Az utolsók között ez a vidéki nagyváros is kapott egy sokmilliárdos uszodát: ilyen lett + Videó

MTI   
  Megosztom
Az utolsók között ez a vidéki nagyváros is kapott egy sokmilliárdos uszodát: ilyen lett + Videó

Zalaegerszeg volt az utolsó megyeszékhely, ahol eddig nem volt hasonló méretű létesítmény. A három hónapos próbaüzem után szerdán viszont megnyílt a mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósított új tanuszoda és strand.

Március közepére ígérték, mostanra el is készült. Egy újabb grandiózus vidéki uszoda átadására került sor: 9,5 milliárdos beruházásról van szó, méghozzá Zalaegerszegen. 2010 óta ez már a sokadik uszodaépítés, ami a magyar vidéken zajlott. Ez idáig 180 milliárd forint közpénzt költöttek rá - de erről korábban a HelloVidék itt írt.

2019-ben tették le a zalaegerszegi uszoda alapkövét a Modern városok program keretében, amely a korábbi uszoda és strand helyén épült. Az ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú uszoda nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas. Zalaegerszeg volt az utolsó megyeszékhely, ahol eddig nem volt hasonló méretű létesítmény.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Zalaegerszegen 1956-ban nyílt meg a strand egy egykori temető helyén, majd 1969-ben készült el ugyanitt a fedett uszoda egy mindössze 25 méteres, ötpályás medencével. Az akkor mindössze 40 ezres lakosságszám a 2010-es évekre 60 ezresre növekedett, miközben korszerűtlenné és kicsivé vált az uszoda, ahol a méretek miatt versenyeket sem lehetett rendezni.

Az új zalaegerszegi komplexumban az ötvenméteres medence mellett külön tanmedence is épült a kicsiknek, de új a szabadtéri úszómedence és a gyerekek pancsolója is. Már most vannak lekötött időpontok itthonról és külföldről érkező edzőtáborozóknak is

- tette hozzá.

Balaicz Zoltán kitért arra, hogy korábban évente mintegy 50 millió forintba került az uszoda és strand fenntartása, az új létesítmény működtetésére pedig évente 270 millió forintot fordítanak. Az építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, ezért 120 napelemet helyeztek el a tetőn, hőszivattyú segíti az energiaellátást, továbbá egy-egy saját hidegvizes és melegvizes kút biztosítja a medencék feltöltését.

Címlapfotó: Seres Péter

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaegerszeg

beruházás

uszoda