Változik a magyar lakáspiac, mi lesz így az árakkal? Ilyen eredménnyel zárt a május

HelloVidék   
  Megosztom
Változik a magyar lakáspiac, mi lesz így az árakkal? Ilyen eredménnyel zárt a május

Felélénkült a lakáseladási kedv, május volt az első idei hónap, amikor az előző évhez képest több eladó ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. A községek és a kisebb városoké volt a főszerep a friss kínálat bővülésében.

Még mindig a bizonytalanság, kivárás, óvatosság a legmeghatározóbb tényező az eladó lakások piacán, de vannak már kedvező jelek - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely kereslet és a kínálat májusi alakulását mutatja be.

Kedvező fordulat

“Élénkülés mutatkozott a kínálati oldalon májusban.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. A hónap során ugyanis több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Bár az 1 százalékos emelkedés szerénynek mondható, mégis ez volt az első idei hónap, amikor éves összevetésben több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Főként a Budapesten kívüli piac, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat. Előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban. A megyei jogú városok pedig a kínálat szempontjából stagnálással zárták a hónapot. Budapest ugyan 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el tavaly májushoz képest, ugyanakkor a fővárosban feladott hirdetések száma a 2022 áprilisi szintet 4 százalékkal múlta felül.

- közölték.

Kedvező továbbá, hogy a lakáspiaci aktivitás egyre nagyobb területet fed le. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek összesen 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az idei év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

A vevők továbbra is bizonytalanok

Az elmúlt hónapban 290 ezer érdeklődés történt az eladó lakóingatlanok iránt. Az egy eladásra kínált lakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma áprilishoz 1 százalékkal csökkent, éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.

Havi szinten minimális csökkenésről beszélhetünk, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet. Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, amelyben a korábbi hónapokban ismert tényezők kapják a főszerepet. A gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket

- tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Összességében pozitív jelként értelmezhető az eladási kedv élénkülése a lakáspiacon. Az ingatlan.com szakértői szerint a kínálat további bővülésére mindenképp szükség lesz ahhoz, hogy a kereslet is fel tudjon zárkózni a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlanpiac

ingatlanpiaci körkép

lakásvásárlás

lakáseladás

lakás korszerűsítés