piaci ár.
  • A rendelet arra is kitér, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál”. A tájékoztatást angol és magyar nyelven kell kiírni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.
  • Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.
  • A rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor annak nem kell kitalálnia, hogy valóban magyar vevővel van-e dolga.

Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk, és hogy esetükben mi alapján dönt majd a kútkezelő.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozva úgy értékelte a szabályt, hogy az megoldhatatlan és kivitelezhetetlen. Szerinte tankolás után már nincs sok értelme ellenőrizni a forgalmit, az egy kútfejre számolt kétfajta ár pedig fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tankolás

benzinár

benzinárstop

tankolás-szabályozás

magyar közlöny