Még nincs vége, tovább drágulnak az élelmiszerek: meddig bírjuk így a bevásárlást?

HelloVidék   
  Megosztom
Még nincs vége, tovább drágulnak az élelmiszerek: meddig bírjuk így a bevásárlást?

Húsvétkor nem kímélték a vásárlók a pénztárcájukat az élelmiszerboltokban a 15% körüli drágulás mellett. De az élelmiszeripar már benyújtotta az új számlát, ők már 30%-os drágításnál tartanak. Kérdés, meddig bírják az árcédulák támadását a vásárlók.

Az élelmiszerboltos számára a legnagyobb költség a polcra való portékák beszerzési ára. Persze, a saját számláit is ki kell fizetnie, például munkabérre, világításra, üzlethelyiség bérletére, hosszan lehetne sorolni a saját működésének költségeit. De ha a legnagyobb költséget jelentő beszerzések ára folyamatosan nő, akkor emiatt eleve áremelésekre kényszerül, írja a blokk.com.

Az elmúlt években is követni kényszerültek a boltosok közvetve a mezőgazdasági alapanyagok, közvetlenül az élelmiszeripar belföldi átadási árainak emelkedését. És ugyan az élelmiszeripar átadási árainak növekedési ütemét nem érik utol a boltok, de ameddig az előbbiek nőnek, addig az árcédulákon is folyamatosan át kell írni az árakat. Ennek egyenlőre a folytatása látszik, a vége - a háború okozta bajok miatt - nem.

Kérdés, hogy ezt az újabb árlépcsőt mennyire bírják majd a vásárlók. Az árstoppos termékek olcsóságának fényét pedig tompíthatja a kedves vásárló fejében a többi étekféleség drágulása:

Eddig még bírták pénzzel a vásárlók a drágulást, hiszen a húsvéti ünnepi étekféleségek vásárlása a hazacipelt árumennyiséget nézve 4%-kal több volt, mint egy évvel korábban (a húsvét évente váltakozó időpontja miatt a március-április hónapok változásainak együttes átlagát néztük). Előtte 2021-ben nem volt sem növekedés, sem csökkenés, de volt járvány, ami miatt óvatosak is voltak a vásárlók az ünneplésben. A járvány 2020-as időszakában pedig ugyan emelkedett a húsvéti étekvásárlás mennyisége, több mint 5%-kal, igaz ugyanakkor, hogy ez összefonódott a jó nagy spájzolással.

Így végül az kerekedik ki a húsvéti ünnepi bevásárlás mérlegén, hogy 2022-ben a családok rátettek egy lapáttal a brutális drágulás ellenére. Persze arra is ügyelni kell, hogy a 10%-os ugrás három esztendő alatt éves átlagban 3% körüli értéket jelent, és 2022-ben is ezt az átlagot hozták a vásárlók.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áremelkedés

élelmiszerárak

drágulás

boltok

vásárlók