Ezeket a strandbüféket, éttermeket hanyagold idén nyáron: veszélyesek!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezeket a strandbüféket, éttermeket hanyagold idén nyáron: veszélyesek!

Most már tényleg itt az igazi nyár: lassan megtelnek a strandok, fürdők, és megnő a büfék, part menti éttermek forgalma. Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. Összeszedtük, mire érdemes fokozottan figyelni ilyenkor.

Június első hosszú hétvégéjén nem csalódunk az időjárásban: most már tényleg itt az igazi nyár, a magyarok ellepik tavakat, fürdőket. A friss adatok szerint ugyan nem lesz olyan kimagaslóan jó éve a belföldi turizmusnak, mint 2021-ben, de a 80-90 százalékos kihasználtság még összejöhet. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a strandok, de a strandbüfék is tömve lesznek, írja a Pénzcentrum.

Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. Igaz, a hatóság szakemberei minden nyáron kiemelt figyelmet szentelnek a szezonálisan működő vendéglátóhelyek ellenőrzésére is, annak érdekében, hogy a fogyasztókat biztonságos élelmiszerekkel szolgálják ki a strandokon, büfékben.

A mi felelősségünk is

Ugyanakkor fogyasztóként is sokat tehetünk a saját biztonságunk érdekében – tudta meg a Pénzcentrum a Nébih illetékes szakembereitől. Amennyiben nyáron a strandokon az alábbi szempontokra odafigyelünk, azzal megelőzhetünk akár egy élelmiszer eredetű megbetegedést is.

Jól megfigyelhető a dolgozók munkaruhája. Az egységes, tiszta munkaruhában dolgozó személyzet fontos ismérve a jól működő helyeknek. Mindig érdemes egy pillantást vetni a dolgozók kezére és körmére. Vendéglátóhelyen nem szerencsés látvány a hosszú műkörmöt viselő dolgozó.

A kiszolgálópult szintén sok információt hordoz. Előnyös, ha az a vásárlói oldalról zárt, véd a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható üveg vagy plexilap).

Amennyiben az étkezésre kialakított hely (pavilon, sátor, asztal) maszatos, morzsás, nem fordítanak rá gondot, hogy folyamatosan leszedjék a használt poharakat, tányérokat sokat elárul a vendéglátóhelyen uralkodó hozzáállásról.

Fagylaltpultnál nagyon fontos, hogy azt ne érje közvetlen napfény. Fagylaltárusító helyen a tölcsérek és a fagylalt tárolása, a fagylaltok adagolása, kiadása jelenthet veszélyt. Olyan helyen érdemes fagylaltot vásárolni, ahol por-, és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával veszi ki az eladó a tölcsért, ahol a pultban a fagylaltok nincsenek műanyag dekorációval, ehetetlen növényi részekkel dekorálva. A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik, nincs feltornyozva, mert így a hűtőtartományból „kiesik”. Folyóvizes kanálöblítőt, vagy minden tégelybe kihelyezett spatulát használnak a fagylalt adagolására.

Helyben készített élelmiszerek, ételek (hot-dog, hamburger, pizza, sült hurka-, kolbász) esetén van-e, és ha igen, milyen mennyiségű előre sütött termék van az árusítóhelyen. Nagy mennyiségű előre megsütött termék esetén előfordulhat, hogy az már túltárolt. Érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol az előre elkészített termékeket melegen tartás nélkül tárolják. Az ilyen ételek az ételfertőzések-, mérgezések előidézői lehetnek. Továbbá fontos, hogy a vendéglátóhely gondoskodjon a megfelelő fogyasztói tájékoztatásról (pl. allergének, ár).

A problémát fontos jelezni a kiszolgáló személyzetnek. Magukra adó vendéglátóhelyek fel fogják ajánlani a probléma orvoslási lehetőségeit, akár új étel, vagy a vételár megtérítése formájában. Amennyiben ilyen esetben a felmerült probléma tagadása áll fenn, az mindenképp gyanút keltő. Ebben az esetben el lehet kérni a vásárlók könyvét, amennyiben elérhető online véleményezési felület, ide is lehet írni, vagy be lehet jelenteni az észlelt problémát a Nébih ZöldSzámon akár telefonon vagy e-mailben is.

A hatóság lecsap: 2021 számokban

2021-ben az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek összesen 12 395 ellenőrzést végeztek a vendéglátásban. Az ellenőrzések során 73 esetben figyelmeztettek, 1042 alkalommal pedig bírságot szabtak ki a szakemberek összesen 143 603 452 Ft összegben, illetve 135 élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

strandbüfék

kifőzdék

strandok

fürdők

éttermek