Itt a legújabb mesterterv: ez Brüsszel stratégiája az energiafüggőség ellen

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt a legújabb mesterterv: ez Brüsszel stratégiája az energiafüggőség ellen

Kulcsfontosságúvá vált a városok és régiók felhatalmazása, valamint az uniós polgárok bevonása az éghajlatváltozás elleni küzdelembe. A Régiók Európai Bizottsága (CoR) a megújuló energiák elterjedésének felgyorsításában és az energiahatékonyság javításában látja a jövőt, miközben biztosítaná az emberek elkötelezettségét és támogatását a nyílt részvételi folyamatokon keresztül. A bizottság legutóbbi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el az úgynevezett REPowerEU programcsomagról, valamint az európai zöld megállapodás helyi és regionális szinten történő végrehajtásához. A HelloVidékhez eljuttatott anyag segítségével többek között bemutatjuk a folyamatban lévő, fenntartható energiával és éghajlattal kapcsolatos cselekvési terveket, valamint azt, hogy ez milyen hatással lesz a magyar vidékre.

A Régiók Európai Bizottsága és az Európai Bizottság által szervezett eseményen a helyi és regionális vezetők megosztották tapasztalataikat az európai zöld megállapodás helyi megvalósításával kapcsolatban – többek között olyan uniós kiemelt kezdeményezéseken keresztül, mint a Polgármesterek Szövetsége és az Európai Éghajlati Paktum. A találkozón a Green Deal Going Local is szerephez jutott, amelynek az a célja, hogy a városokat és a régiókat helyezzék az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének középpontjába.

Ahogy a tanácskozáson hangsúlyozták, az ukrajnai-orosz háború világszerte megváltoztatja az energiageopolitikát, és az energiaárak emelkedése nagymértékben befolyásolja a helyi és regionális önkormányzatok lehetőségeit, hogy megvalósítsák az úgynevezett „tiszta átmenetet” a saját településeiken. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága 2022. május 2-án egyesítette erőit, hogy tájékoztassák a helyi és regionális vezetőket azokról a kulcsfontosságú uniós kezdeményezésekről, amelyek célja az éghajlattal és az energiával kapcsolatos erőfeszítéseik támogatása.

Az energiabiztonság nem ürügy arra, hogy visszalépjünk EU Green Deal célkitűzéseinek elérése céljától. A REPowerEU-terv a megfizethető és fenntartható energia biztosításához vezető utunk. Mind az éghajlat, mind az energiaválság globális probléma, amely helyi megoldásokat igényel. Minden európai régió, a legnagyobbtól a legkisebbig, a városoktól a vidéki területekig, részt kell hogy vegyen ebben az energetikai és éghajlati átalakulásban, hogy megvédjük minden embert, beleértve a legkiszolgáltatottabbakat is

- mondta a tanácskozást megnyitó Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese, a Régiók Európai Bizottsága Klímaegyezmény-nagykövete, az Éghajlat-változási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) és a Green Deal Going Local munkacsoportjának elnöke.

Clara de la Torre , az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságának főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az európaiak háromnegyede városokban él, amelyek

élő laboratóriumok az innováció és az inspiráció számára”, és továbbra is kulcsfontosságúak az energetikai átállás sikere szempontjából. Hozzátette, hogy „az ukrajnai háború arra emlékeztet bennünket, hogy a zöld átállásnak még gyorsabban kell megtörténnie.

Andries Piebalgs energiaügyi biztos szeritn több pénzügyi eszközt kell kidolgozni és biztosítani a városok és vidéki önkormányzatok számára a zöld finanszírozás és az innováció felgyorsítása érdekében. Az Európai Egyetemi Intézet professzora hangsúlyozta, hogy be kell vonni a lakosságot is az energiaátállást érintő kérdésekbe. Megemlítette az EU Energy Purchase Platformo, ami a gáz, LNG és hidrogén közös beszerzésére irányuló új kezdeményezés.

Az éghajlati válság korunk legnagyobb kihívása. Egy dolog azonban biztos: a globális kihívás hathatós megoldásai helyben fognak kialakulni. Városainkban és községeinkben válik kézzelfoghatóvá ez a kihívás. Ott újítjuk fel házainkat, fákat ültetünk és kerékpárutakat építünk. Itt tudjuk mozgósítani az embereket és a helyi szervezeteket. És ezért indítottuk el Flandriában a „Helyi energia és klímapaktum” kezdeményezést, amely konkrét célok mentén egyesíti a polgárokat, a vállalatokat és a helyi önkormányzatokat. Remélhetőleg Európa más régiói számára is inspirációt jelenthet

- hangsúlyozta Bart Somers, a flandriai kormány alelnöke.

A döntéshozók szerint a szinkronban történő átmenet eléréséhez minden regionális és helyi hatóságnak részt kell vennie ebben a folyamatban, és minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használjanak. A tanácskozáson több helyi és regionális vezető, a Régiók Európai Bizottságának tagja megosztotta a klímavédelmi kötelezettségvállalásait és klímasemleges stratégiáit:

  • Luca Menesini, Capannori polgármestere: „A toszkán régió 2020-ban elkötelezte magát amellett, hogy 2050-ig éghajlatsemleges lesz, egy regionális stratégia elfogadásával a kibocsátás jelentős csökkentést ért el a különböző ágazatokban”.
  • Kieran McCarthy, Cork városi tanácsának tagja: „Írország a fosszilis tüzelőanyagok 80 százalékát importálja, és további eszközöket kíván bevetni a legkiszolgáltatottabbak igazságos átmenetének biztosításához”.
  • Emil Boc, Kolozsvár polgármestere: „A magas energiaárak nyomást gyakorolnak a helyi önkormányzatok költségvetésére, valamint a közbeszerzési vállalkozókra és beszállítókra. Kolozsvár azon városok egyike, akik részt vesznek a „100 klímasemleges és intelligens város 2030-ra” elnevezésű kezdeményezésben”.
  • Roberto Ciambetti, Veneto Regionális Tanács elnöke: „Aggodalommal figyelem az energiaárak közbeszerzési szerződésekre gyakorolt hatását, ezért diverzifikálni kell az energiaforrásokat, és kezelni kell a megnövekedett energiaszegénységet, mivel a háztartások körülbelül 15 százaléka a régióban nem engedheti meg magának az energiaszámlák kifizetését”.
  • Ricardo Rio, Braga polgármestere: „A magasabb energiaköltségeket integráljuk a város költségvetésébe, mint például napelemek elhelyezése középületekben, program kidolgozása a veszélyeztetett háztartások energiaszámláinak csökkentésére, valamint a város elektromos buszainak 40 százalékre növelése”.

A REPowerEU az Európai Bizottság terve, amit Európa orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenítésére (2030 előtt), a gázellátás diverzifikálására, a megújuló gázok elterjedésének felgyorsítására, valamint a gáz helyettesítésére javasolt a fűtésben és az áramtermelésben, ami kétharmadával csökkentheti az orosz gáz iránti keresletet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

brüsszel

régiók európai bizottsága

cor

európai bizottság

európai éghajlati paktum